Marhahússal a világűrbe

2012.08.22. 09:30

Carrying_the_Fire_1.jpgAz egyik asztronauta még a földön marhahúsos szendvicset csempészett társa szkafanderének zsebébe, ami így megjárta a világűrt. Az eset miatt még a Kongresszus is kiakadt. Erről is beszámol Michael Collins, aki 1969. július 16-án - 43 éve - indult útjára az Apollo 11 fedélzetén Neil Armstrong és Buzz Aldrin társaságában. Az alábbiakban "Carrying the Fire" című könyvéből fordítunk le pár részletet magyarra:

"„Nem érdemes körbejárni a Földet, ha meg akarjuk számolni a macskákat Zanzibárban.”
- Henry David Thoreau, Walden

Valóban nem? Akkor mi célból méricskéljük egy ember pulzusát? Hogy dokumentáljuk a halálát, vagy legalábbis totális ostobaságát? Ezerkilencszázhatvanöt ennek jegyében telt.

Ezerkilencszázhatvanöt számomra rosszul kezdődött, hiszen szkafanderekben pácolódtam, de legalább a NASA számára jó év volt: a Gemini és az általa beköszöntő csodák éve. Két év szünet után hirtelen ismét repültünk, legalábbis, az "igazi asztronauták" számára eddig tartott a kényszerpihenő. (Gordo Cooper 1963 május 15-i küldetésével ért véget a Mercury-program, Gordo a Faith 7 fedélzetén huszonkétszer kerülte meg a Földet.) A Gemini viszont ígéretesnek tűnt.

Két sikeres ember nélküli startot követően, a Gemini 3 március 23-ára készen állt a bevetésre: a Molly Brown Gus Grissommal és John Younggal a fedélzetén ekkor emelkedett el az indítóállásról. Az űrhajót Gus nevezte el, a névadással azt a reményét fejezte ki, hogy az űrhajó legalább annyira elsüllyeszthetetlen lesz, amennyire Broadway-beli névrokona az volt (és nem osztja majd a Liberty Bell 7-es Mercury-űrhajója sorsát, ami az Atlanti óceán alján pihen.) Gus és John küldetése szorgosan telt, miközben háromszor megkerülték a Földet. Arra készültek, hogy az űrhajó egyes alkatrészeit keményen megdolgoztatják, már amennyire egy ötórás repülési terv ezt lehetővé teszi. Néhányan – köztük Gusszal és Johnnal – úgy gondolták, hogy az űrhajó tovább is fenn maradhatna a világűrben, mondjuk addig, amíg legalább egy-két probléma elő nem jön. A konzervatív vállalatvezetés azonban másképp döntött, így aztán a Molly Brown mintegy száz kilométerrel a tervezett leszállóhely előtt, három mozgalmas kör után végül az Atlanti óceánba csobbant.

Gusnak ez idő alatt háromszor is sikerült pályát módosítani a segédhajtóművek használatával (ez nélkülözhetetlen egy űrrandevú során), míg John egy rakás tesztet futtatott végig a különböző alrendszereken. Ezen kívül egy marhahúsos szendvicset is megevett, amit Wally Schirra juttatott szkafandere zsebébe – minderről azonban mit sem sejtett a NASA, ami aztán elég hisztérikusan reagált. Az orvosok azt állították, hogy az ominózus szendvics miatt lőttek orvosbiológiai vizsgálataiknak, a mérnökök viszont azért emelték fel szavukat, mert szerintük a morzsák könnyen berepülhettek volna a gépezet szívébe, ami katasztrofális következményekkel járhatott volna.
A Kongresszus egy-két tagját a gutaütés környékezte, és azzal vádolták a NASA-t, hogy az asztronauták kicsúsztak az irányítása alól.Astronaut Wally Schirra looking relaxed in the weeks leading up to his Project Mercury orbital flight on October 3, 1962..jpg

Szerintem bármelyikünk képes lett volna egy kanál vízben megfojtani Wally-t [ld. a fenti képen], amiért a nagykutyák figyelmét ránk irányította, ráadásul egy olyan hülyeség miatt, mint amilyen egy marhahúsos szendvics. Odáig fajult a dolog, hogy Deke-nek még egy emlékeztetőt is kellett írnia a részünkre: „...minden próbálkozás, ami arra irányul, hogy valaki a fedélzetre csempésszen a jóváhagyásom nélkül bármit, fegyelmit von maga után. A személyes karrier befejezésén kívül fel kell ismerni, hogy a még oly jelentéktelen dolgok is hatással lehetnek – ahogy hatással is voltak – a jövőbeni küldetéseken résztvevő legénységek előjogaira. Kérem, a fentiek tudomásul vételét.” Ekkor szakadt meg az a tradíció, hogy a legénység nevezze el az űrhajót, ami nagy csalódás volt Jim McDivitt és Ed White részére: soron következő Gemini 4-esüket ugyanis American Eagle-re akarták keresztelni. 

