Földi földönkívüliség

2012.03.01. 09:30

Legalább hat olyan slágergyanús pontja van a világnak, ahol a NASA a földönkívüli életformára gyúr – legyen szó emberes, vagy akár robotos küldetésről. Hazánkban is akad egy-két ilyen vidék, ezeken a magyar csapat holdjárójával lehet rövidesen jó eséllyel összefutni. Első rész.

Marsnak például a kanadai Devon sziget felel meg leginkább, ami egyben a világ legnagyobb lakatlan szigete - már ha a NASA rajta kóborló munkatársait nem számítjuk. Rajtuk kívül csak a Haughton-kráter található itt: ez egy 23 millió évvel ezelőtti meteor-becsapódáskor jött létre.
A kutatók a Földön itt érezhetik leginkább a Marson magukat, bár van pár eltérés: nem olyan hideg, mint a marsi klíma, a légköri nyomás sem olyan alacsony, és a sugárzás mértéke is elmarad a Vörös bolygóétól. De legalább a mienk.
A sziklás, sivatagos, sarkvidéki táj, valamint a hely geológiája a lehetséges marsi evolúcióba nyújthat betekintést a kutatók szerint. Itt vizsgálják a becsapódások Földre gyakorolt hatásait is, és a többi között az élet kialakulásának lehetőségét, a létezés korlátait az igen extrém körülmények között.

Van az a hely, ahol az asztronauták napszemüvegben, baseball-sapkában és pólóban vesznek részt holdsétákon. Ilyen az Arizonai sivatag. Itt fejleszti a NASA a Holdra szánt cuccokat is, így a többi között ismerős lehet az előző posztunkban bemutatott pöpec mezőgazdasági munkagép a háttérben.
A száraz, poros helyszín, és a szélsőséges hőmérséklet-ingadozások teszik ezt a helyet ideálissá a kutatók számára. A világnak ezt a kedélyes szegletét még 1998-ban fedezte fel magának a NASA, azóta ide hurcibálja földi tesztelésre  váró holdjáróit, de az űrhajósok szkafanderét is itt vizsgálják be, a kép készítésekor gyaníthatóan nem ez történt. Bár ki tudja?

A program rövidítése S-Patkányoknak felel meg: S, mint sivatagi. A D-RATS (Desert Research and Technology Studies) igazi ínyencséget tartogat a világvége teóriák kedvelői számára; Bruce Willis is itt kapna kiképzést, ha az Armageddonban látottak gyakorlati alkalmazására sor kerülne – ahogy egyébként azt a NASA ténylegesen tervezi is: ezen a helyen gyúrnak az 1999 RQ36 kódnevű aszteroida 2023-ban történő lerohanására, amiről rögtön mintát is szeretnének visszahozni a Földre. A NASA Osiris-Rex nevű Bruce Willis-imitátora a többi között itt tanul talajt fúrni.

Holdjárónkat rövidesen, tavasz végén sétáltatjuk meg – gyakorlatilag ugyanazt csináljuk vele, amit a NASA tesz a saját kreációival. Egyik lehetséges helyszínünk a Dunakeszi határában lévő homokbánya, ami hétfőtől péntekig 7 és 16 óra között van nyitva, bár nagy mennyiségű szállítás esetén ettől eltérhetnek. Kérdés, hogy egy holdjáró milyen mennyiségnek számít náluk.

A másik kérdés, hogy minek akar egy magyar csapat eljutni a Holdra. Ezt feszegeti az alábbi videóban Dr. Pacher Tibor főpuli, alapító csapatvezetőnk.

Holdraszállásunk persze felgyorsítható. Felajánlásokra is számítunk. Úgymint:

Nagyon jól jönnének speciális ipari kamerák, amelyek a Puli térérzékelésen alapuló tájékozódásában segítenek, Pulink látószervéről itt olvashattok részletesebben. Kellenének még napelemek és akkumulátorok, amelyek a Puliba nyomatnák a kraftot. Mérnökeink a holdtalajba karcolnák annak  a cégnek a nevét, amelyik esetleg készre munkált kompozit- és fémalkatrészeket adna nekünk - ezek holdjárónk szerkezetének megépítéséhez kellenének. Valamint az elektronikai alkatrészekhez keressük azt a vállalkozót, aki nyomtatott áramkörök gyártásával tenne minket igencsak boldoggá.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

17 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr344226508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komolytalan samu 2012.03.01. 12:47:30

Szerintem a szükséges részegységek elvárt-ajánlott-ideális specifikációját részletesen ki kellene tennetek. Nem ártana az egyes elemeket érő kihívásokról , problémákról is nyíltan beszélni, alaposan körüljárni itt a blogon is.

