Vissza a Holdra!

2013.07.08. 09:00

Az alábbiakban Brian Harvey "Soviet and Russian Lunar Exploration" c. könyvéből fordítunk részleteket magyarra:

Minden bizonnyal hatalmas megkönnyebbülés lehetett az OKB-301 számára, amikor a soron következő holdszonda 1965. május 9-én simán elhagyta a földkörüli pályát. Aznap volt az Európai Győzelem Napja, 20 év telt el a háború vége óta, és remélni lehetett, hogy ez jó ómen lesz az új szonda, a Luna-5 esetében is. A navigációs rendszereket talán kijavították végre. A Hold felé közeledő szondával kilenc kommunikációs szeánszra került sor. Az első öt alkalommal a szonda rádión visszasugározta helyzetét amilyen pontosan csak lehetett, így ki lehetett számolni a pályakorrekcióhoz szükséges tolóerőt. Az ötödik szeánsz során kiadták a szükséges parancsokat. Ettől kezdve a dolgok kezdtek rossz irányt venni. Az I-100 nem tudta megfelelően irányítani a szondát, ami így pörögni kezdett.

A földi irányítás visszaszerezte az irányítást, és újra megpróbálkoztak a paranccsal, amit azonban rosszul adtak ki, így a pályakorrekcióra végül nem került sor. Ekkorra már elkéstek a hajtómű gyújtásával. Szerencsére a Luna-5 eredeti pályája kellően pontos volt ahhoz, hogy eltalálja a Holdat, habár ez távol volt a kiszemelt területtől, de legalább a Luna-4 zavarba ejtő kudarcát nem kellett megismételni.

A földi irányítás az űrhajót megfelelő helyzetbe állította a fékezőrakéták gyújtásához, miközben tudták, hogy az űrhajó mintegy 700 kilométerrel arrébb éri el a Holdat, illetve, hogy a szonda a tervektől eltérően nem függőlegesen ereszkedik le a felszínre, hanem rézsútosan. Az I-100 ismét nem tudta stabilizálni a szondát, így a fékezőrakéták gyújtása elmaradt. Az irányítóteremben a szovjet kutatók tehetetlenül hallgatták a Luna-5-ről érkező jeleket, miközben az hatalmas sebességgel, messze a kijelölt helytől fékezés nélkül becsapódott a Holdba.

A becsapódás pontos helyét sosem határozták meg. Az eredetileg kiadott szovjet közlemény a Felhők tengerét jelölte meg, amit később a déli szélesség 30. foka és a nyugati hosszúság 8. fokára módosítottak. További elemzések szerint a becsapódásra ennél északnyugatabbra és a holdi egyenlítőhöz közelebb került sor (északi szélesség 8. fok 10. szögperc, nyugati hosszúság 23. fok 26. szögperc), mindenesetre igencsak távol a Felhők tengerétől.
A Luna-5 felrobbant, és ezzel egy 80 km széles, 225 km hosszú porfelhőt hozott létre. Ez volt a második szovjet szonda, ami becsapódott a Holdba, és az első a Második Kozmikus Űrhajó hét évvel korábbi becsapódása óta. A szomorú eredményt csak tizenkét órával később jelentették be: nem tudni, hogy a szonda túlélésébe vetett hiú remény miatt, vagy esetleg azért, hogy időt nyerjenek a hírszerkesztők számára.

Akkoriban rendszeresen a gúnyolódás céltáblája volt a Luna-5 becsapódásakor keletkező nagy porfelhő. A felhőt az NDK-beli Rodewitsch Obszervatóriumban a becsapódás után tíz perccel is megfigyelték, ekkor halványult el, a részleteket pedig május 16-án közölte az Izvesztija. A lap állításait az Egyesült Államoknál senki nem vette komolyabban, ahol a NASA a Bellcomm Inc-et bízta meg az eset kivizsgálásával. A Bellcomm részéről a jelentést J. S. Dohnanyi készítette el, aki augusztusban arra a következtetésre jutott, hogy egy ilyen felhő valóban elképzelhető, amennyiben a Luna-5 bazaltos felszínbe csapódott, és az ütközéskor felrobbant a leszálló rakéta üzemanyaga.

A Luna-6 június 8-án startolt el a Hold felé, a cél ugyanaz volt, mint a Luna-5 esetében. A földi irányításon a nyugtalanság lett úrrá, ahogy egyre közeledett a pályakorrekció ideje. Bár a rakéta megfelelően bekapcsolt, a probléma ezúttal az volt, hogy nem kapcsolt ki! A hajtómű megállás nélkül, könyörtelenül az ellenkező irányba gyorsította a Luna-6-ot. A szonda nem kevesebb, mint 160935 kilométerrel tévesztette el a Holdat, amivel minden bizonnyal rekordot döntöttek. Mivel az újabb csalódás után valamelyest menteni akarták a helyzetet, a földi irányítás parancsot adott a leszállóegység leválására és a légzsákok felfújására, ami szemlátomást sikerült is.

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr575590963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása