1964. december 9.

2012.07.04. 09:30

Gemini_cover.jpgNagyjából két és fél éves lemaradásnál, és az eredetileg a Gemini-programra szánt költségvetés több mint duplájánál tartott a NASA, amikor a Gemini-2 ember nélküli küldetésére sor került. Gus Grissom John Young társaságában aggódva figyelte a startot, a következő űrhajóval már ők indultak: ez lesz a Gemini-3. A blogon Mercury-hétfőket, Gemini-szerdákat és Apollo-péntekeket tartunk. Ha tehát szerda, akkor Gemini. Most Gus Grissom "Gemini!" című könyvéből fordítunk pár részletet magyarra. Íme:

"Nem kellemes, ha Damoklész kardja lebeg a fejünk fölött; 1964. december 9-én pontosan ilyen helyzetben voltunk a Gemini Projekttel. Pilótámmal, John Younggal, valamint a tartaléklegénység tagjaival – Wally Schirrával és Tom Stafforddal – ekkor Cape Kennedy Küldetésirányító Központjában voltunk. Az ember nélküli Gemini-Titan II-2 (GT-2) startjára várakoztunk. A küldetés sikere nagyban meghatározta saját repülésünk (GT-3) kimenetelét, ami a Gemini-program soron következő útja volt a tervek szerint. A GT-2 ugyanis pontos mása volt a GT-3-nak, amivel majd John Younggal közösen repülünk – feltéve, hogy a GT-2 útja összejön.
Ezen a december 9-i napon a feszültség benne volt a levegőben. A GT-2 szemlátomást vonzotta a bajt, és ez űrprogramunk számára a legrosszabb lélektani pillanatban történt, amikor legkevésbé sem kellett volna idegesítő csúszásokba futnunk.

Az Egyesült Államok legutóbbi emberes űrrepülése Gordon Cooper másfél évvel ezelőtti hősies küldetése volt, ennek során 1963. május 15-én huszonkétszer megkerülte a Földet. Nem így az oroszok, egyetlen űrbéli vetélytársaink. Egy hónappal „Gordo” Cooper útja után, Valerij Bikovszkij alezredes 119 órát és 6 percet töltött el az űrben, a kozmonauta nyolcvanegyszer kerülte meg a Földet. Még ugyanabban a hónapban egy orosz hölgy, Valentyina Tyereskova főhadnagy hetven óra és ötven perc alatt negyvennyolc kört teljesített. Nemrég a Vosztok VII három szovjet kozmonautával a fedélzetén háromnapos küldetést hajtott végre: az oroszok joggal voltak büszkék nagy űrhajójukra, amiben „ingujjban”, szkafander nélkül lehetett utazni, és ami ráadásul képes leszállni a szárazföldre is.
Hol tartottunk mi ezalatt? Önmagunkhoz képest nagyjából két és fél év lemaradásnál, és az eredetileg a Gemini-programra szánt költségvetés több mint duplájánál: 600 millió dollár helyett 1,3 milliárd dollárnál.

Az újságírók kemény kérdéseket tettek fel, és rendre olyan válaszokat kaptak, amik kicsit sem tetszettek nekik. Most megpróbáltunk jobb válaszokkal előállni, erre szolgált a GT-2, ami már eddig is elég farfekvésesnek bizonyult.
Alig telt egy hónap azután, hogy  a nagy Titan II rakéta a Martin Company Baltimore-i részlegéből megérkezett Cape-re – ez volt a Gemini 2-t hordozórakétája – amikor belecsapott a villám. Ez csúszást jelentett, mivel az egészet újra át kellett vizsgálni, és ismét össze kellett hangolni a különböző rendszereit. Idegesítő közjáték volt, de nem végzetes.
Aztán, még ugyanabban a hónapban, a Cleo hurrikán elől kellett a Titan második rakétafokozatát leszerelni óvintézkedés gyanánt, amíg a vihar el nem ült. Még több késés.

Egy hónappal később viszont már a Dora nevű hurrikán kezdett erőre kapni a tengeren. „Ha eddig azt gondoltad, hogy a Cleo gyenge volt, nézd meg majd ezt” – javasolták a meteorológusok. Így aztán szeptember 11-én az egész rakétát szét kellett szerelni, amíg Dora kitombolta magát.
Emiatt aztán október 6-ra végeztek csak az összes rendszer ellenőrzésével, ez minden repülés előtt elvégzik, és a Gemini 2 kabinja csak november 5-én kerülhetett a rakéta tetejére.
 
Ezek után semmi meglepő nem volt abban, hogy a közérdeklődés a GT-2 esetében a nullához közelített. Ekkorra szerintem már a Cape Kennedy sajtóközpontjának dörzsölt öregjei is úgy voltak vele, hogy a GT-2 valószínűleg soha nem száll fel az indítóállásról, vagy ha mégis, akkor semmiképp sem áll földkörüli pályára.

A visszaszámlálás már az utolsó órájában járt, de a Küldetésirányítástól mintegy másfél kilométerre, a sajtó részére kijelölt területen riporterek, fotósok és operatőrök kis csoportokban gyülekeztek. A Mercury Project repülései alkalmával ez a hely általában tömve volt emberekkel, aznap azonban a sajtósok akár még sétálgathattak is várakozás közben.
A GT-2-nek – a repülés elmaradására valószínűleg közülük sokan már fogadást is kötöttek - 3460 kilométert kellett megtennie az Egyesült Államok Légierejének Keleti Tesztkörzetében, ahol a Haditengerészet mentőegységei várakoztak rá. Az űrhajó pályájának legnagyobb magasságát 170 kilométeren éri el, és 26715 km/h-val kellett belépnie a légkörbe. Ezzel maximális hőterhelés éri, jóval több, mint amit küldetésünk során űrhajónknak el kell majd viselnie.

A Küldetésirányításnál John Younggal, Wally Schirrával és Tom Stafforddal együtt várakoztunk. A küldetés személyes okokból is rettenetesen fontos volt számunkra, és nem csupán azért, mert sikere vagy kudarca hatással volt a nemzeti űrprogramra. Ha a GT-2 küldetése sikeres, ez egyben azt is jelenti, hogy Johnnal szabad jelzést kapunk.
Amikor egész életedet feltetted egy ilyen projektre, és mégis hidegen hagy a visszaszámlálás, akkor igazából nem is vagy teljesen emberi lénynek tekinthető. Tudtam, hogy mind a négyen irigyeltük azokat a „fekete dobozokat”, amik a pilóták szerepét töltötték be a Titan II rakéta tetején. Ez két asztro-robot volt, amolyan legénység-pótlék: akkumulátorok helyettesítették a szívet, kamerák a szemet, a többi elektronikus kütyük pedig az agyat és az ujjakat. Részben az volt a feladatuk, ami John és az én dolgom lesz majd küldetésünk során. És tervezőik, a miénktől eltérően, jobban odafigyeltek arra, hogy ne aggodalmaskodóra építsék őket."

Háztáji Puli

Olyan ez, mint a hekk feje - minden nyaralás egyik legnagyobb bűnügyi rejtélye: igazából még senki nem látta. A mérnökök ugyanilyen féltve rejtegetik a Pulit is, ami azonban szépen fejlődött. Szerencsére, ez nem súlyban értendő. Eredetileg tízkilósra tervezett holdjárónk az utóbbi hónapokban gyakorlatilag 20 kilósról 12 kilósra fogyott, és extrém bevetéseken vesz részt - a többi közt például egy budapesti lépcsőházban masírozik fel és alá: egy 45 fokos emelkedőn gond nélkül felmegy. Mindez csak azért tekinthető extrémnek, mert Pulink gyakorlatilag a fenekével tolatva halad előre: egyelőre ugyanis csak a hátsó fertályát láttuk el egy pár kamerával.

Intenzív fogyókúrájának köszönhetően remélhetően egyre kapósabb lesz, és rövidesen végleg kiszorítja kistestvérét, a Tevét, aki korábban beharangozott - egyébként jól megérdemelt - nyugdíjaséveit még mindig nem kezdhette meg. A Teve, ami minden látszólagos ellentmondástól eltekintve a Puli egyik felmenőjének tekinthető, most egy zenekarba ásta be magát megnyerő külsejével. A zenekart Emil.RuleZ!-nek hívják.

Tevénk személyesen találkozott Hajós Andrással is, akitől igazából félnie kellene. Hogy miért? Kiderül Hazadi Mátyás alábbi beszámolójából, ő nyerte meg ugyanis csapatunkból a nemes feladatot, hogy a forgatásra elvigye a kis robotot.

"Délután érkeztem meg az Emil.RuleZ!-hez a Pannonia Studióba. Már ott volt a roverünk, amit addigra odaszállítottak. Szépen kipakoltam, majd megjárattam a teremben egy kicsit. Hegyi György fogadott, és a stúdióban dolgozó emberek is megcsodálták, milyen szép roverünk van. Örültek neki nagyon, meg figyelmeztettek, hogy jön nemsokára a Hajós András, lehetőleg majd akkor nagyon meneküljek vele, mert hajlamos rálépni, és összetörni dolgokat. :)Hajos_Puli.jpg

Időközben viszont megjött az énekes kissrác is, neki is megmutattam a rovert, meg átadtam neki a szép "Pulit a Holdra"-pólót. Aztán megérkezett az Emil.RuleZ! többi tagja is, és miután mindenki bemutatkozott mindenkinek, rövid gyakorlás után elkezdődtek a hangfelvételek. Amikor pedig ez is megvolt, a Puli Teveroverrel csináltak az énekléshez videófelvételt, amiben az énekes srác tartja a kezében a rovert. Ez lesz majd elvileg a végleges klipben is. Hajósnak támadt egy remek ötlete: miközben tartotta a srác, az ének közben szépen lassan a rover kerekei is forogtak, úgyhogy nagyon csodás felvételünk lesz. :)

Ezek után már a gyerekkórussal készítettek hangfelvételeket, meg egyesével énekeltek a gyerekek rövid részleteket a dalból, és azokat vették fel. Majd csináltunk pár médiafotót is.
Egyébként mindenki végig nagyon jó fej volt, Hegyi Gyuri meg is jegyezte: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a kezében foghatja a rovert."

Eddig tart villanyászunk beszámolója. Az már egyszer tény, hogy a Pulinak sok mindent be kell hoznia: a kistesó számos tévészereplésen van túl, rutinosan mozgott a Hacktion című filmsorozat egy-két epizódjában is, és még sztárallűröket sem vettünk rajta észre. Bár a publicitás terén a Teve mellett eltörpül a Puli, méretügyileg pont az ellenkezője igaz: a két szerkezet úgy aránylik egymáshoz, mint egy Atlas rakéta a Saturn V-öshöz. A végleges formáját mostanság elnyerő holdjárót Hajós Andrásnak bizony már nem sikerülne ilyen laza csuklómozdulattal megtartani. Bár ki tudja.

Csütörtöki posztunkban még több információ kerül a holdvilágra, és egy aktfotót is közlünk a termetes jószágról. A napokban szinte karnyújtásnyira kerülünk attól, hogy befejezzük Iteráció 2-nek becézett fejlődési szakaszunkat: ennek során egy földi tesztelésre alkalmas prototípust készítünk el, ami sajnos, még nem indulhat a Holdra, viszont földi körülmények között durva teszteknek néz elébe, az már biztos.

Facebook-challenge: Fogadást kötött egymással a német Part-Time Scientists és a Puli, a magyar csapat. A tét az, hogy ország lakosságának  arányában melyik csapatnak lesz rövid idő alatt több lájkja. Úgyhogy csatlakozz facebook-oldalunkhoz! Jó úton haladunk, nemrég átléptük az ötezres határt.

Mellékeljük szponzorunk, barátaink felhívását: A kezdő startupok augusztus 21-ig jelentkezhetnek a Colabs őszi Seed Programjába, melynek keretében a legígéretesebb hazai projektek 2 és 6 millió forint közötti induló befektetést kapnak. A kiválasztott csapatok egy 5+12 hétes intenzív program keretében tapasztalt szakemberek és sikeres vállalkozók mentorálása mellett teljeskörű termék- és cégfejlesztési támogatást valamint ingyenes irodahasználati lehetőséget kapnak, hogy felépítsék terméküket.


Juttasd el neved a Holdra! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp. Ehhez csak be kell lépni a Kis Lépés Klub-ba,  kisvállalkozásoknak pedig irány a Puli Indítóállás!

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr674627161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása