Szkenner a Holdnál

2013.06.11. 09:00

Az alábbiakban Brian Harvey "Soviet and Russian Lunar Exploration" c. könyvéből fordítunk részleteket magyarra:

A szonda [az Automata Bolygóközi Állomás] célja nem volt elsőre egyértelmű, és a hírigazgatók úgy döntöttek, hogy a Hold fotózását egyelőre még nem említik meg - feltételezhetően a kudarctól tartottak. Jó okuk volt az elővigyázatosságra, mivel a szondába vetett hit elég csekély volt a földön: a jelek össze-vissza, megbízhatatlanul érkeztek, a beérkezett adatokból pedig kiderült, hogy a szonda túlmelegedett a Föld és Hold között uralkodó kemény körülmények között. Az állomás hőmérséklete 40 Celsius fok volt, messze több a tervezett 25 Celsius foknál.
A jelek egyre gyengültek, és még a kocskai obszervatórium tányérjánál tízszer nagyobb tányérral rendelkező Jodrell Bank is a szonda nyomát vesztette, amiből a britek arra következtettek, hogy valami nagyon balul sült el.

Koroljov Msztiszlav Keldis, Borisz Csertok és több OKB-1-es mérnök társaságában Moszkvából azonnal elutazott, hogy kiderítsék, miként lehetne megmenteni a helyzetet. A Vnukovo Repülőtérre rohantak, ami Moszkva fő belföldi terminálja, a kormány az Aeroflot flotta leggyorsabb repülőjét, a Tu-104-es sugárhajtású utasszállítót bocsátotta a rendelkezésükre. Úgy kapkodtak, hogy az utolsó utasok már akkor szálltak fel a gépre, amikor az a felszállópályához gurult. A krími landolást követően egy helikopternek kellett volna az út hátralevő részében továbbvinni őket, de a nagy havazás miatt a látótávolság közel nullára csökkent, így a helikopternek Jalta felé kellett venni az irányt. Itt a helyi kommunista párttitkárok Pobeda gépkocsikat kerítettek számukra, hogy azokkal repítsék őket Kocskára, ahova aztán kimerülten, és magukat valószínűleg betegre aggódva végül meg is érkeztek.

Koroljov kézbe vette a dolgokat, az egész éjszakát végigdolgozták, majd az antennák átállításával végül a földi irányítás képes volt újabb parancsokat küldeni a szondának. Ezek között voltak olyan parancsok, amivel megváltoztatták a szonda tengely körüli forgásának sebességét, és utasították egyes rendszereinek kikapcsolására. Ezekkel az intézkedésekkel sikerült elérni a kívánt hatást, és a hőmérséklet némiképp csökkent, 30 Celsius fokra. Nagyjából 65000 km-re a szonda forgása teljesen abbamaradt.

Az állomás október 6-án a Hold déli pólusa felett 6200 kilométerre suhant át, moszkvai idő szerint 17:16-kor, majd megkezdte emelkedését a Hold távoli, északi része felé. Ekkor a Nap hátulról sütött, és megvilágította a Hold túloldalát. Másnap, október 7-én a kora reggeli órákban 65200 km-re emelkedett az égitest fölé, a szenzorok pedig érzékelték a Hold napsütötte túloldalát, és a Je-2 különleges terve életre kelt. A gázhajtóművekre kötött orientációs rendszer akcióba lépett. Egy szenzor a Nap felé fordulva tartotta a szondát, a másik a Hold felé. A gázhajtóművek időről-időre begyújtottak annak érdekében, hogy ebben a helyzetben tartsák a bolygóközi állomást. Moszkvai idő szerint 06:30-kor a kamerarendszer működésbe lépett. Teljes 40 perc alatt a két lencse 29 felvételt készített a Hold túloldaláról, másodpercenként 1/200 és 1/800 közötti záridőkkel. Az utolsó felvétel 66700 km magasságban készült. A fényképeket aztán előhívta, felcsévélte, megszárította és 1000 sorban beszkennelte a katódsugárral működő televíziós rendszer. Utóbbi hasonló módon működött, mint a modern otthoni számítógépek szkennere – leszámítva, hogy 1959-et írunk, és félmillió kilométer választotta el a Földtől!

De hogyan jutnak el a képek a földi irányításhoz? Az állomás a fényképezés közben is sugározta az adatokat, de a jel akadozott, és energiatakarékossági okokból az adót lekapcsolták. Október 7-én, a nap második felében tettek először kísérletet a képek továbbítására. Egy megérkezett, ami a Holdtól bizonyos távolságra készült: a képen a Hold kereknek tűnt, de ennél sokkal több nem derült ki belőle. A Jodrell Bank ugyan vette ezeket a jeleket, de annak érdekében, hogy a jelek minősége javuljon, kiszűrte a zajt: az obszervatórium tévedésből épp a képi információkat szűrte ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr595581580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása