Vigyázz, kész ... MARS!

2013.01.14. 11:30

Csapatunk gőzerővel készül az osztrák szomszédok (ÖWF) által szervezett MARS2013 szimulációs terepgyakorlatra (korábban már itt és itt is beszámoltunk a Puli részvételéről a projektben). Rövidesen elkezdődnek a felkészítő tanfolyamok, pár csapattagnak még rover-vezetői engedélyt kell szereznie, hiszen az első éles bevetésre február elején már sor is kerül. Az egész sivatagi hadművelet leírása, bár rengeteg apró és fontos részlet van a háttérben, összességében viszonylag egyszerű. Ugyan a MARS2013 gyakorlatilag egész februárban tart, ezidő alatt a MARS2013 helyszíni csapatának jelenlegi "Flight Plan", azaz "Repülési Terve" szerint öt Puli-bevetésre számíthatunk. Egy-egy ilyen akció minimum négy-öt órás, egy alkalommal pedig legalább ötszáz métert szeretnénk megtenni holdjárónkkal (a Holdon is minimum ennyit kell majd teljesítenie). A rovert a távolból az általa küldött kameraképek alapján kell vezetni, ami nem könnyű, mivel a helyszín a sivatagon belül mindig más és más. Fontos részlet, hogy az éles küldetés alatt egyetlen Pulis csapattag sem tartózkodhat a marokkói helyszínen: sorsára - illetve az osztrák csapat helyszíni legénységére ("Field Crew") - bízzuk roverünket, és a továbbiakban hazánkból irányítjuk. Számunkra ezzel kedvenc járgányunk a Marson - pardon, a Holdon - lesz.

A Puli budapesti irányítóközpontjának (Mission Control Center, MCC) stáblistáján a következő szerepeket találjuk:

Flight Director (küldetésigazgató)

Minden lépés előtt ő hozza a döntéseket. A rovernek parancsot csak az ő beleegyezésével és tudtával lehet kiadni. Minden infó hozzá fut be, felügyeli az egész küldetést. Ő a FŐNÖK. (Ez abból is látszik majd, hogy speciális nyakkendőt fog viselni. Hamarosan bemutatjuk a dizájnt :-))

Driver (a roversofőr)

Az a személy, aki parancsokat ad a rovernek. Ő az elsődleges navigátor. Egyszerre csak egy ember láthatja el ezt a feladatot - belátható okok miatt kifejezetten kerülendő, hogy több ember egymással párhuzamosan adjon menetutasításokat a robotnak. De még így is: roversofőr csak a Flight Directorral egyeztetve adhat ki parancsot.

Telemetry Team (telemetriai adatok után nyomozó emberkék)

Adatelemző, rendszerfigyelő. Figyeli az alrendszerek telemetriai értékeit, és jelzi a Flight Directornak, ha valamivel probléma adódna. (A roversofőrtől eltérően ezt a szerepkört többen is betölthetik, feltéve, hogy más-más rendszereket figyelnek meg.)

IT Team

Biztosítja a Mission Control kommunikációs és IT infrastruktúra kedélyállapotát.

Rajtuk kívül még a küldetésirányító csapat tagja a CapCom (Kapcsolattartó személyzet) és a sajtókapcsolatokért felelős csapat is, a Media Team. Az előbbi tartja a kapcsolatot ÖWF Mission Support Center-rel Innsbruckban, illetve a "Field Crew"-val. Ha szigorúak akarnánk lenni, akkor a CapCom helyett ÖWFCom-ot kellene használni, a CapCom azonban jobban hangzik, és hosszú története van. A hatvanas évek elején egy-egy Mercury-űrhajó asztronautájával kapcsolatot tartó szakember (jellemzően egy másik asztronauta) volt a CapCom. A szó eredetije a "Capsule Communicator",kezdetben ugyanis kapszulának hívták az űrhajó kabinját, amiben az asztronauta utazott.

MARS2013_dress_rehearsal_msc-tag2_zanella_600_400.jpg

Az ÖWF Mission Support Center Innsbruckban, a MARS2013 kosztümös főpróbáján.

Fotó: (c) ÖWF (Katja Zanella-Kux)

A küldetés kiváló alkalom arra, hogy összecsiszoljuk a "vasat" és a benne ketyegő szoftvert, ráadásul a csapattagok a közös munka során még az eddiginél is jobban összerázódnak. Go Puli Go!

A Puli Space MARS2013 küldetésének ezüstfokozatú támogatója a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

A HungaroControl légiforgalmi irányítói évente közel 600 ezer repülőgép biztonságos közlekedéséről gondoskodnak hazánk légterében, valamint a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A HungaroControl világszínvonalú technológiája, élenjáró fejlesztései és szolgáltatásai révén a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik legpontosabb, leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szolgáltatója.

hc_straigthtothepoint_450x84.jpg

-------------
Lájkoltad már a Puli Space-t a Facebookon? Folyamatosan olvashatsz friss hazai és nemzetközi híreket a Hold-kutatásról, űrgépek fejlesztéséről, támogatóinkról!
-------------
TÁMOGASS MINKET!
Lépj be a Kis Lépés Klubba vagy vállalkozásként irány a Puli Indítóállás! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén is magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp...

Szerző: gopuligo

2 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr605017045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaandor 2013.01.22. 14:01:34

Komoly futam lesz! Sok sikert hozzá!

zaza42 2013.01.27. 15:46:25

Azt lehet már tudni, hogy kik fogják betölteni ezeket a posztokat?
süti beállítások módosítása