Borsos történelem

2013.10.16. 09:00

stamp.jpgAz űrhajózásból, pláne annak múltjából sokan megélnek, ráadásul nem is rosszul. Magángyűjteményéből a fenti, az Apollo-11 legénysége által dedikált emléklapot bocsátott aukcióra Michael Collins, a küldetés parancsnoki egységének pilótája, ez akár több mint 40 ezer dollárért is elkelhet egy november elsejei, dallasi árverésen. Ilyesmiket csillagászati összegekért lehet venni, mivel ez a lap az Apollo-11 fedélzetén volt a küldetés alkalmával.

Az árverés kuriózuma a Biblia mikromásolatának 50 oldalas részlete, ez az egyik legszokatlanabb darab, amit űrrepüléssel kapcsolatban valaha is aukcióra bocsátottak - ez először a balul elsült Apollo-13 fedélzetén utazott, majd ugyanezt a példányt vitte magával az Apollo-14 legénysége is. Utóbbi esetben végül valóban eljutott a Hold felszínére, és november elején várhatóan több mint 8000 dollárért talál gazdára. Ez egyike az asztronauták által a küldetések során dedikált összesen 32 példánynak, és azért is egyedi, mivel a Teremtés könyvének 1:16 versét is tartalmazza: "Isten megteremtette a két nagy világítót. A nagyobbik világítót, hogy uralkodjék a nappalon és a kisebbik világítót, hogy uralkodjék az éjszakán, s hozzá még a csillagokat is. Isten az égboltra helyezte őket, hogy világítsanak a földnek, uralkodjanak a nappal és az éjszaka fölött, s válasszák el a világosságot meg a sötétséget."
A holdküldetések "repiszállítmányához" tartozik az az amerikai zászló, ami az Apollo-11 leszállóegységében utazott; ez a Neil Armstrong, Michael Collins valamint Buzz Aldrin által aláírt, hitelességet igazoló okmány társaságában több mint 25000 dollárért kelhet el. Említésre méltó az Apollo-16 Robbins érméje, ami egyike a legénységek által a küldetésekre elvitt 98 emléktárgynak - ez egyenesen John Young gyűjteményéből származik, és várhatóan több mint 10000 dollárt hoz a konyhára. Több mint 8000 dollárért találhat gazdára egy ritka, szintén az Apollo-16 küldetéséhez kapcsolódó térkép, ami a holdkörüli keringés pályáját ábrázolja, ez is lejutott a Hold felszínére.

Az aukció egyik egyedi darabja a Neil Armstrong által levelezőlapra kézzel írt üzenet, amit a parancsnok egy kilenc éves lány részére küldött még 1969-ben. Ebben Armstrong megköszöni a kislány levelét, egyúttal pedig egyik nyomasztó kérdésére is válaszol, miszerint a "Hold elég jó hely". A levelet és a szintén kézzel megcímzett borítékot csak még vonzóbbá teheti a gyűjtők szemében, hogy Armstrong holdutazása és a "Giant Leap" földkörüli turné közt adták postára, 1969 szeptember végén. Több mint 5000 dollárt is érhet.

A november elsején aukcióra bocsátott tárgyak között vannak Neil Armstrong kiképzés során használt szövetcsizmái, amik 10000 dollárnál is drágábban kelhetnek el, de Jules Verne klasszikus regényének 1918-as kiadása is kalapács alá kerül: a regényben nem kevesebb, mint 10 különös hasonlóság szerepel a későbbi Apollo-programmal. Ezt a könyvet is dedikálta az Apollo-11 legénysége, 3500 dollárért kelhet el.

Az árverésre bocsátott tételek között szerepel egy Mercury-űrhajóról készített litográfia is, amit az Eredeti Hetek összes asztronautája aláírt, kikiáltási ára 12000 dollár. Valószínűleg a borsos árban közrejátszik az is, hogy Amerika első hét asztronautája közül már csak egyedül John Glenn van életben. Glennt az aukción egyébként egy 1 dolláros bankjegy "képviseli", amit földkörüli keringésére is magával vitt, visszatérése után pedig dedikálta azt.

Az aukció érdekessége 11 mustármag, ami a Gemini-4 fedélzetén utazott, illetve kuriózum Ed White 36 eredeti NASA-fotót tartalmazó fényképalbuma: ezek több mint 6000 dollárért lelhetnek gazdára.

A marokkói sivatag után holdjárónk földi prototípusát a Hawaii szigetén található, NASA által is támogatott PISCES központba szeretnénk eljuttatni, ahol aztán jól megfuttatjuk a távoli terepen. Ahhoz azonban, hogy odáig eljuthasson a rover, mindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod tereptesztünket, akár rendszeres előfizetéssel is.

2013-08-22_Tweets_Hawaii_585.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr805573147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása