Rekonstrukció

2012.06.16. 09:30

Gus Grissom volt a második amerikai űrhajós, útja kis híján tragédiával végződött. Bár vadászpilótaként nagy valószínűség szerint épp elég nagy tragédiának tartotta, hogy elveszítette a gépét. Ami történetesen egy űrhajó volt. Sokak szerint Gus volt a legesélyesebb arra, hogy elsőként a Holdra lépjen, ő azonban az Apollo 1 kabinjában egy gyakorlat során két társával együtt hősi halált halt. Nem tudjuk, mi történt volna. Azt viszont tudjuk, milyen volt a hőskorban űrhajósnak lenni. Ehhez kiváló forrást nyújt Gus Grissom visszaemlékezése, ami a "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben jelent meg; ebből pár részletet fordítunk le magyarra. Ekkor a Mercury-program keretében Gus élete első űrugrásán volt túl. 1961-et írunk.

"Már egy ideje az anyahajó fedélzetén voltam, amikor egy tiszt odajött hozzám, és átnyújtotta a sisakomat, amit a süllyedő kabinban hagytam. Valahogy kiszabadult onnan, és ott lebegett a vízen, amíg egy romboló legénysége ki nem szedte a tengerből.

„Tájékoztatásul közlöm” – mondta a tiszt – „hogy egy 3 méteres cápa társaságában úszkált.”
Ez érdekes adalék volt, de csekély vigaszt nyújtott nekem. Annyira keményen dolgoztunk, annyi akadályt leküzdöttünk, hogy a Liberty Bell-t végül elindíthassák, hogy tragikusnak tűnt ez az újabb gikszer, ami az utolsó pillanatban megfosztott minket a kapszulától, és a rajta lévő műszerektől. Különösen nehéz ezt feldolgozni hivatásos pilótaként. A repüléssel töltött éveim során – beleértve a koreai háborút is – ez volt az első alkalom, hogy a gép nem velem együtt tért vissza. Egész pilótakarrieremben a Liberty Bell volt az első gép, amit elvesztettem.Grissom_after_flight.jpg

Az eset után hetekig próbáltunk rájönni arra, mi történhetett, és hogyan. Kabinokba másztam be, hogy megpróbáljam rekonstruálni a mozgásomat, hátha újra kiváltom a hibát.
Eredménytelenül. A retesz, ami lerobbantja az ajtópántokat a kabinról, annyira kívül esett a mozgásteremen, hogy kifejezetten oda kellett volna nyúlnom, és úgy ráütni. Semmi ilyet nem tettem. Még a könyökömmel is össze-vissza csapkodtam, de úgy sem tudtam véletlenül nekiütközni. Rejtély marad, hogyan robbant ki az ajtó a helyéről. És attól tartok, hogy most már örökre az is marad. Egyike a felfoghatatlan dolgoknak.

Szerencsére, a telemetriai adatokért felelős rendszer jól működött a repülés során, és elég információnk volt ahhoz, hogy választ kapjunk azokra a kérdésekre, amiért igazából elindultam. Persze, hiányzott a kapszula. Filmfelvételek és adatszalagok voltak a fedélzetén, amiket szerettünk volna tanulmányozni. Mivel maga a repülés jól ment, úgy gondoltuk, hogy az MR-4 teljesítette feladatát. Számos értékes és fontos dologra bukkantunk, némelyek megerősítették Al Shepard tapasztalatait, és kettős bizonyítékul szolgáltak. Mások újkeletűek voltak:

Az ablak továbbra is a pilóta legjobb barátja maradt. Hatalmas segítségnek bizonyult, amikor az űrben való pozíciónk, vagy az űrhajó helyzetének meghatározásáról volt szó.
A működésbe lépő fúvókák és a pirotechnikai berendezések hangját nagyon jól lehetett hallani odabenn, ami szerintem jó és megbízható támpontot ad arról, hogy a rendszer miként működik. A műszerfal villogó fényei jók lesznek tartaléknak, és segítenek megállapítani, ha valami nem működik, holott kellene. De a gép különböző durranó, ropogó, sűvítő hangjai is jó visszajelzést adtak a különböző rendszerek működéséről.
A közepes erősségű rázkódás és vibráció, amit megtapasztaltunk, akár a légkörbelépés során is, nem zavarhatja a jövő pilótáját feladatai teljesítésében. Ezt Shepard is így gondolta, és én is osztom véleményét.

A súlytalanság nem hátráltatott egyikünket sem feladataink teljesítésében, és nem okozott problémát a kezelőszervek működtetése sem ez idő alatt.
Volt még néhány fehér folt a kiképzésünkben, ezek kivétel nélkül könnyen orvosolhatók – így például az, hogyan ne süllyedj el, miután visszatértél az űrből.

Minden fejfájásunk és a szomorú végkifejlet ellenére az űrhajó teljesítette küldetését. Az indítóállástól 487 kilométerre landoltam, 190 kilométer magasra repített engem 8317 km/h sebességgel, az út során öt percre megtapasztaltam a súlytalanságot, majd végül biztonságban és becsülettel haza is hozott. Ezek számítottak igazán.
Maga a rendszer működőképes volt. A bosszantó problémákat pedig meg lehet oldani. És mindannyian fellélegeztünk, hogy felfedeztük ezeket. A fejlesztésnek még mindig  abban a fázisában voltunk, amikor ilyen hibákra és problémákra számítani lehetett. Azzal, hogy küldetésemen rájöttünk ezekre, azt jelentette, hogy megelőzhetjük a hasonló esetek előfordulását a jövőben.
Második, és egyben utolsó űrugrásunkkal a hátunk mögött, most már készen álltunk a nagy megmérettetésre." (Folyt.köv.)

Háztáji Puli

"Amikor először láttam a Facebook profilképét, azt gondoltam, hogy fotómodell, de végül kiderült, hogy űrrepülőket tervez. A diplomáját Floridában szerezte aerospace engineering szakon, egy jelenleg is futó hazai gyártású tévésorozatban róla mintázták az egyik karaktert, a Puli Space Technologies csapat tagjaként pedig jelen pillanatban is azon dolgozik, hogy a Holdra juttasson egy űrjárművet. És még csak 26 éves."
Így kezdődik az a cikk, amiben legszexibb csapattagunkról olvashattok.Anett.jpg

Facebook-challenge: Dr. Pacher Tibor főpulink a Google által szponzorált Lunar X Prize holdversenyben résztvevő csapatai részére szervezett eseményen - "Team Summit" - tartott május 30-án előadást, illetve hallgatta meg versenytársaink beszámolóit Washingtonban. Valószínűleg kicsit fel akarták dobni a hangulatot, amikor a Part-Time Scientists és a Puli csapatvezetője fogadott egymással, hogy nagyon rövid idő leforgása alatt melyik csapatnak lesz több lájkja. Úgyhogy csatlakozz facebook-oldalunkhoz!


Juttasd el neved a Holdra! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp. Ehhez csak be kell lépni a Kis Lépés Klub-ba,  kisvállalkozásoknak pedig irány a Puli Indítóállás!

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr414590538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petru 2012.06.16. 12:27:54

Orulok ennek a cikknek, ki tudja hanyat hagyok ki, ha nem latom a cimet az Indexen.

Überspannung 2012.06.16. 13:07:01

Ejha! Anettnek van barátja? Nincs ugye? Remélem nincs. Bár végülis mindegy, nem a barátja érdekel. :)
Talán egy szép napon együtt száguldunk majd a végtelen űr felé... :P

gopuligo 2012.06.16. 14:14:40

@petru: Egy kattintással pótolható. :_) Az előzmény az eggyel korábbi posztban van.

petru 2012.06.17. 05:02:26

Nem tudom, ertjuk-e egymast? Ugy ertettem, hogy en rendszeresen nezegetem az Indexet. Ami rajta van, azt latom, ami nincs, azt nem. Tehat ha az Index nem tesz fel valami irast, nekem eszembe se fog jutni hogy mashol keressem.
süti beállítások módosítása