Égetett kamera

2012.04.03. 09:30

Amikor a NASA Mr. Beanjével a fedélzetén, meglehetősen viharvert vitorlákkal befutott az Apollo 12 vitorlás klippere a Hold "Viharok óceánja" nevű szárazdokkjába, már túl volt két villámcsapáson és egy meglehetősen talányos landolásonAlan Beannek és társának, Pete Conradnak fogalma nem volt arról, hova szállnak le: leszállóegységük fékezőrakétái által rögtönzött homokviharban annyit sem láttak a felszínből, amennyit magyar kisnyugdíjas hó végén szokott az előző nyugdíjából. Konkrétan semmit. Ráadásul, az utolsó métereken a sebességmérőjük is csütörtököt mondott.

Ehhez képest a Hold körül magányosan keringő Richard Gordon igazán páholyban érezhette magát. No, de leszálltak. A küldetés egyik legfontosabb része a Surveyor 3 meglátogatása volt, ennek érdekében első ízben Doppler-radar segítségével ők hajtottak végre precíziós landolást a Holdon a robot közelében. A leszállóegységből azonban nem láttak rá a Surveyorra, és mindaddig nem tudták eldönteni, jó helyen vannak-e, amíg ki nem szálltak belőle. Ehhez az első holdsétán meg kellett kerülni a holdkompot. Később kiderült, hogy 200 méteren belül szálltak le az akkor már 31 hónapja a Holdon álldogáló amerikai robottól.

Az első holdséta azonban másról is elhíresült: ennek során Mr. Bean a rossz nyelvek szerint az egész Apollo programot elintézte. Az Apollo 12 Armstrongék fekete-fehér kamerája helyett színeset vitt magával, hogy még élvezetesebbé tegyék a dollármilliárdokba kerülő holdsétát az adófizetők számára.

Bean első megnyilvánulásával ezt tönkre is tette, amivel a világtörténelem legnagyobb értékű űrszemetét hozta létre egyetlen szempillantás alatt: egy Apollo-küldetésre jutó fejlesztési költség nyilván alacsonyabb lett volna, ha a számláló nem állt volna meg az Apollo 17-nél. De megállt, és ennek okát sokan Mr. Bean malőrjének tulajdonítják.
Az első, közel négyórás holdséta egyik legelső feladata a színes tévéadáshoz kifejlesztett kamera felállítása volt. Miközben Alan ennek összeszerelésével bajlódott, a kamerát véletlenül a Nap felé fordította - ennek következtében a fényérzékelő hősi halált halt, és rögvest kiégett. Ezzel a közvetítés esélye is elfüstölt.
Az élő életképek nélkül maradt amerikaiak figyelme ezután visszafordíthatatlanul elfordult Holdon sétálgató honfitársaiktól, és egyre többen kezdték bírálni az Apollo-programot: a közvélemény fokozatosan a folytatólagos holdraszállások ellen fordult.

Akik ezért holdkövet vetnének Mr. Beanre, ne tegyék: elképesztő pszichikai nyomás lehet a szomszédos égitesten tartózkodni, és Földfelkeltét nézegetni. Olyannyira, hogy az első három, Holdat megjárt Apollo - 11, 12, 14 - legénysége például szemhunyásnyit sem tudott aludni, hiába volt a kötelező pihi a program része. Beanben a malőr valószínűleg olyan mély nyomokat hagyott, hogy azóta is színes képeket festeget a Holdról - erről és a hatvanas évek egyik legnagyobbnak ígérkező médiahackjéről következő posztunkban számolunk be.

Persze, társa, Pete Conrad parancsnok (ld. fenti kép) is megérte a pénzét. Pete valamivel mélyebb növésű volt, mint Neil Armstrong, aki pár hónappal előttük, az Apollo 11 parancsnokaként elsőként lépett a Holdra, miközben emlékezetes mondatát elmondta. Erre, valamint a köztük lévő méretbeli különbségre utalt Conrad, amikor a következő szavakkal lépett az égitestre: "Hopplá, a mindenit, ez lehet, hogy kis lépés volt Neilnek, de nekem nagy." Mindez nem volt véletlen: Conrad előzőleg 500 dolcsiban fogadott Oriana Fallacival, hogy ezeket a szavakat mondja majd a Holdra lépéskor. A riporternő ugyanis azt gyanította, hogy a NASA előírta Armstrongnak is, hogy mit kell mondani ilyen esetben. Ezt akarta megcáfolni Conrad, aki később arról is beszámolt, hogy a fogadás nyerteseként a pénzt sosem kapta meg.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket, és holdjárónk - a Puli - eljusson a Holdra: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

16 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr1004360296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyanzes (törölt) 2012.04.03. 14:46:38

Mai értéken 3100 dollárban fogadott (kamat nélkül).

szeme közé, laposan! 2012.04.03. 14:55:20

@kyanzes: Ennyivel is csökkentette a holdraszállás költségeit.:)

neddie 2012.04.03. 15:08:25

Fallaci neves újságíró, nagy író de emberileg egy genya volt, ez a történet csak újra megerősített ebben a hitemben.

Martian (törölt) 2012.04.03. 16:21:48

A kamera védelmére azért kitalálhattak volna valamilyen foolproof megoldást...

BruceTheHoon 2012.04.03. 16:31:14

"Akik ezért holdkövet vetnének Mr. Beanre, ne tegyék: elképesztő pszichikai nyomás lehet a szomszédos égitesten tartózkodni, és Földfelkeltét nézegetni"

Van olyan, hogy Földfelkelte a Holdon? Inkább azt gondolnám, hogy ha egy helyben maradunk a holdfelszínen, akkor a Föld fix ponton áll a égbolton (mínusz a libráció miatti enyhe kóválygás).

BruceTheHoon 2012.04.03. 16:31:46

@BruceTheHoon: *az égbolton*, természetesen.

Pirx 2012.04.03. 16:49:20

@diktatorikus kleptokrácia: A Hold körüli pályán van. A Hold ugye mindig ugyanazt az oldalát mutatja felénk, tehát attól függően, hol állsz a Holdon, a Föld mindig ugyanolyan magasságban van a horizont felett. Viszont ugyanúgy vannak fázisai, mint a Holdnak a Földön. Van újföld és teliföld! :) Illetve a látható terület peremén lehet, ahol a BruceTheHoon által említett libráció miatt néha van földkelte.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.04.03. 17:19:49

@BruceTheHoon: a libráció miatt van egy sáv, ahol hol a horizont alatt-feletti állapot között ingázik. Persze az Apollo leszállóhelyeket és időpontokat úgy választották ki, hogy a Föld kellő magasságban legyen, ezért nincs is általában rajta a felszínről készült képeken. Szóval a fenti mondat vagy költői képként értelmezendő, vagy pedig még/már az Apollo űrhajóban a Hold körül keringve. A híres földfelkelte fotók ugyanis keringés közben készültek/nek. ;)

@A MEDVE NEM JÁTÉK!: ...de te se.

kételkendő 2012.04.03. 17:35:22

Földkelte nincs, de viszont lehet, hogy szépen forog az a fix pont...

Dr_utcai_arcos 2012.04.03. 19:43:40

@neddie: Azért a könyvét olvasd el az űrhajósokról, nekem nem az jött le, hogy genya lett volna.

Pirx 2012.04.03. 20:52:22

@Dr_utcai_arcos: Ezen én is elgondolkodtam, mert nekem se az jött le a könyvéből, hogy genya lenne a csaj.

Ööö 2012.04.03. 22:56:45

@Martian: Ja, egy megfelelő "lencsevédő kupak" már nem fért bele a költségekbe.

Első mohikán 2012.04.04. 03:45:33

@A MEDVE NEM JÁTÉK!: Miért egysejtűzted le, amikor teljesen logikusan gondolkozva értelmes kérdést tett fel, ráadásul igaza is van!
Szerintem te vagy az egysejtű, plusszban még tahó paraszt is.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.04.04. 07:44:15

Pedig a "Ha meghal a Nap" igencsak jó könyv volt, kár hogy vénségére megbolondult Fallaci.
süti beállítások módosítása