Loewy 120

2013.11.06. 09:00

Tegnap volt Raymond Loewy születésének 120. évfordulója, ebből az alkalomból a Google külön címlappal tisztelgett a nagy tervező emléke előtt. Számunkra hatalmas munkásságából a Skylab különösen érdekes, mivel ehhez is köze volt. Most felidézzük, mi található minderről a Pete Conradról írt Rocketman című könyvben:

"És, haver, hogy mennyit változott az űrrepülés azóta, hogy Pete Gordo Cooper társaságában "nyolc napot töltött egy szemetesládában" még a Gemini-5 fedélzetén! A Skylab egy rendes ház méretével vetekedett, és a korábbi harmincvalahány emberes NASA-küldetés során a használattal és a komforttal kapcsolatos szinte összes problémát orvosolta. Például:

Étel: Nincs több hatvanszor hatvan centis ételtároló, amikben a lapos zacskók tartalmát a Jóisten se tudta megmondani: ehhez ki kellett nyitni a zacskót, és bele kellett spriccelni az üzemanyagcella által előállított nem túl meleg vizet. Ennek a madárkának már három méterszer három méteres konyhája volt! És búcsút lehetett inteni a fagyasztva szárításnak is. Három korábbi küldetéssel a háta mögött a veterán Pete parancsnok már öklendezni kezdett volna a porított, langymeleg minestrone-leveses csésze puszta látványától, a szagáról nem is beszélve. Itt nem volt semmi ilyesmi. Húsz ételtároló állt a legénység rendelkezésére, ebből ötben a fagyasztott ételeket tárolhatták, úgymint: húsokat, zöldségeket és a desszerteket, amiket aztán mikrohullámú sütőben felmelegíthettek. És milyen finomak voltak!

Zuhany: Való igaz, hogy csak egy henger jelentette a zuhanyt, amit egy zsákszerű függönnyel vettek körbe. Ebbe cipzárazhatták be magukat az asztronauták, ezután már csak meg kellett nyomni egy gombot, ami működésbe hozta a meleg vízsugarat és a vákuumos szárítót. De akkor is. Mégsem törlőkendőik voltak, mint Pete első három küldetésén. Igazi tusoló volt!

A "létesítmények": Vízöblítésű WC-k voltak a fedélzeten - ezeket össze nem lehetett hasonlítani azokkal a szánalmas Mylar-zacskókkal, amiket az űrhajósoknak a fenekükre kellett ragasztani, hogy aztán abba végezzék el a nagydolgukat. Ezalatt a társuk a másik irányba nézett (vagy, mint Dick Gordon, könyörtelenül cikizhette Pete-t). Még az elképesztően fejlett Apollo-program idejében is Pete úgy jellemezte a parancsnoki egység fejét, mint akinek "egy konzervdobozba kellett ürítenie - méghozzá a kisebb fajtából".

Adatrögzítés: Három számítógépes munkaállomás került a fedélzetre, másfél mérföld hosszú nyomtatópapír társaságában, ami nagy változás volt a csuklóra rögzített ellenőrzőlisták és a fejjel-lefelé jegyzetelés után. A Skylab fedélzetén jelent meg először egy teljes mértékben számítógép által vezérelt, készleteket felügyelő rendszer. Húszezer egységet vonalkóddal láttak el, a gép pedig mindent nyilvántartott, osztott-szorzott. A Skylab-en tesztelték a rendszert, ami akkor nagy szó volt. Ma már nagyon kellene igyekezni, hogy olyan ügyintézőt találjunk, aki ezt álmából felkeltve ne tudná megcsinálni.  

Ruhák és cipők: Ezek a srácok elegánsak voltak. Nem volt több kék-fehér ruha, a NASA aranyba öltöztette őket. A fedélzeti ruhákon cipzárak voltak, a tépőzárat rövidnadrágok és műgarbók váltották. Tíz zsebük volt. Mindegyik srác ruhatárát különböző színű Snoopy jelölte, a parancsnoké volt a piros színű. Az alumíniumtalpú cipőknek vászonból volt a tetejük, és stoplit erősíthettek rá: ezek a padló lyukaiba illeszkedtek, így az asztronauták legyek módjára mászkálhattak a falakon és a "mennyezeten". A legénységnek 210 darabos, eldobható alsónemű-készlete is volt. Ha Pete semmi mást nem tett volna, mint hogy felakasztja a küldetések során viselt kalapját, már önmagában ettől is legendává vált volna. [Az alábbi képen a Skylab belső terének terve látható:]Skylab.jpg

Tréning: A Gemini- és az Apollo-program során bebizonyosodott, hogy a hosszú ideig tartó űrrepülés elsorvasztja  az izmokat, és csökkenti a szervezet állóképességét. Ez tény. Joe Kerwin személyi edző odafenn Pete-et használta kedvenc kísérleti egere gyanánt: Pete naponta futott, súlyt emelt, és egy szobabiciklin edzett, majd ezt követően minden fiziológiai változást dokumentált. Nem meglepő, hogy amikor Pete huszonnyolc nap múlva visszatért a Földre, hármójuk közül ő volt a legjobb formában, dacára annak, hogy ereje és állóképessége nagyjából így is a start előtti állapothoz képest harmadával csökkent.

Pete baromi büszke volt arra, hogy a történelemben elsőként ő biciklizte körbe a Földet kilencven perc alatt - ennyi időbe telt ugyanis, amíg a Skylab egyszer megkerülte a Földet. Az asztronauták fejenként öt könyvet is magukkal vihettek. Pete kedvence a Jonathan Livingston Seagull volt. Ízlésüknek megfelelő zenét is hallgathattak, Pete pedig természetesen Patsy Cline, Hank Williams és Willie Nelson-kazettákat vitt magával. Az űrkutatás és a countryzene számára elválaszthatatlan egészet alkotott - még akkor is, ha két társát kissé kikészítette a folytonos gitárpengetés.

Felmerült, hogy a konyhába esetleg bor is kerülhetne, de a sajtótól valaki kiszagolta ezt a tervet, és ezzel le is került a napirendről. Hiába, a szabályzat az szabályzat, amit szigorúan be kellett tartani a küldetés során. Furamód Dr. Kerwin évek múlva egy interjúban nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, amikor az újságíró azt firtatta, hogy vajon Conrad parancsnok - akiről köztudott volt, hogy munka után nem veti meg az üveget - esetleg nem játszhatta-e ki mégis ebben a kérdésben NASA-s szállásadóját. A jó doki csak mosolygott."

A Puli csapata mindeközben töretlenül folytatja fejlesztéseit. Ennek keretében a marokkói sivatag után holdjárónk földi prototípusát a Hawaii szigetén található, NASA által is támogatott PISCES központba juttatjuk el, ahol aztán jól megfuttatjuk a távoli terepen. Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a távoli szigeten, mindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod tereptesztünket, akár rendszeres előfizetéssel is; a teszt helyszíni költségeihez pedig az indiegogo közösségi finanszírozási kampányunk segítségével járulhatsz hozzá.20131028005424-indiegogomanuacast2_header_575px.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr85617156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása