Nagy holdi durranások

2014.04.09. 09:00

Holdemberek, holdrakéták: az elmúlt hetekben több csapat is elsütött néhány nagyobb durranást. A Google Lunar XPRIZE blog heti összefoglalóiból szemlézünk.

 

A legtöbbet az Astrobotic csapat szerepelt a hírekben. Tartottak egy Google Hangoutot a Part-Time Scientists-szel közösen és bemutatták, hogyan tesz meg száz métert egyhuzamban, hiba nélkül – még ha csiga lassan is – a mobilitást vizsgáló tesztroverük.

 

2014-04-09_GLXP_Hangout_001.jpg

 

Emellett elvégezték az első tesztet a Masten Space Systems Xombie landerével is. Ez egy “open loop” repülés volt, vagyis az Astrobotic kamerái felmérték a terepet a lander alatt és a vezérlés meghatározta, hogy hova biztonságos leszállni, de a végső szó az irányításban a Xombie saját számítógépénél maradt.

 

 

De még ennél is fontosabb, hogy a Astrobotic bejelentette, hogy hamarosan egy másik GLXP csapat hivatalosan is csatlakozik a küldetésükhöz. Ez azt jelenti, hogy sikerült jelentkezőt találniuk a landerük kiadó helyeire, és egy másik rovert is magukkal visznek majd a Holdra. A jelentkező kiléte egyelőre titkos – de tippelni szabad!

 

Ha már roverek, a mi kutyáink is szerepeltek, a Hawaii terepteszt egyik összefoglalóját válogatták be a heti gyűjtésbe. Felhívnám a figyelmet a mozgatható panoráma-kamera trükkjeire!

 

 

Megjegyezzük még, hogy a Puli esélye a Holdra jutásra az, ha más csapatok mellé társulunk be és így olcsóbbá tesszük a Holdig való eljutást, ami a küldetés legköltségesebb része. A foglaló összedobásában mindenki segíthet, itt.
 

A Moon Express is egy érdekes fejleménnyel került be a hírekbe: a csapat elnöke lett Andy Aldrin, Buzz Aldrin fia. Neki alighanem a vérében van a Hold.

 

alkdrins.jpg

 

Jobbról: a Moon Express vezérigazgatója, Bob Richards, Buzz "Apollo-11" Aldrin és Andy Aldrin.

 

Mégsem az Aldrin-klán vagy az Astrobotic hírei voltak a hónap legnagyobb durranása. Azt ugyanis az utolsó, nem csak landert vagy rovert, de hordozórakétát is fejlesztő csapat, a Synergy Moon szolgáltatta. Hosszú várakozás után felszállt ugyanis a csapathoz tartozó Interorbital Systems első tesztrakétája. A Common Propulsion Module névre hallgató rakéta különlegessége, hogy a segítségével moduláris hordozórakétát építenek majd fel: több CPM összekapcsolásából áll majd elő a Neptune névre hallgató rendszer. A tervek szerint az első orbitális repülések év végére várhatóak. Jelentkező van bőven: az első három repülésre már elfogytak a helyek, több, mint 80 CubeSat vagy TubeSat várja, hogy a légkörön túlra juttassák őket. És még a Holdra is le kell szállniuk valamikor.

 

 

 

Végül pedig ismét meghirdették a MoonBots Challenge-t! Remélem mindenki emlékszik még rá, hogy a 2012-es fődíjat nem más, mint a Puli Space által is támogatott, soproni HungaroBots csapat nyerte meg. Robotok, LEGO, Hawaii: érdemes idén is belevágni!

 

 

Bréking: a SpaceIL csapata nagyon messze jutott a pénz terén. Most bejelentett 16,4 millió USD támogatásuk a Dr. Miriam and Sheldon G. Adelson alapítványtól több, mint elegendő lenne a Puli küldetésének teljes finanszírozásához.

 

Vajon a Puli Space lesz a befutó az Astrobotic csapatnál? Ha szeretnéd a magyar zászlót a Holdon látni, támogasd a Google Lunar XPRIZE versenyben részt vevő Puli Space-t az odajutásban. A Puli esélye a Holdra jutásra az, ha más csapatok mellé társulunk be és így olcsóbbá tesszük a Holdig való eljutást, ami a küldetés legköltségesebb része. Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a jövőben ismindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod további fejlesztéseinket, akár rendszeres előfizetéssel is.

 

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

Facebook  YouTube   Google+    Twitter

Szerző: lacalaca

2 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr305991686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DirkDiggler 2014.04.10. 13:40:28

Jó hírek :) Mennyibe kerül amúgy a foglaló az Astrobotic-hoz ?

PuliSpace · http://www.pulispace.com 2014.04.10. 16:40:13

@DirkDiggler: 25 millió Ft-ra hajtunk most. Itt lehet megnézni, hol tartunk:

nyomdmegteis.hu/#about-parallax
süti beállítások módosítása