Nők és az űrszemét

2012.01.18. 09:30

Az űrkutatás bonyolultságát csak egyvalami képes überelni. Ez pedig a női táska. A kettő metszéspontján találjuk Heide Stephanyshyn-Piper 2008 novemberi űrsétáját. Az asztronauta-hölgy eredetileg a Nemzetközi Űrállomás napelemtábláinak egyik beragadt alkatrészét indult megreparálni, a kiruccanás azonban mégis egészen másról híresült el.

Az alábbi videó láttán ilyen mondatok tolulnak önkéntelenül agyunkba: „Pedig itt kell lennie valahol.”, vagy: „Megesküdtem volna, hogy elraktam.” Ugye ismerős? Heide vérbeli nő, aki egyre hevesebb mozdulatokkal ássa magát a táska mélyére, mintha csak a lakáskulcsot keresné a bejárati ajtó előtt. Közben előkerül egy kis "ékszeresdobozka" is: láthatóan nem ezt kutatta, így aztán egy földön bejáratott laza mozdulattal félrerakja.



Különösen bájos azonban az a tétova mozdulat, ahogyan a tőle egyre távolodó cucc után kap, majd lassan belátja a helyzet menthetetlen voltát. A videó egyébként alkalmas lehet arra is, ha egy tetszőleges kormány fölösleges pénzkidobásait szeretnénk szemléletessé tenni. Ez esetben valami ilyesmi demagóg címet javaslunk: „Így úsznak el adómillióink”. A NASA ellenzőinek különösen jól jöhetett a fenti klip, de nem dobnánk követ a személyzet kamerát kezelő tagjára sem, aki kellőképpen kizoomolt ahhoz, hogy még élvezetesebbé tegye a nem mindennapi eseményt.
Az értékében egy koronaékszerekkel telizsúfolt dobozka árával vetekedő 100 ezer dolláros szerszámosládikát amatőr csillagászok még napokig vadászták az égbolton, sőt, filmre is vették azt. Íme:

A nőket valószínűleg a Nemzetközi Űrállomás napelemtáblái hozzák lányos zavarba, elvégre ekkora tükröt csak nagyon kevés fürdőszobában láthattak korábban. A pontos okot persze nem tudjuk, azt viszont igen, hogy a hölgyek tevékenysége olykor-olykor nem kevés dollárjába fájt a NASA-nak: 2007 nyarán Suni Williams is a napelemekkel mókolt, neki a kamerája szállt el, természetesen, ez is szigorúan szó szerint értendő:

Újabb kedves momentuma az űrkutatás történetének az, ahogy Suni hátrafordulva rácsodálkozik az egy perc alatt földkörüli pályára álló korábbi kamerájára. Persze, csak azután, hogy társa rádión diszkréten figyelmezteti az őt és a NASA-t ért egyidejű veszteségre. Mentségére szolgáljon, hogy feltehetően a kamerát Suni szkafanderéhez rögzítő heveder adta meg magát. Annyi cucc van ugyanis rájuk aggatva, hogy hevederek nélkül nem boldogulnának a hasonló eltüntetős trükkökben szintúgy jeleskedő férfikollégáik sem - mielőtt még bárki azt hinné, hogy csak a nők szórják két kézzel az adófizetők pénzét.

A földi körülmények között minden kétséget kizáróan környezettudatos háztartást vezető két amerikai nő hozzájárulása csak ideig-óráig gazdagította azt a 20 ezer darabból álló űrszemét-kollekciót, ami a fejünk fölött kering, és néha bizony még a Nemzetközi Űrállomásnak is kellemetlen pillanatokat okoz. Ezen a törmelékfelhőn kell átverekednie a magát 2013 végén, vagy 2014 elején a Google által szponzorált Lunar X PRIZE (GLXP) verseny keretében Pulinkat a Hold felé röptető rakétának is. Minden okunk megvan ugyanis azt hinni, hogy űrszemétből addigra nem lesz kevesebb...


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

22 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr923570215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.O.A. 2012.01.18. 10:50:43

... ahol olyan csinos csajok is megtalálhatóak a csapatban, mint a Puli-nál, ott kétszer is meggondolnám, hogy a nőkre nézve ilyen kompromittáló posztot írja-e... :DD

Check 2012.01.19. 09:20:13

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: Rettegőnek igaza van. Kéretik kicsit visszavenni a kritikus felhangokból... :)))

tejcsokoládé (törölt) 2012.01.20. 09:08:21

lehet, hogy 'tipikus nő', de eljutott az űrbe, ami nem kis teljesítmény. az őt fikázó poszt írója pedig azzal tölti napjait, hogy szar cikkeket ír. kicsi, egészen kicsi különbség.

gopuligo 2012.01.20. 09:17:55

@tejcsokoládé: ígyál egy kis kávét, és olvasd újra: nem a fikázás volt a cél. A teljesítményüket senki nem vitatja, ezek inkább kedves bakik.

tejcsokoládé (törölt) 2012.01.20. 09:19:37

@gopuligo: ez nem a kedves baki kategória, ez a pikírt cikizésé. már a cím is ilyen.

