LACA, PACA és RECA

2011.12.13. 09:30

A földi pulik két részből állnak: van egy egész jól megkülönböztethető fejük. És van az összes többi.

A földet súroló egybefüggő rasztaborítás miatt persze sohasem lehetünk egészen biztosak abban, hogy például vannak-e lábai egy pulinak. Ez egyébként a földi és a holdi pulikért egyaránt rajongó Pacher Márkus fotóján sem nyilvánvaló, holott meglehetősen ritka pillanatában kapta el kutyáját: röptetés közben.

A mi Pulink is ezt a kettős tagozódást követi, ha már a Földön is ilyen jól bevált: van egyszer a leszállóegység, amivel landol, és amiből ezután kimászik a holdjáró.
Örökös kétkedésre adhat okot az is, hogy hány szeme van valójában egy földi pulinak. A választ egyértelműen persze mi sem tudjuk, de a holdi hasonmásénál valószínűleg csak kevesebb: a leszállóegységen ugyanis két kamera, a holdjárón pedig további négy kamera figyel majd.

Ez összesen három szempárt jelent, a kamerák ugyanis kettes elrendezésben lesznek - nyilván azért, hogy az örökkévalóságig hátralévő időben ne unatkozzanak, mivel Pulinkat csak az odaútra fizetnénk be. Meg így kapunk sztereoképet is, ami szintén nem baj: egyrészt a navigáció mellett 3D-méréseket is végezhetünk velük, másrészt akár tartaléknak is felfoghatók - ha az egyik elromlik, a másik még mindig jó lehet.

Egyébiránt annyira hihetetlenül költséghatékonyak vagyunk, hogy nálunk még a kamerák is kettesével kapnak keresztnevet. Két kamerája lesz ugyanis a leszállóegységnek, ezek együttesének emocionálisan túlfűtött mérnökeink a LACA nevet adták (LAnder CAmera). A pattogós leszállás után egy rúd nő ki a landerből, ennek tetején ülnek majd, mint két poszt-apokaliptikus tekintetű hightech sirály a hajó árbocán.
Ezt a – népies nevén – póznát lehet majd távirányítással a tengelye körül forgatni, de a kamerapár is képes lesz a helyzetváltoztató mozgás egész repertoárjának bemutatására - így kívülről is megleshető a leszállóegységből kiszabaduló rover mozgása.

Helyváltoztatásra alapesetben a holdjáró további két pár kamerája lesz hivatott. Az egyik pár hátrafelé néz, mint az autók hátulján a tolatóradar, vagy a kettős kipufogó. A páros két tagja osztozik a sokat sejtető RECA (REar CAmera) néven.
A másik két kamera - a LACA-hoz hasonlóan - szintén egy mozgatható rúd végén pihen, ahonnan gyakorlatilag bármerre képesek nézelődni. De ezek is mindig csak párban mozognak, mint az óvodások a zebrán. Utóbbiak is a mérnöki kreativitás újabb bizonyítékait szolgáltatják: a nemkülönben ígéretes PACA (PAnoramic CAmera) megtisztelő név birtokosai. Ezek után joggal merül fel a kérdés: minek ennyi kamera? (Folyt.köv.)


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

9 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr903458096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roka 2011.12.13. 10:12:19

Számomra az hogy megnevezzük a két kamerát az nem azt jelenti, hogy Ti megneveztétek és akkor ennyi.

gopuligo 2011.12.13. 10:34:39

@roka: Minden javaslatra nyitottak vagyunk. :_)

roka 2011.12.13. 11:45:51

legyen neve DÜNCI

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.12.13. 12:52:57

"(Tartalékban azért van még két szem, bevetésre készen, mint a protézis a pohárban.)"

És ezek hol - nem a háromkilós motorok esetével találkozunk megint :D ?

gopuligo 2011.12.13. 13:42:18

@Pascal: Figyelmes olvasó. Szeretjük. :_)
Teljesen jogos a felvetés, de hadd ne rántsuk le idő előtt a leplet hétvégi posztunkról. Kis türelmet, már nincs az olyan messze. :_)

gopuligo 2011.12.13. 13:43:25

@roka: És a másik két kamerapár neve mi lenne? A Düncit melyik párosnak szánod? :_)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.12.13. 14:05:14

@gopuligo: őőő félre ne érts részemről egyáltalán nem türelmetlenség. Inkább arról lehet szó, hogy egy-egy írás információ tartalma lényegében minimális; továbbá nem is pontos (a tartalék csak egy dolog, érdemes lenne megemlíteni, hogy melyik kamera hány tengely mentén mozdul - hány szabadsági foka van - a párok mozognak-e egymástól függetlenül - és így tovább).

Amellett, hogy a rendszer leírását - függetlenül attól népszerűsítő vagy hardcore mérnöki - érdemes lenne struktúrában, az egész felől a részek felé haladva megközelíteni.

nem türelmetlenség, fogadd inkább jószándékú, de megalapozott kritikának :)

Még egy dolog: az illusztrációk mellé jó lenne feltüntetni, hogy mit is látunk. A leszállás NASA video, a fenti puli ábra a terv jelenlegi állapota vagy egy grafikai koncepció, stb. stb. Illetve illik a forrást is... van egy kaliforniai cég, most meg nem mondom fejből a nevét, akik űr-kamerákat gyártanak, és a brosúráikon valamiért mindig szerepel egy svájci bicska. Ebből gyanítom, például, az egyik korábbi ábra is az övék.

roka 2011.12.13. 15:08:46

Engem nem érdekel bal szeme vagy jobb szeme lesz Düncinek elnevezve.

gopuligo 2011.12.13. 23:45:39

@Pascal:
RECA:0, PACA:3, LACA:2
:_)
süti beállítások módosítása