Pulit a Holdra!

2012.01.13. 09:30

Az utóbbi napokban magáncégeket mutattunk be, ezek egyik vonzó tulajdonsága, hogy olcsók. Űrmértékben, persze. A többi között a Lunar X PRIZE verseny célja is az, hogy a csapatok fejlesztéseikkel "jóárasítsák" a Holdkutatást. Ez a mi célunk is. Ebben a posztban összefoglaljuk önmagunkat.

Kik vagyunk?

Pár tucat gépészmérnök, szoftveres és villamosmérnök az ország minden pontjából: ez a három csapat fésüli Pulinkat – így hívják holdjáró robotunkat – Holdkompatibilissé. Munkájukat csak a kommunikációs csapat nehezíti meg, amennyiben állandóan értetlen kérdéseket tesz föl nekik arról, hogy éppen mit csinálnak.
Közös bennünk, hogy jelenleg lényegében mindenki önkéntes, a csapattagok főállású munkahelyük mellett, szabadidejükben dolgoznak azon, hogy Pulink karrierje felívelhessen a Holdra: a kezdetek óta sok-sok ezer munkaóra van már a magyar holdprojektben.

Mit akarunk?

Elsőként Holdra szállni a Google által szponzorált Lunar X PRIZE (GLXP) verseny keretében. Ez persze nem elég: a feltételek teljesítéséhez legalább fél kilométert meg kell tenni a Hold felszínén holdjárónkkal, és HD-minőségű képek, videók egész cunamiját kell a földlakókra zúdítanunk. Akinek ez a versenyben álló 26 csapat közül elsőként sikerül, az megnyeri a 20 millió dolláros fődíjat.
Versenytársaink között jó pár csapat amerikai, de például van román csapat is; egy másik csapat pedig a többi között a horvát, szerb, szlovák, szlovén és ukrán kutatókat tömöríti. A középmezőnyben vagyunk – ezt nem mi jelentjük ki magunkról, független elemzők állítják rólunk. A verseny nagyon nehéz: 2012-ig számos csapat kiesett már a mezőnyből, köztük jó pár amerikaival.

Hol tartunk?

Jelenleg azzal foglalatoskodunk, hogy a holdjáró koncepcióját földi körülmények között megépítsük, majd azt követően leteszteljük. Remélhetőleg 2012 első félévében Pulinkat már mindenféle sziklás terepen, futóhomokon nyúzhatjuk, hogy majd kezes jószág legyen belőle a Holdon. Ezt a fejlődési stádiumot mi bensőségesen csak Iteráció 2-nek becézzük. Ennek keretében azonban nem csak egy "földi" holdjárón dolgozunk - néhány tervet ide kattintva meg is lehet csodálni -, hanem a leszállóegységet és a Puli "Houstonját", az irányítóközpont szoftverét is munkára bírjuk - ezeknek ugyanis zökkenőmentesen kell kommunikálniuk egymással. Holdterep szimulációval is foglalkozunk, így például azzal, hogy milyen anyaggal lehet legjobban helyettesíteni a holdport itt a Földön.

A földi tesztek végeztével azonban a Pulit nem lehet egyszerűen csak becsomagolni egy dobozba, átkötni zsineggel, és feladni a Holdra: nem jutna ugyanis messzire a kozmikus sugárzás és a szélsőséges hőmérséklet-ingadozások miatt. Azaz, nem űrképes.
Az Iteráció 3-ban – az Iteráció 2 teszteredményei alapján – építjük meg azt a robotot, ami már a Holdon is megállná a helyét. Ez azonban még mindig nem megy a Holdra, mert előbb ezt is tesztelni kell. Ebben a fejlődési szakaszban a "Taxi-koncepciót" is véglegesítjük: hogyan jutunk el a Holdig? Ezen a ponton jöhet szóba jelenlegi versenytársainkkal - így az Astrobotic-kal - való együttműködés. A tényleges holdraszállásra 2013 végén, de nagyobb valószínűséggel inkább 2014-ben kerülhet sor az Iteráció 5-ben.

Felmerülhet a kérdés: miért nem rögtön az Iteráció 3-mal kezdünk, és miért bajlódunk egy kizárólag földi körülmények között életképes rover létrehozásával?

Ennek egyszerű oka van. A lépésről-lépésre haladás elvét követjük: egy első rendszertesztre alkalmas prototípusnak, aminek a magaviseletéből sok tapasztalatot le lehet - és le is kell - szűrni, nem kell méregdrágának lennie. Persze, ahhoz is kellenek már források, hogy Pulink felugorjon küldetésünk második lépcsőfokára. Most például égető szükségünk lenne kamerákra – szerencsére vannak már arany- és ezüstfokozatú céges partnereink. De még nem elegen.

Hogyan támogathatsz minket?

Egy kiló Puli Holdra juttatása versenytársunkkal szövetkezve 1,8 millió dollár - holdjárónk 10 kilós lesz -, de ez már olyan árbéli különbség az űrkutatásban, amilyen az elsőosztályú bizniszjegy és egy fapados járatra törzsvásárlói kedvezménnyel megvásárolt jegy között van. Ez azonban így is nagyon sok pénz.
A kamerákat azért említettük, mert Pulink jelenleg vak. Ezen sokféleképpen  lehet változtatni. Például lehet úgy, hogy egy kamerákat gyártó vagy forgalmazó cég fogja magát, megkeres minket, és felajánlja nekünk ezeket. De lehet szponzorációban is: a cégek által adott összegből aztán mérnökeink beszerzik a legeslegköltséghatékonyabb "szemgolyókat" Pulink részére.

Indulásunkban nagyon fontos szerepe lehet a kisebb cégeknek is, akik ekkora egyösszegű támogatást nem engedhetnek meg maguknak. Ők téglajegyeket vásárolhatnak, ezeket mi pulipaneleknek hívjuk: minden egyes panel 10 ezer forintba kerül. Ezek darabját Indítóállásunkon mérik.
Hatalmasat lendíthetnek rajtunk a magánszemélyek is - részükre találtuk ki Kis Lépés Klubunkat. Ez a virtuális klub 15 ezer férőhelyes, jelenleg több mint hatszázan támogatnak minket legalább egyszeri 1000 forinttal. Tehát van még benne hely bőven a  klubtagoknak. Most toborozzuk a maradék több mint 14 ezer embert, akik névsorát egy chipkártyán eljuttatjuk majd a Holdra. Kattints bátran, a Pulinak szüksége van a Te segítségedre is:


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

Szólj hozzá!

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr153540905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása