A kóbor kutya felemelkedése

2011.11.03. 22:40

November 3-án a Puli fátyolos fájdalomcsimbókokkal a szemében emlékezik meg az első űrkutyáról, ami egyben az első földkörüli pályára állított földi életforma volt - amennyiben nem számítjuk a Szputnyik-1-re az orosz fejlesztőmérnökök által rátüsszentett bacilusokat. Lajka kutya vesztét a Nagy Októberi okozta. Ezen belül is személyesen Hruscsov.

A Szovjetunió akkori vezetője ugyanis az említett Szputnyik-1 1957. október 4-i sikeres startját követő egyik ünnepi fogadás keretében azt találta mondani, hogy a Nagy Októberi Szocialista Forradalom tiszteletére illő lenne még egy műholdat pályára állítani.

A mérnökök lesápadtak, ingnyakukat köldökig kigombolták, de a közeli dátum miatt az így is túl szorosnak bizonyult: röpke négy hét alatt dobták össze a Szputnyik-2-t, ami az egyik legdrágább gyártási folyamat lehetett a modernkori történelemben, tekintve, hogy minden munkás mellett egy mérnök állt, aki gőzerővel magyarázta, mit, hogyan kell csinálniuk.

De ez mind nem számít, ha egy nőstény keverék-terrierrel a Szovjetunió megsemmisítő erejű ideológiai csapást mérhet a gaz imperialistákra. Ettől kezdve Lajka sorsa nagymérvű hasonlóságot mutat a Puliéval: a visszatérés esetében sem szerepelt az opciók között.
Nehéz ugyanis visszatérésnek nevezni, amikor a nyomorult eb közel fél év világűrben töltött idő után a légkörbe érve a Szputnyik-2-vel együtt szénné égett.

Lajka tehát így hamvasztást kapott, de addig teteme több mint két és félezerszer elrepült az Egyesült Államok fölött, szellemkutyaként kísértve a szovjetektől rettegő amerikaiakat. Az eb jelentékeny idejű űrutazásából azonban mindössze öt óra hosszat volt életben: a kabin hőmérséklete a rendszer hibájából annyira felforrósodott, hogy az állat – más lehetősége nem lévén – ezt a kiutat választotta.

A Szputnyik-2 startját megelőző kapkodásról szóló beszámolókat olvasgatva már az is csoda, hogy a moszkvai kóbor kutya egyáltalán a világűrbe eljutott. Ennek tényét azonban úgy tűnik, ő maga másként értékelte: az indítás alatt konkrétan szívrohamot kapott. Miközben a start előtti pulzusa 103 volt, a legnagyobb terhelés idején ez az érték 240-re ugrott, és csak három óra múlva érte el újra az indítás előtti szintjét.

Lajkának az ezt követő két órában aztán olyannyira sikerült megnyugodnia, hogy a szovjet űrkutatók kénytelenek voltak a kegyes halál meséjével előállni, amit csak 2002-ben cáfolt meg a Szputnyik-2 egyik közreműködő tudósa: hosszú évtizedekig már-már állatvédő-aktivistaként tekinthettünk a szovjet kutatókra. Állításuk szerint ugyanis közel egy hétig húzta még az eb, és végül az ételébe kevert méreg miatt szenvedett ki a szocialista karriermodell négylábú képviselője.

Szerző: gopuligo

1 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr453350933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása