A szovjet holdminta

2012.08.31. 09:15

Harvey.jpgA szovjetek 105 grammos holdtalaj-mintája 350 g-vel, fehéren izzón érkezett meg a Földre, ebből 2 mg-ot a Sotheby’s csillagászati áron, 442 500 dollárért vásárolt meg. Az alábbiakban Brian Harvey "Soviet and Russian Lunar Exploration" c. könyvéből fordítunk részleteket magyarra, a képeket is a könyvből "vettük kölcsön".

"[1970] szeptember 21-én a Luna 16 már egy napja a Holdon állt. A hivatalos források még mindig nem jelentették be, hogy pontosan mi is a kutatók célja a robottal. Jodrell Bank újra erős jeleket észlelt. Valójában a Luna 16 ekkor ellenőrizte a landolási hely pontos koordinátáit, hogy a visszaúthoz a legkedvezőbb pályát meg lehessen határozni. A Luna 16 a holdi egyenlítőnél, a keleti hosszúság 56. fokán szállt le, ami Dimitrij Ohocimszkij passzív visszatérés pályakalkulációja szerint tökéletes helyszín volt a Földre vezető közvetlen úthoz. A visszatéréshez használt rendszert is ekkor ellenőrizték.

Végül minden készen állt a felszállóegység Föld felé indításához. A Luna 16 tetején található egység 520 kilós volt, ezt egy kapszula egészítette ki. A felszálló egységben egy hajtómű volt, a KRD-61, amit az Iszajev tervezőiroda készített: 245 kilónyi hidrazin (UDMH) és nitrogén-tetroxid égetésével a felszállóegység fajlagos impulzusa 313 sec volt. A hajtóművet csak egyetlen egyszer lehetett gyújtani 53 másodperc erejéig, ennyi időre volt ugyanis szükség a 2600-2700 m/s közti sebesség eléréséhez. A közel három napos visszaút során a legnagyobb kihívást a kapszula begyűjtése jelentette a szokásos kazahsztáni leszállókörzeten belül. A felszállás azonban Jevpatorijából nem látszott: a Hold ugyanis az Atlanti óceán fölött volt, így egy Kuba partjainál állomásozó szovjet megfigyelő hajó követte az eseményeket.

Huszonhat órával a holdraszállás után robbanótöltetek léptek működésbe a Luna 16 leszállóegységének tetején. Egy lángsugár kíséretében a felső egység kilőtt, és a távolban csüngő kékesfehér Föld felé vette az irányt. Egyenesen felfelé ment, a hajtómű még mindig dolgozott, ahogy a Hold elhagyásához szükséges szökési sebességre gyorsított. Az egység rádiója ontotta a részleteket a kapszula oldalából kiálló négy antennán keresztül. A Termékenység tengerének felszíne ismét olyan nyugodt lett, mint amilyen a korábbi évezredek során volt. Az elhagyatott leszállóegység maradt az egyetlen nyom, ami utalt a rövid látogatásra. Ez pár napig még sugározta a jeleket, amíg az akkumulátor le nem merült. Úgy tűnik, két műszer volt rajta: egy hőmérő és egy sugárzásmérő.
 
A visszatérő rakéta – benne a kapszulával, a műszeres egységgel, az üzemanyagtartályokkal és a hajtóművekkel – időről-időre visszajelzést küldött állapotáról, ahogy orral a Föld felé haladva egyre közelebb került a légkörbe lépéshez. Az így kapott koordinátáknak a lehető legpontosabbaknak kellett lenniük, hogy minél precizebben meg lehessen jósolni a leszállóhelyét.

A Földtől 48000 kilométerre a kis kapszula levált a műszeres egységről és a rakétáról, bevágódott az atmoszféra felső rétegeibe, először vörösen, majd fehéren világított, ahogy hőmérséklete elérte a 10 ezer Celsius fokot: eközben 350 g terhelés érte. A helikopterek már javában a levegőben voltak, amikor 14 500 méteren kinyílt az ejtőernyő. A kapszula becsapódott a földbe, majd az adók elkezdték a bip! bip! jelet sugározni, amíg a mentőegységek az értékes rakományért a helyszínre nem értek. A matematikusok jó munkát végeztek, a Luna 16 harminc kilométerre a landolásra kijelölt zóna közepétől, a kazahsztáni Zsezskazgantól 80 kilométerre, a várostól délkeletre érkezett. Luna_16_3.jpg

A kis kapszulát rögtön repülőre rakták, majd azonnal Moszkvába, a Vernadszkij Geológiai és Analitikai Kémiai Intézetbe szállították elemzésre. Valerij Barszukov (1928-92) végezte a holdi talajminta elemzését, később ő lett az intézet igazgatója (1976-92). Rejtély, hogy a tudósok miként nyitották ki a mintát tartalmazó tartályt, mivel a kapszula külseje valószínűleg teljesen egybeégett a légkörbelépés során keletkező hő miatt.
Amikor kinyitották, szürke, szemcsés holdpor ömlött ki belőle – a laza szerkezetű, sötétszürke, feketés por leginkább sötét, nedves tengerparti homokhoz hasonlított. Kis szemcsék voltak a minta tetején, míg a nagyobbak az aljára kerültek, közvetlenül a sziklatörmelék fölötti rétegbe. . Luna_16_4.jpg
A minta hiába volt csekély (105 g), figyelemre méltó tudományos adatokat szolgáltatott. A fő jellegzetességei az alábbiak voltak:

  • Egységes minta volt
  • 70 különböző kémiai elemet azonosítottak
  • A minta por, valamint finomabb és durvább szemcsék keveréke volt
  • Jól tapadt, akárcsak a nedves homok
  • A minta összességében a bazaltra emlékeztetett
  • Üveg- és fémszerű alkotóelemei is voltak
  • Napszélből származó részecskéket is tartalmazott


A küldetés sikere hatalmas győzelem volt. A Luna 16 útján elejétől a végéig minden tökéletesen ment. A rázós szakaszok, amilyen a finom landolás, a fúrás és a felszállás, úgy történt, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. „Ez az űrrobot évtizede” – jósolta a szovjet sajtó. A Szovjetunió erősen rájátszott arra, hogy a robotos repülések mennyivel olcsóbbak voltak az olyan emberes küldetéseknél, mint például az Apollo. Azt sulykolták, hogy a robotokkal az embereket nem kell veszélynek kitenni, és mennyire sokoldalú is a használatuk, ráadásul gyakorlatilag bárhol le lehet szállni velük.

A NASA és nyugati megfigyelők számára a Luna 16 igazi jelentősége másban nyilvánult meg: küldetése megerősítette, amit sokan gyanítottak - ha nem mindenki - a Luna 15 igazi céljáról: azt, hogy jelenléte valódi kihívást jelentett az egy évvel korábbi Apollo 11 számára.

A Szovjetuniónak jó oka volt a Luna 16 ünneplésére. A repülés olcsóságát és a robotok sokoldalúságát azonban eltúlozták, a 105 grammos minta pedig meglehetősen csekély volt az Apollo-program által a földre hozott mintákhoz képest: az amerikai asztronauták minden egyes küldetésükön jóval 20 kiló fölötti holdkőzetet hoztak magukkal. Ezzel a Luna 16 nem vehette fel a versenyt, ráadásul a minta csak a leszállóegység környékéről, "robot-karnyújtásnyi" távolságból származott.

Az oroszok később a Luna 16 által hozott mintából 3 grammot elcseréltek az Apollo 11 és 12 küldetésből származó 3 grammos mintákra. Sok évvel később 2 mg talajmintát is eladtak a New York-i Sotheby’s részére, csillagászati áron, 442 500 dollárért. A talajminta elemzését követően egy sor tudományos értekezés látott napvilágot a következő években." (Az előző részt ide kattintva olvashatjátok el.)

Facebook-challenge: Fogadást kötött egymással a német Part-Time Scientists és a Puli, a magyar csapat. A tét az, hogy az ország lakosságának arányában melyik csapatnak lesz több lájkja. Úgyhogy csatlakozz facebook-oldalunkhoz! Noha jó úton haladunk, és már a hatezres határ a következő cél, nagyon bele kell húznunk, mert a németek sem tétlenkednek: náluk jelenleg 1,447 lájk jut 1.000 lakosra, esetünkben ez csak 0,597 - közel két és félszer több van a Part Time Scientists-nek.

Mindenkit várunk - Go Puli Go!


.... és juttasd el neved a Holdra! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp. Ehhez csak be kell lépni a Kis Lépés Klub-ba,  kisvállalkozásoknak pedig irány a Puli Indítóállás!

Sorozatunk korábbi részeit itt megtalálod. Ha érdekelnek a Puli és az asztronauták kalandjai, rakd blogunkat a kedvencek közé, és gyere vissza máskor is: http://pulispace.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr204737303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cifu78 2012.08.31. 16:45:23

Vajon ha az N1 nem tüzijáték-rakétaként funkcionált volna, akkor is az űrrobotok évtizedéről cikkeztek volna azok az újságok? :D

Bartoki 2012.08.31. 17:03:02

Az előző részre mutató link nem működik

HgGina 2012.08.31. 18:02:42

Az Apollo-mintákból az oroszok vásároltak is nem keveset. A lebonyolítást egy amerikai-cseh kettős állampolgárságú, magyar származású férfi intézte. Bécsben és magyar felesége révén Budapesten a Pasaréti úti templom közelében lakott. A közvetítésért (az anyag átadása Bécsben történt) a '70-es évek végén közel 300 millió forintnyi díjazást kapott.

B-rocker (törölt) 2012.08.31. 20:49:52

Az igen. 70es evekben csillgászati pénz volt.
Valjon a He3 miatt kellett nekik?

kutyaaszarpor_a_szembe (törölt) 2012.08.31. 22:15:35

"350 g-vel"

inkább a magyar helyesrási szótárt olvasgatnád

Thresher 2012.08.31. 23:24:24

@kutyaaszarpor_a_szembe:

Az nem gramm te barom, hanem nehézségi gyorsulás... Na most neked milyen könyvet adjak?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.31. 23:42:41

@Thresher:
Na, de akkor nem nagy G-vel kéne írni?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.31. 23:44:15

Ilyen robotokat Magyarország miért nem tud csinálni?
Afrika, Amerika felfedezéséről és gyarmatosításáról lemaradtunk. Most megint?
Az amcsik már platinát akarnak bányászni az aszteroidákon.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.31. 23:46:18

@Kara kán:
Apropó, a Benyovszky Móric gróf is elszalasztotta Madagaszkárt.
Kőrösi Csoma Sándor az angoloknak készített tibeti szótárt. A kurucok végül a franciáknak szerveztek huszár századokat. Mondjam tovább?

kutyaaszarpor_a_szembe (törölt) 2012.09.01. 00:46:15

@Thresher: akkor meg nagy G-vel kéne írni te barom

PuliSpace · http://www.pulispace.com 2012.09.01. 01:19:03

kedves @kutyaaszarpor_a_szembe: nem nagy G-vel írják, mert az az úgynevezett gravitációs állandó - itt utánaolvashatsz: hu.wikipedia.org/wiki/Gravit%C3%A1ci%C3%B3s_%C3%A1lland%C3%B3 -, a "kis g" pedig a földi nehézségi gyorsulás - hu.wikipedia.org/wiki/Neh%C3%A9zs%C3%A9gi_gyorsul%C3%A1s -, ahogy @Thresher barátságosan megjegyezte ;-)

Egyébként a "kegyetlen g" történetéről itt is olvashat mindenki: pulispace.blog.hu/2012/08/20/a_kegyetlen_g

gopuligo 2012.09.01. 06:23:46

@Kara kán: "Ilyen robotokat Magyarország miért nem tud csinálni?"
Éppen fejlesztjük, csak az ilyesmi nem könnyű manapság. Itt a honlapunk: www.pulispace.com

Thresher 2012.09.01. 07:53:52

Kutya: maradjunk a fizika tankönyvnél.
süti beállítások módosítása