Még 18 csapat van versenyben a Google Lunar XPRIZE elnyeréséért. Az idő egyre szorosabb, a csapatok pedig folyamatosan dolgoznak a siker eléréséért. Íme egy rövid összefoglaló az elmúlt hónap eseményeiből. A Puli is szorgalmasan csahol, és ha meg tudjuk váltani az űrhajójegyet a taxira, jövő év végén a Holdról ugathatunk!

 

Astrobotic

 

Az Astrobotic a leszállórendszerére koncentrált mostanában. A szenzorokat és vezérlést úgy tűnik, mindenre felszerelik, amire csak lehetséges, és képes azt a levegőbe emelni. A kötélpálya, az emberes és drónhelikopterek és egy kisrepülőgép még viszonylag hétköznapi alanyok erre. De már egy igazi landerre is felkerült a rendszer: a NASA Flight Opportunities (Repülési Lehetőségek) programja keretében a Masten Space Systems Xombie rakétájára nyertek el három tesztlehetőséget.

 

Xombie1FI.jpg

 

A kemény munka mellett a szponzori produkciókra is volt ideje a csapatnak: a japán Pocari Sweat energiaitalból visznek fel majd egy dobozzal a Holdra, az Astroscale által összeállított időkapszula részeként.

 Hakuto

 

A japán csapat két roverrel is kísérletezik: a Moonraker négykerekű, a Tetris viszont csak két és fél (két fő- és egy segédkerék). A párost alapos terepteszteknek vetették alá. Ami különlegessé tette ezeket a teszteket, az az, hogy a két rovert össze is kötötték. Dűnéken, meredélyeken a fő rover csak a Tetrist engedte le, ami a drótkötélen függeszkedve képes volt ezeket a veszélyes helyeket is felderíteni.

 

msp_001.JPG

 

Penn State Lunar Lions

 

Az oroszlánok rakétahajtóművet teszteltek. Nem zajlott minden tökéletesen: az üzemanyag begyulladásával járó lökéshullám hatására a gyújtószerkezet felső része például kiszakadt a helyéről. Viszont időközben több, mint 133 ezer dollárt gyűjtöttek össze közösségi finanszírozásból: ez nem kis összeg! Végül pedig egy felhívást is közzétettek: a landeren egy arany táblán bárki feljuttathatja a nevét vagy rövid mondandóját a Holdra. A csapat még Pennsylvania kongresszusi képviselőjétől is kapott némi hátszelet, egy felszólalás formájában az amerikai Képviselőházban.

 

 

 

Team Indus

 

Ha már hátszél: a Team Indust pedig az indiai üzleti élet egyik ikonja, Ajai Chowdhry, a HCL cég egyik alapítója méltatta egy díjátadó alkalmából. A csapat emellett bemutatta az indiai egyetemi hallgatók által a Lunar Rover Challenge-re tervezett robotokat, amelyek közül a nyertest az Indus akár a Holdra is magával viheti. A videóból jól látszik, hogy rovert tervezni nem könnyű dolog, és már egy olyan, egyszerűnek tűnő feladat is kifoghat rajtuk, mint egy ferde rámpán való lejutás. Azóta pedig egy újabb felhívást is közzétettek, Armchair Rocketeers (Karosszék-rakétatudósok) néven!

 

 

 

 

De a többiek sem tétlenkedtek:

 

  • A Team Stellar egy konferencián mutatta be az első űrképes hardvereit, sugárzásálló áramköreit. Emellett tanuló és hallgatói csapatok jelentkezését is várják egy sztratoszferikus ballonrepülésre: a pályázók közül a legjobb kísérleteket összeállítók pénzjutalomban is részesülhetnek!

  • A Moon Express-nek illusztris látogatói voltak az elmúlt hetekben: a Mythbusters tévéműsor két műsorvezetője, illetve maga Buzz Aldrin is tiszteletét tette náluk.

buzz_signing.png

  • A Synergy Moon az egyik azon kevés csapatok közül, amely saját hordozórakétát fejleszt: a csapatban is résztvevő Interorbital Systems, elég sok késés után, végre készen áll a rakétájuk első tesztrepülésére.

  • Jobb későn, mint soha részlegünk másik résztvevője az EuroLuna, akik végeztek az áttervezett Romit-1 műhold összeszerelésével, és az utolsó tesztekre készülnek a start előtt.

  • Az Omega Envoy a 3D-nyomtatással készült kamerafoglalat gyártását mutatta be.

  • Az Independence-X-nél rakéta-üzemanyagokat teszteltek – sok-sok lánggal és füsttel!

  •  A Plan B-nél metallurgiai teszteket végeztek az ideális hővezetés eléréséért, illetve a rover egyik fontos alkatrészének, az antennának a fejlesztését mutatták be.
  • A Team Italia az Amelia rover dizájnját vizsgálta felül, illetve bemutatta a pókszerű, hat lábon sétáló Ladyfly robotját is.

  • A Barcelona Moon arról értekezett, hogy a kínai Yutu rover eddig csak 40 métert tett meg a Holdon. Ez igencsak elmarad a GLXP követelményektől, de jelzi is, hogy a Hold nem túl barátságos hely.

  • Két csapat is beszámolt a pénzügyi helyzetéről: az izraeli Team SpaceIL a Reutersnek adott interjúban elárulta, hogy eddig 21 millió dollárt teremtettek elő a tervezett 36 millió dolláros költségvetéshez. De mások sem tétlenkedtek: a brazil SpaceMETA a milliárdos üzletember, Silvio Miglio alapítványának hála, 10 millió dollárnyi befektetést tud felmutatni!

 

A Puli Space sem tétlenkedett az elmúlt időszakban. Csapatunk helyzetéről és jövőjéről a hvg.hu közölt egy részletes, a GyártásTrend egy még részletesebb írást. Ezekből is kiderül, hogy prioritásunk most az űrképes Puli elkészítése és Holdutazásunk foglalójának biztosítása.

Mindehhez szükségünk van olvasóink segítségére is! Ha szeretnéd a magyar zászlót a Holdon látni, támogasd a Google Lunar XPRIZE versenyben részt vevő Puli Space-t az odajutásban. Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a jövőben ismindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod további fejlesztéseinket, akár rendszeres előfizetéssel is.

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

Facebook  YouTube   Google+    Twitter

Szerző: PuliSpace

1 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr625859426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DirkDiggler 2014.03.17. 12:55:48

Jó lenne, ha sikerülne egy gazdag magyart megnyerni támogatónak :)
süti beállítások módosítása