Az ilyen bejegyzéseket kevesebben fogják olvasni, de a szakemberek és geekek fantáziáját, azokét akik esetleg tényleg tudnak segíteni, ezzel fogjátok megmozgatni. Így tudtok új, lelkes embereket bevonni, mozgalmat indítani.

Milyen szenzor, optika a kamerába, milyen borítás, sugárzástűrés stb, stb. Simán akadhat olyan olvasó, aki valamely részegység gyártójánál dolgozik, vagy csak ismer ilyet, és nálatok pofátlanabbul fog ingyen példányt kérni.

Egy ipari kamerának pl annál jobb reklámot, hogy holdról közvetít, nem tudok elképzelni.

Think geek!

komolytalan samu 2012.03.01. 12:59:50

Még egyértelműbben: Blogoljanak a mérnökök is (legfeljebb megyomláljátok a mérnökien nehézkesebb fordulatokat).

Ez a blog így aranyos, látszik mi munkát öltök bele, és nyilván sokakat elér egy-egy index címlappal, de egy kockának megfoghatatlanul semmitmondó.

Ha a PR-nál többet akartok, akkor elő a perverz műszaki dilemmákkal is.

üdv

Tapogatott Kukorica 2012.03.01. 13:12:34

@komolytalan samu: Teljes mertekben egyetertek. Geek szemmel nezve a felhivas tokeletesen semmitmondo, erre nem fog beizgulni senki sem, aki a tuz kozeleben van.

Ha mar lehet erezni a felhivason, hogy hozzaerto irta, akkor mar erdekesebb a dolog (en az elejet at is gorgettem), gopuligo pedig szepen gyomlalna a tul specifikus dolgokat, ami meg mar sok lenne egy bloghoz. De akit erdekelne, annak megmozgatna a fantaziajat. Az enyemet nem sikerult, most sem.

komolytalan samu 2012.03.01. 13:42:29

@gopuligo: Minél hamarabb, minél többet!

Csak a natgeos ismeretterjesztésből nem üt át a munkátok tétje, a heroikus küzdelem a részletekkel.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.03.01. 13:56:10

@komolytalan samu: "Ez a blog így aranyos, látszik mi munkát öltök bele, és nyilván sokakat elér egy-egy index címlappal, de egy kockának megfoghatatlanul semmitmondó.

Ha a PR-nál többet akartok, akkor elő a perverz műszaki dilemmákkal is.
"
teljesen egyetertek

en is gondoltam adakozasra, de igy egyelore kicsit "bulvaros" nekem ez a puli-tema, nem vagyok biztos benne, nem-e egy nagy lufi az egesz.

komolytalan samu 2012.03.01. 14:18:17

Elnézést a spammelésért, de itt pl érdekes lenne hogyan választottátok ki a homokbányát. Geológus, talajtani szakemberekkel konzultálva, vagy többé-kevésbé jobb ötlet híján. Az utóbbi sem ciki, de kapásból tudok itt a bloghun elérhető szakember, aki, ha van a hold porához állagában jobban hasonlító üledékes terület, v bánya Magyarországon, azt valsz. csuklóból megmondja.

szerző:
(orulunkvincent.blog.hu/2011/10/31/miert_szakadt_at_a_kolontari_baleset_foldtani_okai)

gopuligo 2012.03.01. 14:33:11

@komolytalan samu: Ez csak az egyik lehetséges helyszín, van még kettő, ezekről a következő posztokban írunk. Csapatunkban nem csak mérnökök vannak, akad több geográfus is: ők határozták meg a holdi leszállóhelyeinket is - erről korábban írtunk egy sorozatot. Köszi a linket. :_)

