A társas robot

2012.01.06. 09:30

A nagy lelki coming-out előtt álló emberek titkos légyottjai lehetnek ilyenek a körúti kávézók kicsiny fachjaiban, ahol a párkapcsolat lehetősége még olyan artikulálatlanul van jelen, mint a kozmikus gázfelhőben a csillaggá csomósodás. Minden mozdulatnak jelentősége van: még minden kimondatlan, és ettől minden kimondhatatlanul izgalmas.
Hasonló várható a következő bő egy évben, már ami a Google által szponzorált Lunar X PRIZE (GLXP) verseny résztvevőit illeti. Egyujjas ujjsimogatások, félénk kérdések, kétértelmű válaszok – benyelős sms-ek és emailek tömegei. Érezni, hogy a Baileys cappuccino és az ír kávé egymásra találásának megható éve lesz az idei.

Ezenkívül érezni azt is, hogy a román csapat minden optimizmusa ellenére valószínűleg nem az ARCA spéci repülője adja majd meg számunkra a kezdősebességet a Hold felé. És nem azért, mintha bármi problémánk lenne a románokkal, hanem mert feltehetően nem készül el az eredményhirdetésre sem. Persze, a pozitív csalódások is részét képezik egy csodás szerelemnek: mi csak örülnénk, ha 2013-ban már szuperszonikus sebességgel röpködnének a szomszédban.

Van viszont egy amerikai csapat, amelyik kifejezetten párkereső stádiumban van. Ez pedig az Astrobotic Technology. A vele együttműködő Carnegie Mellon Egyetemmel közösen istápolt holdjárót a Popular Science magazin a tavalyi év 100 legjobb találmánya közé sorolta. Decemberi számukban az Astroboticot, és annak alapítóját, Dr. William „Red” Whittakert az „új holdverseny éllovasának” kiáltották ki.

Mindezt azért, mert az újság szerint a 26 csapat közül ők vezetik a mezőnyt a GLXP-versenyben – ezt a megtisztelő helyüket holdjáró robotuk terepen való körültekintő nyúzásával, és a SpaceX-szel megkötött szerződésükkel vívták ki.
A verseny a műszaki újítások mellett legalább annyira a szervezésről is szól, ezért történhetett meg, hogy az együttműködés ennyit dob a latba értékelésükkor. Van tehát ez a csapat, amelyik a Popular Science szerint szinte már a markában érezheti a 24 millió dollárt – a fődíj 20 milla, de különdíj jár a történelmi leszállóhelyek – például Apollok – állagfelméréséért. Ez szintén tervbe van véve az Astroboticnál.

Namost, ez a jó partinak ígérkező cég jelenleg facér.

Olyannyira, hogy honlapjukon társkereső hirdetést is feladtak: leszállóegységükben a saját holdjárójuk mellé más csapatok kistermetű rovereinek szórakoztató társaságát keresik. A holdraszállást követően utóbbiakkal is a leszállóegységen keresztül lehetne majd kommunikálni, így csökken a társnak szegődő csapat(ok) fejlesztési költsége, plusz az az előnye is megvan, hogy legalább a rádiókapcsolathoz nem kell komplex mérnöki megoldásokon agyalni.

Az Astrobotic saját bevallása szerint több versenytársával is tárgyal a fenti kép alapján cyberpunk beütésekkel gazdagított robotcunami Holdra zúdításáról. Velünk is. A GLXP versenyszabályai szerint társasutazás esetén a liaisonban résztvevő másik csapat megkaphatja a második helyezést. Feltéve, hogy képes fél kilométert elbotorkálni a Holdon, és HD-felbontású képek, videók tömkelegével szétszpemmelni a földlakókat.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

2 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr303523246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roka 2012.01.07. 12:19:02

Ha össze akarnak állni a pulisok akkor miért fejlesztenek landert?

PuliSpace · http://www.pulispace.com 2012.01.08. 09:25:38

@roka: több opciót vizsgálunk, ebből egy az Astrobotichoz való csatlakozás. Ennek a megoldásnak előnye, hogy lényegében egy feladatra tudjuk összpontosítani műszaki erőforrásainkat: a rover fejlesztésre.
süti beállítások módosítása