Rubeola

2012.04.21. 09:30

72 órával az Apollo 13 tervezett indítása előtt Ken Mattinglyt hirtelen kivették az utazó legénységből, és Jack Swigert ugrott be a helyére a kispadról. Ősi szokás szerint ugyanis együtt tréningezték az utazó és a tartalékszemélyzetet, összesen tehát hat űrhajóst. A közös gyakorlatozás azonban közös légteret is jelent, ami akkor kínos, ha a csapatból valaki történetesen rubeolás lesz. És az lett.

Charlie Duke ugyanis - szintén a tartalékos mezőnyből - egyik gyerekétől kapta el a nyavalyát, és mivel Mattinglyvel a lappangási idő alatt vidáman együtt gyakorlatozott, gyanítható volt, hogy utóbbi elkapta tőle: Mattingly volt az egyetlen a maradék öt űrhajós közül, aki nem volt immunis a betegségre, a többiek ezt már mind letudták gyerekkorukban. Nagy volt a veszélye annak, hogy ha Mattingly mégis elmegy a többiekkel, a betegség jó eséllyel pont akkor tör ki rajta, amikor a Hold körül kering, és két társa – Lovell és Haise - a Holdon sétálgatnak. Nem egy nyertes szitu, a parancsnoki egység pilótájaként az ő dolga lett volna, hogy a Hold körül magányosan keringve türelmesen bevárja társai visszatérését a Holdról.

"Úgy vélem, hogy Charlie Duke rubeolája hozzájárult a mentés sikeréhez"állítja Jerry Woodfill, a NASA mérnöke, aki egy tizenhárom tételből álló listát állított össze arról, ami szerinte megmentette az Apollo 13 legénységének életét. Jerry meglehetősen hiteles forrás, hiszen a baleset bekövetkezésekor a földi személyzet mérnöktagja volt a Johnson Űrközpontban. "Ezzel a ponttal valószínűleg senki nem ért egyet velem, de úgy tűnik, hogy a fedélzeten lévő asztronauták tökéletesen alkalmasak voltak arra, hogy az Apollo 13 küldetés során történtekkel megbirkózzanak."

Woodfill szerint ezzel a meggyőződésével nem az a célja, hogy rossz színben tüntesse fel az óvintézkedés miatt a Földön rekedt Mattingly képességeit. "Ken csodálatos csapattag volt, és egy nagyon alapos fickó, aki fantasztikus módon segített az Apollo 13 megmentésében. Az Apollo 13 című filmben elkapták a lényegét, hogy mennyire."

Habár Mattingly és Duke később együtt repült a Holdra az Apollo 16 küldetés keretében, ha Duke-ot nem dönti le a lábáról a kanyaró, akkor Swigert különleges képességei nem lettek volna kéznél az Apollo 13 küldetés során. És, hogy mik voltak ezek a képességek?
Jerry a fizikai adottságokkal kezdi. Először is erősebb fizikumú volt, így könnyebben elviselte azokat a zord körülményeket, amik a működésképtelen parancsnoki modulban vártak rá, az utazás legnagyobb részében ugyanis ez volt a törzshelye.
Swigert (ld. a képen) jobb állóképességében közrejátszott az is, hogy korábban a Colorado Egyetem futballjátékosa volt, és testi erejének köszönhetően könnyebben megbirkózott a parancsnoki egységben lévő fagypont körüli hideggel, miközben a vízet is kiporciózták egymás között.


A víz volt ugyanis az egyik legfőbb dolog, amiből a legénység hiányt szenvedett – kevesebb volt belőle, mint oxigénből. Ez ismét csak az oxigéntartályok sérülésére vezethető vissza: oxigén nélkül ugyanis az Apollo 13 üzemanyagcellái képtelenek voltak vizet előállítani, előző posztunkban leírtuk, hogy kiesésük miatt az áramszolgáltatás is szünetelt.
A földön hagyott Mattingly és az Apollo-n utazó Haise alkata nagyjából hasonló volt: testfelépítésük korántsem volt olyan robosztus, mint Swigerté vagy Lovell parancsnoké. Haise a küldetés végére húgyúti fertőzést kapott, mivel nem jutott elegendő vízhez, Jerry szerint nem kizárt, hogy Mattinglyre is ez várt volna, ebben az esetben azonban a parancsnok szinte teljesen magára maradt volna.

A fizikai tulajdonságoknál fontosabb volt az, hogy Swigert kiválóan ismerte a parancsnoki modult, és egy rendkívül precíz pali volt.
„A közel harminc Apollo-asztronauta közül csak Jack Swigert rendelkezett a legalaposabb tudással a parancsnoki modul hibaelhárítását illetően. Jó páran azt mondták, hogy valószínűleg Jack írta a parancsnoki modul hibaelhárítási útmutatóját. Így ő volt a legmegfelelőbb asztronauta minden olyan meghibásodásra, amivel a parancsnoki modul az utazás során egyáltalán meglephette őket.”

Swigertnek ezen kívül gyorsan és pontosan le kellett jegyeznie azt a földi irányítás által tollbamondott eljárást, amivel a vezérlés - így a repülési terv - paramétereit át lehetett vinni az áram nélkül maradt, és emiatt működésképtelenné vált parancsnoki modulból a holdkomp agyába.

A Föld légkörébe való visszatérés forgatókönyvét is ki lehetett dobni az ablakon: újat kellett írni helyette – ráadásul úgy, hogy a földi irányítás az eredeti tervhez képest több száz változtatásra utasította a legénységet. „A földi csapatnak az alapoktól kellett felépítenie egy teljesen új ellenőrzőlistát, egy amolyan eljárásrendi szakácskönyvet, ami alapjáraton három hónap meló, de nekik napokon belül meg kellett vele lenniük. Jacknek nagyon pontosnak kellett lennie, amikor lejegyezte ezeket az eljárásokat. És a kommunikációs rendszer sem mindig volt a legjobb – néha torzított a vétel, vagy nehezen lehetett hallani a földi irányítást. Míg minden asztronautának fegyelmezett elmével kellett rendelkeznie, Jack Swigert szélsőségesen rendszerezett volt.”

Woodfill elmesél egy esetet, amit Swigert nővérétől hallott. A hölgy egyszer megkérte Jacket, hogy pakolja be a mélyhűtőbe a fagyasztott narancs- és citromdzsúzos dobozokat. Amikor később benézett a frigóba, azt tapasztalta, hogy a citromdzsúz kannái szabályosan sorakoztak a hűtőben, ugyanígy a narancslések is, ezek azonban a citromlére merőlegesen álltak. Nővére ekkor megkérdezte tesóját, hogy miért így pakolta el a cuccokat, mire Swigert ezt felelte: "Azért, mert a C megelőzi az N-t az abécében."

„Igazság szerint Swigert tehetsége az extrém rend és precízitás iránti tisztelet megnyilvánulása volt, és ezért is kellett neki a fedélzeten lennie. A vészhelyzetre készült ellenőrzőlista lépéseinek megfelelő sorrendben kellett követniük egymást.”
A földi irányítás által rádiózott szavakat ugyanis hibátlanul kellett leírni, ha a legénység túl akarta élni a küldetést. És túl akarta.

Swigertével kábé egyenértékűnek tartja Woodfill a másik asztronauta, Haise tehetségét, már ami a Földről bediktált eljárások lejegyzését illeti.
„Mindketten elképesztő pontosságról tettek tanúbizonyságot, és ezt rendkívül kedvezőtlen körülmények között kellett megtenniük. A leszállóegység zajos volt, a rádióadás néha nehezen volt érthető, hideg volt, alig aludtak, és nagyon fáradtak voltak.”

A történethez hozzátartozik, hogy a hátrahagyott Ken Mattingly végül nem betegedett meg, ő a Földről segítette társai megmentését, emiatt szerepe felbecsülhetetlen.
„Hívhatjuk szerencsének, vagy a körülmények összjátékának, de Charlie Duke rubeolájának köszönhetően az Apollo 13 legénysége – Mattinglyvel a földi irányításnál – tökéletes kombináció volt abban a helyzetben, amibe kerültek.” Jerry szerint ez a kombináció - a rátermett személyzet - volt az egyik oka annak, hogy az Apollo 13 legénysége élve visszatérhetett a Földre. Következő posztjainkban, természetesen, sorra vesszük a többi okot is.


Juttasd el neved a Holdra! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp. Ehhez csak be kell lépni a Kis Lépés Klub-ba,  kisvállalkozásoknak pedig irány a Puli Indítóállás!

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr874458766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sólyomszem 2012.04.21. 14:10:12

Úgy emlékszem, hogy Swigert személyét a film nem mutatta túl szimpatikusnak, inkább egy kicsit ellenszenves szépfiú benyomását keltette.
A visszaúton Haise és Lowell egymás közt viccelődnek a kárára, meg veszekednek vele, sőt szemére hányják, hogy biztos ő barmolt el valamit, ami miatt felrobbant az oxigéntartály.
Ez akkor nem volt történelmileg hű pontja a filmnek, vagy ők nem értékelték megfelelően a személyét?

ninimimi 2012.04.21. 18:14:42

@Sólyomszem: Szerintem az a magyarázat a film történelmileg nem hű pontjára, hogy műszakilag némileg hozzáértőként jobban értékeljük a "szereplők" valóságos teljesítményét, amit inkább a posztban írtak érzékeltetnek. A játékfilm a nagy átlagnak szól (100-as IQ, ugye), kicsit "görbe tükör", ami semmit nem von le az élvezhetőségéből.

Sólyomszem 2012.04.23. 09:23:45

@ninimimi:
Szerintem is nyilván kellett valamilyen plusz konfliktus a filmbe.

OFF: Viszont a 100-as IQ-t inkább a Die hard 1,2...n célozza, az Apolló 13-ban kicsit kevés a vér és a pofon :)).
Amúgy érdekes, hogy az én tipikusan "mai fiatal" gyerekeim szeretik a kevésbé pörgős filmeket is (Apolló 13 incl.), ha az JÓ. ON.

Új pulis (agaras) info mikor lesz?
süti beállítások módosítása