PuliSpace · http://www.pulispace.com 2012.03.01. 14:41:32

@komolytalan samu: saját szakembereink választották ki az ún. analóg terep-jelölteket, akik a regolit szimulációval is foglalkoznak, lásd pl. itt:

www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2012/pdf/1748.pdf

kalandfereg 2012.03.01. 15:04:30

Off: lehet még valahol Puli elektromos autót kapni, vagy arról infókat szerezni, üzemeltetési költség, miegymás?

komolytalan samu 2012.03.01. 15:08:03

@PuliSpace: Köszönöm. El is olvastam a linkelt anyagot. Nekem ugyan semmi közöm a geologiához, de még nekem is érdekes. Ugyanezt, kicsit közérthetőbben, tömörítve, magyarul, ide a blogra. Please!

És ahogy egy másik kommentelő megjegyezte, igen, az ilyen a puliprojekt megítélésén is komolyítana.

komolytalan samu 2012.03.01. 15:21:17

Én voltam figyelmetlen. :) Minél több ilyet.

Mikron · http://mikron.blog.hu 2012.03.01. 15:55:38

@komolytalan samu: Szerintem nem jó ötlet pontos müszaki adatokat kitenni a blogra.

Egyrészt ez mégiscsak egy verseny, és ha elkezdenénk kipakolni tervrajzokat, specifikációkat, akkor minden fejlesztésünk hamar a többi GLXP csapat kötne ki. Ez nem lenne jó.

Másrészt szerintem ez a blog pont azért sikeres, mert bárki számára érthetöen és olvasmányosan tud bonyolult müszaki dolgokat bemutatni.

Abban igazatok van, hogy egy leendö céges partner nem itt fog pontos adatokat találni, de nekik szakmaian is be tudjuk mutatni a projektet, arra egy blogoldal nem is igazán alkalmas.

Aki pedig szakmabeli és segítene, azt bátorítanánk, hogy keressen meg minket és dolgozzon velünk. A csapattagság teljesen ingyen van, és lehetöséget biztosít arra, hogy szervezetten foglalkozzunk a feladatainkkal. Egy blogoldalon ez megintcsak nehézkesen lehetne megvalósítható.

Mindezekkel együtt gopuligo az illetékes a kérdésben, de nem tartom valószínünek, hogy részletes specifikációkat posztolna.

komolytalan samu 2012.03.01. 18:23:20

@Mikron: Ez a blog jó, csak szerintem éppen olyasvalamire nem, ami nektek fontos.

A szakmabeliek, a potenciális partnerek, kis és nagy kockák érdeklődésének, rajongásának a felkeltésére, esetleg bevonására. Pedig segíthetne benne, ha olyan problémákat is feldobnátok benne, ami nekik szakmai kihívás, és megmozgatja a fantáziájukat. Pár szakértő összeverődik itt egy problémára, vitatkozni kezdenek, és lehet hogy a végén a csapat hasznos tagjai lesznek. Kicsit mintha horgásznátok. :)

A biztonsági probléma jogos kérdés, nem tudom mennyire fenyegető, de jogos. Mondjuk akkor pl. ne a kamera teljes specifikációját, de a leglényegesebb paramétereit és/vagy az eddig képbe került eszközök hiányosságait érdemes lenne nyilvánosságra hozni.

Előzetes moderációval pl a kommentekben beeső valóban kényes/hasznos információkat lehet szűrni, kitakarni a lényeget.

Zusammen: Ennél jobban lehetne/kellene becsatornázni a neten tengő-lengő fanatikus műszaki rajongókat, szakmabelieket.

Végül egy link:
www.origo.hu/tudomany/20120203-legifoto-bako-gabor-rekordfelbontasu-kepeket-keszit-sajat-fejlesztesu-kamerajaval-ket.html

(ha még nincs kontakt) talán tudnának segíteni. .

Szurkolok!

gaszton42 2012.03.02. 11:48:23

Volna egy kérdésem: A Devon szigeten a Haughton kráterben nem a Mars Society által uzemeltetett FMARS (Flashline Mars Arctic Research Station) bázis van? Lehet hogy megfordultak ott NASA szakemberek is de alapvetően a Mars Society üzemelteti már jó pár éve alapvetően a nyári hónapokban.
süti beállítások módosítása