A MaSat-1 egy olyan tárgy, ami maximálisan alkalmas a mérnöki gondolkodást övező sztereotípia maradéktalan megjelenítésére: ez ugyanis egy tízcentis kocka. Se több, se kevesebb. Ebből adódik a kategóriába tartozó műholdak angol gyűjtőneve is, a CubeSat. Egykilós kiszerelésben készül, ezzel tömege mintegy tizede lesz holdjárónkénak. De így sem könnyű a világűrbe juttatni, a BME csapata is megjárta a maga Canossáját.
2007 májusában indult el az Európai Űrügynökség (ESA) CubeSat-programja, ami lehetővé tette, hogy oktatási célú rakomány is kerüljön az ESA által frissen kifejlesztett Vega hordozórakéta fedélzetére, amikor első útjára indul majd. Ehhez képest 2008. februárjában jelentették be, hogy kilenc egyetem CubeSatját ingyen és bérmentve kiviszik a világűrbe. Nosza, lehetett pályázni.

Ekkor már a MaSat-1 javában jegyben járt a PSLV-hordozórakétával, az indiaiakkal 2009. augusztusában írták alá a felbocsátási szerződést. A megállapodás értelmében a magyar műhold indiai segédlettel 700 kilométeres magasságon napszinkron pályára került volna – kétszer olyan magasan, mint a Nemzetközi Űrállomás.
A PSLV startja azonban egyre csak csúszott, kiderült, hogy a szerződésben rögzített paraméterekkel 2011-ben egyáltalán nem lesz start. Márpedig az űrkutatás nagy igazsága, hogy hordozórakéta helyváltoztató mozgása, ha csak naptáron történik, nem az igazi. Úgyhogy másfelé is kellett nézelődni.
Így jött szóba az az alternatíva, hogy egy orosz Szojuz-hordozórakéta röptesse ki őket, ez azonban magasabb startköltséget jelentett  volna. Az ingyeneshez képest mindenképp, ráadásul az oroszokkal 2012 harmadik negyedévében lehetett volna csak rajtolni.

A magyar csapat gyakorlatilag az utolsó pillanatban esett be az Európai Űrügynökség ajtaján: a Vega hordozórakéta első útjára toborzott műholdak pályáztatása ekkor már véget ért, a BME a MaSattal tartalék-műholdnak jelentkezett. Ez pontosan azt jelenti, amit elsőre gondolunk: akkor repülhet, ha egy korábbi sikeres pályázó műholdja nem készül el a kiírt határidőre.
Erre tavaly októberben került sor, ekkor még a csapat nem is álmodhatott arról, hogy a 2012 elején elhagyja a Földet a Masat.

2011 októberében már ismert volt, hogy az Európai Űrügynökség legalább hat CubeSatot kíván indítani az új fejlesztésű Vega-hordozó tetején 2012 januárban. Az első három műhold 2011 októberében már az Űrügynökség tisztaszobájában volt, ezeket november 9-én újabb három követte. Szerencsére, köztük volt a MaSat is. Aztán befutott még egy hetedik kocka is - de ez már a magyar műhold utazási esélyeit nem érintette.

A magyar csapat tagjai november 17-én vettek könnyes búcsút a ténylegesen elrepülő MaSat példányától. Közben kiderült a start remélhetőleg pontos dátuma is: az eredeti február 9-i indítást február 13-ra módosította az Európai Űrügynökség. A Puli teljes csapata nagyon drukkol a MaSatnak, hiszen ez lesz az első magyar műhold az égen - amit remélhetően az első magyar holdjáró követ majd.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

4 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr384068219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roka 2012.02.06. 18:44:30

Remélem, hogy a Puli nem lesz egy maszat a holdon ...
De sajnos ma aktuális, hogy az alacsonyabban repülő társait sajnáljuk, úgy hívták, hogy Malév. Az ő lelkük is a repülésben volt ... VOLT.

roka 2012.02.06. 18:46:53

Azért a Maszatnak mindenki aki a világűrrel foglalkozik, remélem szurkol.
Érje el a célját, ahogy a Pulinak is kívánom, hogy érje el.
süti beállítások módosítása