2012.01.20. 10:09:06

www.youtube.com/watch?v=7_lo3yiZd2k
elnézést a hölgyektől, de nem bírtam ki :D

guy2 2012.01.20. 10:42:44

Nem tehetnek róla, eszméletlen, hogy abban a táskában nincs minden patent módon rögzítve... Sima válltáskának tűnik, az oroszok ezt is biztos jobban megoldották. Az se normális, hogy egy űrhajósnak KERESNIE kell valamit a táskában és nem áll minden rögtön kézre. Nem elég, hogy rajta van a több száz kilós, szekrényre emlékeztető, kvázi mozgáskorlátozottságot okozó űrruha, kiszúrják a szemét egy retiküllel.... A hiba a földön csomagolást végző kollégáké sztem, vagy a tervező-mérnököké.

gpt32 2012.01.20. 10:59:37

Na és? Az űrsikló meg azt a három hengeres izét hagyta el amikor felszállt!
Ez így igaz, mert láttam a TV-ben! :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.20. 11:02:43

@guy2: valóban, pont azért pöccinti félre, mert elvileg minden össze van kötve valami mással alapesetben, hogy ne tudjon csak úgy elszabadulni. (Egyébként nem is keresgél, hanem valami kifolyt trutymót törölget róla.)

MTom 2012.01.20. 11:04:49

Hát igen, amikor a humor(nak gondolt elemek) fontosabbak, mint maga a téma, akkor jönnek ki az ilyen eredmények.

Lehet viccelődni szituációkon, embereken, akármin, de a túllihegés itt sem nyerő.

Szóval "több tartalom, némi humorral" kellene, nem pedig "több humor, némi tartalommal". Ez szerintem sokat segítene...

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2012.01.20. 11:21:08

Az a helyzet, hogy űrhajósnők bakijait nemüknek betudva cikizni és ilyenformán vicceskedve általánosítani ma már iszonyatos faragatlanságnak számít. Ezt hívják szexizmusnak, ráadásul ez egy különösen szalonképtelen, lesajnáló, gusztustalan példa, amin tanítani lehetne a primitív magyar provincialitást.

Még a nemzetközi botrány előtt szedjétek le a cikket szerintem, mert könnyen a Puli projekt halálát okozhatja. Igen. Ennyire gáz. A szerzőjét pedig ne engedjétek billentyűzet közelébe, mert fogalma sincs ilyen alapvető dolgokról.

xstranger 2012.01.20. 11:58:52

@Pók: lol, sot szorjatok hamut is a fejetekre.

Asszem itt van szukseg Poe torvenyere.

gopuligo 2012.01.20. 12:04:49

@Pók: Akkor nézd meg a férfi asztronauták bakijairól készített összeállítást is. Azt javaslom.
pulispace.blog.hu/2012/01/19/szemetelo_pasik_a_vilagurben

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.20. 12:12:51

Ez nagyon jó :D

@Pók: Az a gáz, aki komolyan veszi. Amerikaiak ilyen marhák.

Tapogatott Kukorica 2012.01.20. 12:50:55

Heidit aztan levetkozteti ferfi kollegaja. Na nem igy csinalja az ember a hetkoznapokon, hogy:
- elolvasom a listat a leveendo ruhakrol
- meglazitom ketoldalt a hevedereket
- pipalom az ellenorzolistan
- eltavolitom a kesztyut es a legzokeszulek vezetekeit, csoveit
- pipalom az ellenorzolistan
- leszerelem a maszkot es a palackokat
- pipalom az ellenorzolistan
- kibujtatom asszonykat az overalljabol

De azert ez sem lehet rosszabb elmeny, mint a melltartot es a bugyit letepni masodpercek alatt.

gopuligo 2012.01.20. 12:57:54

@MTom: Itt szerintem nem mi lihegtünk túl semmit. Mi annak örülünk, hogy a NASA-nál nem az a fő szempont, hogy az asztronauták vessék magukat reflexből egy százezer dolláros kütyü után. Ha elment, hát elment. Az emberélet ugyanis megfizethetetlen.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2012.01.20. 13:14:47

Tök más a hangvétele a két cikknek. Amúgy persze, baráti társaságban lehet bármin poénkodni, pláne, ha a jelenlévő nők jól visszaszólhatnak, de egy nemzetközi (anyagi és egyéb) támogatásra igényt tartó szervezet részéről ostobaság lesajnálóan szexista cikkeket publikálni.

Reméljük, nincs ellensége a projektnek...

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2012.01.20. 13:21:34

Amúgy az lenne a korrekt, ha a válaszcikk (esetleg egy női szerző tollából?) kitérne a férfi sztereotípiákra (inkább eltévednek, semhogy útbaigazítást kérjenek; rendetlenek, széthagyják a cuccaikat; nem erősségük a kommunikáció stb.) Ami ehelyett van, az semmiben nem cikiz egy egész nemet. Sőt.

Szóval kényes dolog ez a kommunikáció, de a gondolkodás is ezek szerint.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2012.01.20. 22:45:00

@Pók: Amúgy az lenne a korrekt ha a válaszcikk kitérne a kivétel nélkül férfiak által, az űrhajózás hőskorában elkövetett dollárszázmilliós bakikra is (pölö szigeteletlen vezeték miatt az indítóálláson felrobbanó rakéta, és a többi)

MTom 2012.01.21. 01:04:52

@gopuligo:
"Mi annak örülünk, hogy a NASA-nál nem az a fő szempont, hogy az asztronauták vessék magukat reflexből egy százezer dolláros kütyü után. Ha elment, hát elment. Az emberélet ugyanis megfizethetetlen."

Jó lenne kissé visszavenni a demagógiából! Mutasd meg légyszíves, a cikked melyik bekezdésében jelent meg ez a gondolat? Mert nekem nem sikerült benne felfedeznem.

Amúgy javaslom Pók megjegyzésének alaposabb tanulmányozását (a támogatásokkal kapcsolatosan), mert abban is sok igazság van.

Meg abban is, hogy természetesen bárki követhet el hibákat. A gond ott van, amikor ezt nem tudjuk magunknak beismerni...
süti beállítások módosítása