(A Mercury-program űrhajói egytől-egyik kaptak nevet, ezt minden esetben kiegészítette a 7-es számjegy, jelezve, hogy az asztronauták az Eredeti Hetek tagjai voltak: Freedom (Shepard), Liberty Bell (Grissom), Friendship (Glenn), Aurora (Carpenter), Sigma (Schirra), és Faith (Cooper). Az oroszok az egyes programokon belül űrhajóikat számokkal látták el. Durván a Vosztok (Kelet) volt náluk az, ami nálunk a Mercury, a Voszhod (Emelkedés) felelt meg nagyjából a mi Gemininknek, és a Szojuz (Szövetség) pedig az Apollonkkal mutatott hasonlóságot.
Az oroszok azonkívül, hogy az egy sorozatba tartozó küldetéseiket számozták, egyedi hívójeleket is rendeltek hozzájuk, úgy mint: Sirály, Sólyom, Gyémánt és Argon.
Mivel a Molly Brownt túlzottan renitens küldetésként könyvelték el, az Apollo 9-esig mi is csak számokat használhattunk. Ekkor azonban Houston-nak két emberes járművet kellett egyidőben instruálnia a világűrben. Mivel nem lehetett mindkettőt Apollo 9-nek hívni, újra engedélyezték a névadást. A parancsnoki modul így a Gumdrop [kúpalakú zselécukor], a holdkomp pedig a Spider [pók] nevet kapta, ami tréfás, és egyben nagyon találó választás volt.)

A névadástól eltekintve a Gemini 4 előkészületei jól haladtak. A Gemini 3 elindított minket az úton, ráadásul biztosak lehettünk abban is, hogy az űrhajóban már semmit nem kell komolyan áttervezni - igaz, üzemanyagcellák és az űrrandevúhoz szükséges radar nem volt még rajta: ezeket a későbbiekben még tesztelni kellett.

A Gemini 3 a pontatlan landoláson kívül gyakorlatilag minden célkitűzését teljesítette. A küldetésre elég mozgalmas időkben került sor: mindössze öt nappal azután indult, hogy Alekszej Leonov a Voszhod II fedélzetéről kilépett a kozmoszba egy 10 perces űrséta erejéig – ezzel ő lett az első. A startra ráadásul egy nappal azelőtt került sor, hogy a Ranger IX becsapódott volna a Holdba. A Ranger IX sok ezer fényképet küldött vissza a földre, a többi közt felszínközeli képeket is, amiket másodpercekkel a becsapódás előtt készített. Az ezeket elemző tudósok „azt állapították meg, hogy a kráterek pereme keményebb az alföldek talajánál, a kráterek alja ugyanis megszilárdult vulkanikus habnak látszott, ami nem bírta volna el egy leszállóegységet súlyát.” Az a tudat, hogy az oroszok előttünk járnak, illetve a holdfelszín állagával kapcsolatos problémák némiképp kikezdték a Gemini 3 sikeres küldetése miatt érzett önfeledt optimizmusunkat."

Facebook-challenge: Fogadást kötött egymással a német Part-Time Scientists és a Puli, a magyar csapat. A tét az, hogy az ország lakosságának arányában melyik csapatnak lesz több lájkja. Úgyhogy csatlakozz facebook-oldalunkhoz! Noha jó úton haladunk, és már a hatezres határ a következő cél, nagyon bele kell húznunk, mert a németek sem tétlenkednek: náluk jelenleg 1,383 lájk jut 1.000 lakosra, esetünkben ez csak 0,579 - közel két és félszer több van a Part Time Scientists-nek.

Mindenkit várunk - Go Puli Go!


.... és juttasd el neved a Holdra! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp. Ehhez csak be kell lépni a Kis Lépés Klub-ba,  kisvállalkozásoknak pedig irány a Puli Indítóállás!

Sorozatunk korábbi részeit itt megtalálod. Ha érdekelnek a Puli és az asztronauták kalandjai, rakd blogunkat a kedvencek közé, és gyere vissza máskor is: http://pulispace.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr224725345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása