Galaktika, XL-ben

2014.04.23. 09:00

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - ahol vasárnap, április 27-én a Puli is ott lesz - apropójából rövid interjút készítettünk a Galaktika Magazin szerkesztőségével. Miután a Galaktika a kezdetektől fogva Holdra szállásunk hűséges támogatója, külön öröm számunkra erről itt a Puli blogján is beszámolni.

A lap 1972-ben jelent meg először, mára a 289. számnál tart, több tartalmi, méret és grafikai változtatáson esett keresztül, az utolsó szám A5 méretű, puha fényes borítós 112 oldalas – könnyen hurcolható, kellemes időtöltést ígér utazgatás közben.  A legismertebb tudományos-fantasztikus írók alkotásai mellett rendszeresen jelentkezik egy-egy érdekes technológia vívmánnyal, képregénnyel, ismeretterjesztő cikkel, aktuális programajánlóval is. A Galaktika 2005-ben megnyerte az Európai SF Szövetség legjobb magazinnak járó díját, Burger Istvánt pedig a 2006-ban az év főszerkesztőjének választották, a magazin nevében ő válaszolt kérdéseinkre.

 galaktika-boritok.jpg

Galaktika borító változások a kezdetektől napjainkig...

A lapotok nemrégiben arculatváltáson esett keresztül, milyen visszajelzéseket kapott az új fiatalosabb design?

Ez a megújult-megfiatalodott külső egyöntetű pozitív fogadtatást kapott. Senki sem kritizálta. Úgy tűnik, sikerült úgy megújulnunk, hogy ez a régi rajongóknak és az új olvasóknak is tetsszen.

Megjelent a GalaktikaXL - melyet csak előfizetéssel lehet rendelni - miben nyújt ez többet a normál változatnál?

Sokan panaszkodtak az olvasóink közül régebben, hogy olyan "vékony" a Galaktika, hogy egy hét alatt elolvassák és utána csak várnak a következőre. Ennek a valós igénynek felel meg a GalaktikaXL, amely amellett, hogy teljes terjedelmében tartalmazza a hagyományos Galaktikát kiegészítésként még egy regénnyel is kedveskedik a "kemény magnak", azoknak tehát, akik komolyan gondolták, hogy többet szeretnének olvasni.

Az internet megjelenése és az élet felgyorsulása, hogyan befolyásolta a rajongótáborotokat?

Sokkal közelebb kerülhetünk az olvasókhoz, a honlapon, a Facebook-on keresztül. Élő kapcsolatot tudunk tartani a közönséggel, ami nagyon jó és gyorsabban tudunk kommunikálni is, hiszen nem kell kivárni a következő havi megjelenést.

A 2013-as évből melyik számra vagytok a legbüszkébbek?

Mindegyikre nagyon büszkék vagyunk. :-) A februári azért volt mérföldkő, mert az volt az első, amelyik már 16 oldallal nagyobb terjedelemben jelent meg. A júniusi meg azért, mert akkor indult az XL-változat.

Ha egy sci-fi filmet és egy könyvet szabad választani melyik a kedvenc?

A film roppant egyszerű: Mátrix. Ez egy igazi mérföldkő az SF filmek történetében, kár, hogy a folyatások már nem tudták ezt a katarzist produkálni!

A könyv már lényegesen nehezebb feladat, hiszen magunk is sok mindent kiadunk, ami igazi csemege. De, hogy szó ne érje a ház elejét, most nem saját kiadványt választok, hanem egy régi klasszikust: Asimov: Alapítvány trilógia (Reményeink szerint hamarosan kiadjuk újra a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban).

Milyen szenzáció várható a hamarosan megjelenő új számban?

A következő szám minden szempontból szenzációs lesz, de hogy miért, azt nem árulom el, mert akkor oda a meglepetés. ;o)


Ha szeretnéd a magyar zászlót a Holdon látni, támogasd a Google Lunar XPRIZE versenyben részt vevő Puli Space-t az odajutásban. A Puli esélye a Holdra jutásra az, ha más csapatok mellé társulunk be és így olcsóbbá tesszük a Holdig való eljutást, ami a küldetés legköltségesebb része.Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a jövőben ismindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod további fejlesztéseinket, akár rendszeres előfizetéssel is.

 

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

Facebook  YouTube   Google+    Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr306048924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása