Közelharcban a holdporral

2012.03.20. 09:30

A holdportól nem elég, hogy semmit nem láttak a felszínből a leszállás előtti pillanatokban az Apollo 12 űrhajósai, de sebességmérőjük is megbolondult, mivel a fékezőrakéták által felkavart homokszemcsék bezavartak a készüléknek. Az Apollo 15 leszállóradarjának eredményeit is torzította a gomolygó holdpor - ráadásul épp akkor, amikor mindössze 9 méterre voltak a holdfelszíntől.
Ezek miatt is szinte csodával határos, hogy a Holdat megjárt Apollo-küldetéseknek nem volt egyetlen halálos áldozata sem. A holdporral folytatott háborúnak a leszállás körüli anomáliák azonban csak a nyitányát képezték, a landolás után sem lett könnyebb a Holdon exploráló űrhajósok dolga.

A por gyorsan és hatékonyan betakart minden létező felületet, amivel csak kapcsolatba került, beleértve a csizmákat, a kesztyűket, a szerszámokat és a „kezeslábasokat”: elég csak visszagondolni azokra a felvételekre, amiken egyes űrhajósok úgy néznek ki, mintha az imént épp egy iszapbirkózáson vettek volna részt.

A földi reflexek persze a Holdon is működtek. Az űrhajósok körében például sztenderd gyakorlat lett, hogy a leszállóegységhez vezető lépcsőfokokon leütögették lábukról a csizmájukra tapadt holdpor egy részét – ahogy azt bármelyik jobbérzésű utas is tenné havas időben, mielőtt beülne az autóba.
A holdpor minden egyes Apollo misszió során eltömített valamilyen alkatrészt – köztük a kamerákat és azt a porszívót, amit épp a por eltakarítására terveztek. Az űrhajósruhák zippzárai, a sisakok és a napellenzők mind-mind a por áldozatai lettek. A NASA szerint a holdpor egyik legkétségbeejtőbb tulajdonsága az volt, hogy az amortizáció mennyire gyorsan és visszafordíthatatlanul ment végbe: a problémák szinte azonnal jelentkeztek. Ezt az asztronauták mindegyike megtapasztalta, még azok is, akik az Apollo-küldetések során a legrövidebb időt töltötték a Hold felszínén.

A holdpor mindent kidörzsöl. Pete Conrad, az Apollo 12 űrhajósa megjegyezte, hogy az űrruha mindössze 8 óra holdfelszíni használatot követően viseltesebb volt, mint a Földön használt gyakorlóruhája 100 órányi nyúzás után. Az Apollo 16 Holdon használatos mérőeszközeinek kijelzőit úgy összekaristolta a holdpor, hogy például az általuk mutatott értékeket le sem tudták olvasni róluk.
Harrison Schmitt összekarcolt napellenzője miatt bizonyos irányokba konkrétan nem látott ki a sisakjából. Amikor pedig az Apollo 17 asztronautái lyukat fúrtak a Holdba, kesztyűik annyira tönkrementek, hogy két holdsétát követően le kellett cserélniük azokat (ld. a fenti képet).

A holdpor jó szigetelőanyag, de ez a tulajdonsága is csak az asztronautáknak okozott keserű perceket: az Apollo 12 küldetés során a hőszabályzók felszínét ellepő holdpor miatt a hőmérséklet akár 20 Celsius fokkal is meghaladhatta a várt értékeket egyes műszerek esetében.
Az Apollo 16 és 17 küldetések során (is) használt holdautók akksijainak hőmérséklete túllépte a megengedett üzemi értékeket a rájuk telepedő nagy mennyiségű holdpor miatt. Amit ráadásul le sem lehetett takarítani róluk. John Young ezen a ponton például kifakadt: sajnálta az akksik törölgetésével töltött időt – ez ugyanis nagyrészt teljesen hatástalannak bizonyult. Mindez meglepő fordulat volt, hiszen a földi tesztek teljesen más eredményt hoztak.

Az Apollo 16 és 17 küldetések kommunikációs berendezései és TV-kamerái is megsínylették a holdsétát: több kütyü teljesítménye romlott a nem megfelelő szellőzés miatt fellépő túlmelegedés következtében. A hősokkot az okozta, hogy a szellőzőket is eltömítette a holdpor. Nem kétséges, hogy a por holdjárónknak is tartogat kellemetlen meglepetéseket, mint ahogy a Google által szponzorált Lunar X PRIZE (GLXP) verseny összes többi résztvevőjének is, legalábbis, azoknak, akik eljutnak a Holdra. Belátható, hogy a napelemek teljesítményét különösen kellemetlenül érintheti a ragaszkodó természetű homokféleség.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

13 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr344327510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ati27 2012.03.20. 12:09:06

Hm..

Ha emlékeim nem csalnak, akkor olvastam valahol, hogy holdpor azért olyan "ragaszkodó" mivel statikusan feltöltődnek, mind a por, és az eszközök is.. Bizony, ez lehet a 2. legkomolyabb probléma a landolás után! Habár a "pattogós" landolást igen jó ötletnek tartom... Persze gondolom azt már kitaláltátok, hogy ilyen landolás esetén hogyan érkzik "talpra" a landoló eszköz, benne a roverral..

gopuligo 2012.03.20. 13:12:15

@ati27: Szerencsére, nekünk nem kell kitalálni, mivel a NASA ezt már megtette. Illetve, ha mégsem teljesen úgy csináljuk, arra az esetre is bolondbiztos holdjárónk designja.

Zölderdő Béla 2012.03.21. 09:15:53

És ilyen hamar leülepszik a leszállás során felkavart por? Persze, légkör nélkül gyorsabban megy.
(Jut eszembe: a "szellőzés" nem szerencsétlen kifejezés itt? Szellő nélkül :))

victor vacendak 2012.03.21. 09:51:19

A holdporról Cave Johnson sokat mesélhetett volna.

tourist · http://thaifoldiutazas.uw.hu 2012.03.21. 10:26:38

Úgy tudom a holdpor abban különbözik a földi homoktól vagy portól, hogy a porszemek hegyesek, élesek. Mivel nincs szél, nincs mozgás, ezért nem koptak gömbölyűre, mint a Földön.
Amúgy kiváncsi lennék arra a porszívóra, vajon mivel szívja a port? Vákummal? hahaha

PonyvaMester · http://ponyvamester.hu 2012.03.21. 11:14:26

Nem tudunk készíteni valami holdpor-szűrőt? Ha más nem.. vmi nagyi harisnyát igazán ráhúzhatnának a megfelelő helyekre.

@Zölderdő Béla: jogos a szellőzés... :)

Tyeplica 2012.03.21. 11:22:03

ADATOKAT AKAROK a küszöbbe/ajtókeretbe épített sztatikus porgát hatékonyságáról! Videót a működéséről! Nem azt szeretném olvasni, hogy hát izé, letört a kapcsolója, ezért nem működött az Apolló űrhajón, hanem azt, hogy a földön simán kinyomta a homokszemeket!

DieHappy · http://local.blog.hu 2012.03.21. 11:37:00

Az apollo 11-nel is voltak holdpor-problemak? Az o kepeiken sokszor patyolattisztanak tunik a ruha :)

(az egyetlen problema amit google talalt, az az, hogy valaki lenyulta az altaluk visszahozot port)

Zölderdő Béla 2012.03.21. 13:20:11

@Ponyva Mester: igenigen. de akkor hogyan hűtik a berendezéseket? rásüt a nap, plusz a működésével is termel hőt - felmelegszik - hűteni kellene de nincs külső közeg aminek átadhatná és az elvezetné a hőjét... por nélkül sincs. viszont ha belepte a por, akkor az már elszigeteli a napsugárzástól :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.03.21. 13:35:10

@tourist: :)

Ha jól értem, a porszívót a kompon belüli használatra tervezték.

PonyvaMester · http://ponyvamester.hu 2012.03.21. 13:41:47

@Zölderdő Béla: Nehéz ügy ez a holdpor téma. Az ember nem is gondolná, miközben reggel bemegy párizsit vásárolni a közértbe, hogy egyesek ilyenen rágódnak hónapokig. :)

Almaspite 2012.03.21. 18:05:20

Még gyerekkoromban, a Rejtó-regények olvasása közben formálódott meg bennem az a gondolat, hogy mi lenne, ha beszórnánk cementporral a sivatagot, majd meglocsolnánk egy kis vizzel - le lenne betonozva a sivatag! No more homokvihar!

Ezt a tervet talán átültethetnénk bolygóközi szintre. Ha már annyira zavar mindenkit a holdpor, akkor betonozzuk le a Holdat! No more holdpor!

Miután mindenki kiröhögte magát, szólok, hogy komolyan gondoltam. Valami olyan folyadékra gondoltam, aminek a viszkozitását nem befolyásolja az alacsony, vagy magas hőmérséklet, nem gyújtja be a hajtómű lángja, de mégis megköti a holdport 10-30 cm mélyen. Ezzel a folyadékkal landolás előtt több száz négyzetmétert bepermetezhetnénk, megakadályozva a por felverődését landoláskor.
süti beállítások módosítása