Papíron van két kameránk

2012.03.05. 09:30

Sajnos, most még csak azon. Megérkezett két kameránk a hatból, mégsem láthatjuk őket, ugyanis túszul ejtette őket a bürokrácia, és kemény váltságdíjat kér értük: holdraszállás sincs tanulópénz nélkül. Amíg idáig eljutottunk az olyan, akár a kínai űrprogram: hosszú menetelés.

A történet tavaly tavasszal kezdődött, amikor mérnökeink dokumentálták, hogy a versenyfeltételek értelmében milyen kamerák jöhetnek egyáltalán számításba. Komoly irodalma van ugyanis az ilyesminek a Pulinál: ha ezt mind ki akarnánk nyomtatni, az minimum annyi fát emésztene fel, amennyit a Parlament környékén a napokban kivágtak.

A lényeg. Ahhoz, hogy labdába rúgjunk a Google által szponzorált Lunar X PRIZE (GLXP) versenyen, legalább 1280x720 pixel felbontású kamerákkal kell felvérteznünk magunkat, amikben lehetőleg minél jobb fizikai szenzor van, és még pillekönnyű is - minden egyéb jó tulajdonságuk mellett.
A kritériumok összegyűjtése után mérnökeink kíméletlenül rászabadultak a netre, és összegyűjtötték az összes lehetséges gyártót és terméket.

Képbe került egy itthoni cég, velük tárgyaltunk, ígéretesek voltak, mint randin az első csók. Segíteni akartak nekünk, és ez mindig jó: szponzorációt ígértek. Optimális esetben ez azt jelentheti, hogy ingyen hozzánk vágják a kamerákat, kevésbé optimális esetben azt, hogy nagyon olcsón kapjuk meg azokat.
A szóbanforgó terméket alaposan körülszaglászták mérnökeink, szakrálisan megjelölték: kell nekünk – röviddel később a forgalmazó cég már csődbe is ment. Na, nem miattunk. Ekkor már erősen a vége felé járt a nyár.

Válságban az igazi kihívás holdraszállni, mi beérnénk valamivel kevesebb válsággal is. Nem volt vesztenivalónk: közvetlenül a kamerákat gyártó céghez fordultunk, hátha. Hiszen mérnökeink a kutatómunka során nagyjából úgy belezúgtak a képalkotó eszközbe, mint a páciens a saját terapeutájába a pszichoanalízis során. Halálos szerelem.
Jött is gyorsan a nemleges válasz. Illetve az, hogy a legjobb helyre fordultunk, csak tessék, csak tessék. Máris a miénk, feltéve, hogy kifizetjük érte az éppen aktuális piaci árat. Ez darabonként 450 eurót jelentett volna. Pénz viszont nem volt.

Egy másik, szintén megfelelő példányra már korábban, a mérnöki "piackutatás" közben ráakadtunk, csak az ingyenkamera szellemképe elhomályosította józan ítélőképességünket, ezért nem foglalkoztunk vele.

Közben telt az idő, Pulink Iteráció 2-es inkarnációját erősen fogyasztottuk, és természetesen a kamera kérdése is újra napirendre került - de pénzünk az újévben sem lett több. Úgyhogy zsebbe nyúlás következett. Csapatilag.

Főmérnökünk lesz, ami lesz alapon berendelte a két Firefly kamerát a hozzá tartozó optikával együtt, mégpedig egyenesen a kanadai gyártótól. Máshonnan ugyanis nem ment. Szerencsére, úgy tűnt, hogy a richmondi cégnek van EU-képviselete, az ilyesmi mindig megkönnyíti az ügyintézést. Sajnos, gyorsan kiderült, hogy mégsem ők számláznak, hanem a mama egyenesen Kanadából: jön a vám, jön az ÁFA.

A két kamera 685 dollárt – mintegy 150 ezer forintot – kóstál, ehhez jött még 100 dollár szállítási költség. (Rendeltünk még egy developer packot 25$-ért, meg két 5$-os micro lens holdert, ha túl drabális lenne a C-mount optika, a két kamera önmagában 650 dolcsi lett volna.)
A napokban aztán egyszer csak megérkezett a várva várt csomag Magyarországra. Majd röviddel később egy levél is – utóbbi már kedves hazánkból, olyan, amire ebben a helyzetben még nem számítottunk.
A lényege az, hogy kérnek egy nyilatkozatot arról, hogy a termék nem tartozik  az 50/2004/III.23. kormányrendelet hatálya alá. Ez a kettős felhasználású termékek és technológiák külkereskedelmi forgalmának engedélyezéséről szól. Ami viszont arról szól, hogy Pulink látószerveit fel lehet-e használni katonai célra.

Azaz: vissza akarunk-e élni haditechnikai eszközzel, és arra a sorsra jutunk-e, mint az a honfitársunk, aki egy tollba épített kamerát rendelt be a netről. Lázas telefonálgatás kezdődött, főmérnökünknek előkészítettük a defibrillátort, és most várunk a nyáj mellé letámasztott pásztorbot módjára.

Időközben ugyanis kiderült, hogy még egy hajcsat rendelése esetén is szokás annak hadicélú felhasználásáról nyilatkozni, ez amolyan rutineljárás, amit azonban a szállítást bonyolító cég elfelejtett közölni velünk – viszont kiszámlázta az ügyintézési díjat, meg az ügyintézkedéshez szükséges időt, amíg kameráinkat tárolniuk kellett.
Most ott tartunk, hogy a 150 ezer forint értékű kamerák ára bürokratikus extrával 250 ezer forintnál jár – ez az összeg 10 ezer forinttal kevesebb, mintha megvettük volna a szponzorációba ígért példányokat. De spóroltunk kameránként 53 gramm tömeget.

Kamerából még legalább négyre szükségünk van, de másban is számítunk felajánlásokra. Tehát:

Továbbra is jól jönnének speciális ipari kamerák, amelyek a Puli térérzékelésen alapuló tájékozódásában segítenek. Kellenének még napelemek és akkumulátorok, amelyek a Puliba nyomatnák a kraftot. Mérnökeink a holdtalajba karcolnák annak a cégnek a nevét, amelyik esetleg készre munkált kompozit- és fémalkatrészeket adna nekünk - ezek holdjárónk szerkezetének megépítéséhez kellenének. Valamint az elektronikai alkatrészekhez keressük azt a vállalkozót, aki nyomtatott áramkörök gyártásával tenne minket igencsak boldoggá.

Ápdéjt: Most kaptuk az infót, hogy a szállító cég mégsem számlázza ki a két kamera tárolását.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

13 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr994289133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H.Efraim 2012.03.05. 10:31:16

Én sajnos nem az a vállalkozó vagyok, aki nyomtatott áramkörök gyártásával fog titeket boldoggá tenni, viszont ismerek egy céget, aki saját tapasztalatom szerint olcsón és jól dolgozik. Íme: iteadstudio.com/store/

roka 2012.03.05. 17:57:10

Ha már marketing, akkor nem kéne a mai blogból kimaradjon, hogy ma lesz az M1-en 21:35-kor a Haction amiben a Puli vonyít!

Netuddki. 2012.03.05. 18:53:33

Na és az édes jó vámosoknak hogyan jutott eszébe, hogy ez kettős felhasználású termék?
Ugyanis a rendelet szerint import esetén ez akkor áll fenn ha a származási ország hivatalosan valamilyen biztosítékot kér a célországtól.
Persze nem ez az első eset amikor rosszul értelmezi a törvényt valami túlbuzgó hivatalnok...

roka 2012.03.05. 20:09:15

Én úgy tudom, hogy a digitális fénykép alkotó eszközök után, nem kell vámot fizetni az EU-ban, igaz, hogy ez kamera de ezzel fényképezni fognak. Erre kéne varjon gombot a vámhivatal.

cso zsi 2012.03.05. 21:13:35

Miért van az, hogy ennek az országnak mindig a saját vezetése, bürokráciája az ellensége?

Überspannung 2012.03.05. 21:57:26

Legalább támogathattátok a magyar államot vámmal és 27% áfával...
Esetleg majd visszaigénylitek, amikor felrepül a Holdra.
(...demotivalo.hu...)

Illes 2012.03.05. 22:14:01

Értem én hogy a termékre vám meg áfa, na de hogy a NEM magyarországon igénybe vett SZOLGÁLTATÁSra: a szállításra Dicső Hazánk és a Messzi Távol között, mi az ótvaros marhamócsingért kellett vámot fizetnem??!

Sirjeti 2012.03.05. 22:42:40

Elárulhatnátok, hogy milyen napelem cella kell. Itt heverem a polcomon kb 20db 5 colos 2,5W-os 180 mikron vastag monokristályos napelem cella + huzal hozzá. Gyanítom nektek ez túl nagy lesz, de ha van lézeres kapcsolat, akkor szépen fel lehetne szeletelni kisebb darabokra. 1 cellából kb 6-12 db részcella kivágható, ami kb 3-6V közötti kapocsfeszt adna.

Sirjeti 2012.03.05. 22:44:22

Gyors keresztkérdés:
Ha találtok jó cellát, ki rakja össze a panelt(forrasztás), ki laminálja le,stb?

Sirjeti 2012.03.05. 22:46:22

Érdekel a projekt, dobjatok egy levelet, hogy mire van szükségetek, lehet hogy tudok segíteni.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.03.06. 13:19:33

@Sirjeti: megkonzultáltam a kérdéseket a mérnöki részleggel, ezek alapján ilyenre vágyunk:
www.spectrolab.com/DataSheets/cells/PV%20XTJ%20Cell%205-20-10.pdf

De mivel ez amerikai, és hasonló jogi huzavonákra lehet számítani, ha nem komolyabbakra, ezért ez tűnik reálisnak:
azurspace.de/index.php?mm=97

Bármilyen felajánlásnak örülünk, ha ezekből a cellákból kihozható valahogy ~36V és legalább 400 mA akkor tudjuk használni őket. Egyáltalán nem nagyok, elférnek. (5 col hogy értendő?)

"Ha találtok jó cellát, ki rakja össze a panelt(forrasztás), ki laminálja le,stb?"

Mi magunk, esetleg a kompozitos gyártópartnerek. Nem panelben gondolkozunk, hanem a burkolatba építenénk be a cellákat, mint a napelemes járműveknél.

"Érdekel a projekt, dobjatok egy levelet, hogy mire van szükségetek, lehet hogy tudok segíteni."

Küldök DM-et, illetve a glxp.hu@pulispace.com címre várunk minden ilyen jelentkezést/felajánlást.

Netuddki. 2012.03.06. 17:34:25

"Időközben ugyanis kiderült, hogy még egy hajcsat rendelése esetén is szokás annak hadicélú felhasználásáról nyilatkozni, ez amolyan rutineljárás, amit azonban a szállítást bonyolító cég elfelejtett közölni velünk"

Ez hülyeség.

Megrendeled az árut, aztán mikor már úton van és van számla lehet a vámolást intézni. Ez nagyban függ a szállító cégtől is. Olyannal kell szállíttatni amelyik a tarifálásért nem számol fel külön pénzt. Épp elég a borsos szállítási költség.
Úgyhogy mire Bp.-en van az áru addigra minden papír ki van hozzá töltve. Ennyi...
süti beállítások módosítása