A leamortizált konteós

2012.04.07. 09:30

Az Apollo 11 holdlátta legénysége nem csak a holdraszálláskor volt képes csapatmunkára: az asztronautákat meghurcoló Bart Sibrel holdraszállást tagadó konteóst egymástól függetlenül intézték el, és vitték le a földre: Armstrong verbálisan küldte padlóra, Aldrin viszont szó szerint.

A meglehetősen szűkszavú parancsnok, aki első földlakóként lépett a Holdra, egyetlen mondattal felmosta Sibrellel a parkettát, amikor a konteós szokásához híven arra kérte: esküdjön meg a Bibliára, hogy járt a Holdon. Az idén 81 éves Armstrong ennél a Bibliás üldözős jelenetnél csak ennyit mondott: "Mr. Sibrel. Ismerve Önt, ez a Biblia is valószínűleg csak hamisítvány". Megkíséreltük lefordítani kettejük meglehetősen egyenlőtlen intellektuális párviadalát.

Bart Sibrel: Mr. Armstrong, Bart Sibrel vagyok az ABC Digitaltól. Meg akarom önnek adni a lehetőséget: most megesküdhet a Bibliára, hogy járt a Holdon. Rátenné a bal kezét a Bibliára, és megesküdne arra, hogy járt a Holdon?
Neil Armstrong: Mr. Sibrel.
BS: Igen. Ha tényleg járt a Holdon, miért ne tenné meg ezt?
A felvétel és a dokumentáció érdekében, helyezze a kezét a Bibliára, esküdjön Istenre, hogy járt a Holdon.
NA: Mr. Sibrel. Ismerve Önt, ez a Biblia is valószínűleg csak hamisítvány.
BS: Tényleg? Pedig, ez egy igazi Biblia.

Sibrel kisvártatva egy előadóteremben a projektor előtt próbálkozott újra Armstronggal, miután az első kísérlet végén faképnél hagyta az űrhajós.

BS: Itt van a lehetőség, ez itt 5 ezer dollár.
NA: A megbeszélésre nincs lehetőség.
BS: Kap ötezer dollárt kápéban, amit jótékony célokra ajánlhat fel, csak esküdjön a Bibliára, hogy járt a Holdon.
[Armstrong ezt megtagadja]
BS: Miért ne tenné meg? Miért nem rakja a kezét a Bibliára, és esküszik meg arra, hogy a Holdon sétált?
NA: Mr. Sibrel, maga bolondot csinált önmagából, és az egész világból. Mr. Sibrel, ön nem érdemel választ.

Sibrel azonban Aldrint (Armstrong mellett, a képen jobbra) 2002-ben nem úszta meg ilyen zökkenőmentesen. Buzz eleve ingerült lehetett, amikor rájött, hogy csapdába csalták: Sibrel ugyanis azzal csalogatta a helyszínre az űrhajóst, hogy egy japán gyerekcsoport nevében kért tőle előadást az űrkutatásról. Gyerekcsoport azonban sehol nem volt. Helyettük volt viszont Sibrel.
Aldrin rögtön levette, miről is van szó. Kezdődött a szokásos hercehurca az esküvel meg a hadonászás a Bibliával, de azt Armstrong útitársa is megtagadta, hogy Sibrelnek esküt tegyen. A pali erre gyávának, hazugnak és tolvajnak nevezte.

Bart Sibrel: Edwin Buzz? Hogy van?
Buzz Aldrin: Engem keres? Mi a neve?
BS: Bart. Bart Sibrel.
BA: Megadná a nevét a kollégámnak?
BS: Van egy önnek, és egy az ügyvédjének. [Névjegyet akar átadni.] Pereljen csak be, remélem megteszi. Bíróságra akarok menni.
BA: Tudom, hogy sok figyelmet szeretne kapni, nem igaz?
BS: Nos, ön kapja a pénzt olyasmiért, amit nem hajtott végre. Órákat ad arról, hogyan sétált a Holdon, ezt rablásnak hívják. Ezt rablásnak hívják.
Azt gondolja mennybe jut bűnbánat nélkül?  Miért nem esküszik meg a Bibliára, hogy járt a Holdon? [Megismétli.]
BA: Tűnjön el, vagy rendőrt hívok.
[A portás próbálja elküldeni Sibrelt a szálloda elől]
1:15-nél Sibrel az egyik operatőrnek: Folytasd a felvételt, haver. [Ezután arra utasította, hogy vegye a vállára a kamerát.]
BS: Ön az, aki azt mondta, hogy sétált a Holdon, pedig nem is.
BA: Tűnjön már el innen!
BS: (…) Ön gyáva, hazug és tolvaj.

Ezt nem kellett volna. Vagy másképp fogalmazva: a provokáció célt ért, de röviddel később más is: a következő pillanatban ugyanis az Apollo 11 holdkomp-pilótájának jobb ökle és Sibrel arca konfrontálódott egymással - utóbbi rovására. Aldrin úgy pofánvágta a nála kábé másfél fejjel magasabb konteóst, hogy Sibrel megtántorodott, és kis híján dobott egy hátast. Nem rossz teljesítmény ez egy akkor 72 éves kisöregtől. Sibrel persze csak egy az összeesküvés-elmélkedők népes táborából, a wikipedia több mint egy tucat hasonló hangadó arcról tud, ráadásul, úgy tűnik a világ minden pontjára jutott belőlük.

Háztáji Puli

Gőzerővel halad a magyar holdjáró földi prototípusának építése: a többi közt egy indexes olvasónktól kapott napelemcellák felaprítását tervezzük lézervágóval a Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézet munkatársainak áldásos közreműködésével. Persze, csak miután megfizetjük a tanulópénzt. A tenyérnyi cellák közül három ugyanis kis híján rögtön az enyészeté lett olajszakmán edződött csapattagunk kezében. Ezt az üzenetet kaptam tőle magyarázatképpen:

"Nem én törtem konkrétan... nem voltak precízen a dobozukban, és miközben a macskám elől próbáltam gyorsan eltakarni és lefedni őket a doboz tetejével, akkor törtek le... amikor észrevettem, hogy a tető nem megy rá egyből, vissza is húztam, de két cella széle ekkorra már letört... valószínűleg a legalsó is ekkor kaphatott nyomást, így  az is kettétört... de ezt csak másnap vettem észre, amikor kiválogattam a két törött példányt."

Hiába: a tenyérnyi méretű cellák darabja 3 grammot nyom, és bizony nagyon törékeny. A mustra tehát gyorsan végetért, hogy azért jusson a holdjáróra is: maradt bőven. A törött példányokon viszont kiválóan lehet gyakorlatozni - erre szükség is van, mivel egy készülőben lévő holdjáró földi prototípusához szükséges napelemcellák lézeres "fűrészelése" még mindig nem túl gyakori jelenség Magyarországon. A szépséghibás darabokon a szakik azt próbálták ki, milyen teljesítményre is kell hangolni a lézervágót a rettenetesen vékony szilíciumlap felkoncolásához - ebből vannak ugyanis napelemcelláink.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket, és holdjárónk - a Puli - eljusson a Holdra: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

30 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr934367864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.04.07. 20:14:39

ez csak egy lejáratás, hogy ezzel is leplezzék, hogy tényleg nem jártak a holdon :)

HgGina 2012.04.07. 22:17:48

De gyönyörű balhorog. :)

mindenOK (törölt) 2012.04.07. 22:37:29

Esküdj anyád életére!

Én azt nem értem, hogy a ruszkik miért nem léptek soha a Holdra? Azért az másodikként is nagy szám. Biztos valami összeesküvés...

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.04.07. 22:44:36

mellesleg ha tenyleg meg fel is ajanlot 5k USD-t a muki ha megeskusznek, nemtom miert lett volna olyan nagy szam megtenni, 5 mp az egesz

Hunor Levente 2012.04.07. 22:59:00

A szemétládának fel kellett volna dugni a Bibliát.

syandras 2012.04.07. 23:06:58

A macska nem jöhet be a házba. Etetni hetente etetem, egyen egeret meg a szomszéd macska maradékát. Ha meglátom, belé rúgok.
A macska okos állat, elsőre megjegyzi, hogy ha bepróbálkozik, ki lesz hajítva, utána csak taktikázás az egész. De kitartó rugdosással le lehet szoktatni. Én valószínűleg letéptem volna a kollega fejét és azzal vertem volna agyon a macskát.

terensz szpenszer 2012.04.07. 23:38:05

Szerintem tényleg nem ők voltak a Holdon.
Valaki volt, de nem ők.

penelope garcia 2012.04.08. 07:38:04

Tipikus macsós melldöngetés.
Inkább veszekszik/verekszik, ahelyett, hogy megesküdött volna? Nem fáj az.
Hacsak...

gopuligo 2012.04.08. 08:58:52

@trolololol: @terensz szpenszer: @penelope garcia: A Hold körül keringő műholdak képein látszódnak az amerikai űrhajósok nyoma. És a felvételeket nem csak amerikaiak készítették. Ezen kívül ott vannak azok a bizonyos retroreflektorok... pulispace.blog.hu/2011/12/09/holdtukrozes

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.04.08. 09:08:19

@penelope garcia: hacsak nem ezt hozza ki az emberből, hogy egy senkiházi seggdugasz átejti őket, hogy a közelükbe férkőzhessen, majd pedig azzal traktálja őket, hogy a életük legnagyobb teljesítménye és százezrek évtizedes munkája az emberiség egyik (ha nem a) legnagyobb vállalkozásában szerinte egy nagy kamu, hacsak meg nem esküdnek ott a helyszínen a Bibliára. És közbeszúr mondjuk némi hazaárulózást is, lásd Bean esetét az előző posztban.

Vgyuri · http://www.compumap.hu/vargagy 2012.04.08. 09:13:46

@kultúrált hozzászólás: És az a hold-szonda, amelyik mostanában küldi a képeket az Apollo leszállóegységekről, az is csak egy hollywoodi műteremben van felszerlve, alatta pedig egy életnagyságú Hold-makett forog, hogy a domborzat is meglegyen.

Vgyuri · http://www.compumap.hu/vargagy 2012.04.08. 09:16:24

És azt a Pulit mivel akarjátok a Holdra küldeni. Obama elnök most törölte a 20as évekre tervezett holdraszállást, pedig mekkora pr-hadjárat épült rá.

Vagy mire nálunk összegyűlik a "viteldíj", addigra majd csak küld valaki (Kina, India)a Holdra járművet?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.08. 09:26:58

nagyon helyes, így kell bánni ezekkel az összeesküvés elmélet hívőkkel!!!

méghogy a hatalom hazudik, miért tenné??? bb

mi lesz legközelebb, valaki azzal jön, hogy a tudomány téved??? amikor bizonyítékokon alapul!!!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.08. 09:31:20

szörnyű miben hisznek az emberek:
youtu.be/V9IgrTtvGcw

vilagbiztonsag.hu
Ember készítette UFO-k már legalább 1938 óta repkednek.
Az illuminátusok világszerte titkolták ezt.
A Holdra szállás az Apollo űrhajókkal, amit mutogatnak lehetetlen volt de...azokkal a katonai UFO-val, amelyekre számos fényképes bizonyíték is szolgál, volt csak lehetséges.
Tesla már 1902-ben olyan autót hozott létre, amely önmagának generálta a tiszta energiát...

mint a középkorban :((
még jobban kellene magoltatni a tudomány/hatalom szent igazságait állami intézményekben!
na, majd ha Dopeman lesz az elnökünk...

Mérges 1234 2012.04.08. 09:39:45

Én nem hiszek ebben a konteóban.

De ez a dolog azért elgondolkodtat, miért nem esküszik, semmibe nem telne neki.

Talán mégsem tiszta a csávók lelkiismerete????

panoz (törölt) 2012.04.08. 10:22:16

Aldrint meg lehet érteni teljesen.
Egy paraszt már régóta zaklatja és most egy átveréssel közelébe férkőzik. Kurva idegesítő helyzet, aztán holmi magasabb erkölcsre hivatkozva ki akar erőszakolni valamit. Undorító hogy ezt pont jótékonyság mögé bújva teszi.

Vajon a sok erkölcsbajnok aki egyetértettek a követeléssel mit szóltak volna ha velük is ez történik meg.
Ti is jószívvel aláznátok meg magatokat és meztelenül leguggolva szarnátok a Hősök tere közepén csak hogy a csillogó szemű éhező/rákos/kisebbségi/árvízkárosult gyerekek pénzt kapjanak?
Ha valaki megtenné csak szóljon...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.04.08. 10:38:40

@Doubledecker: @panoz: pont ilyesmit akartam írni én is. Bár a legtöbben kikaparnánk emertársaink szemét jelentékten sérelmekért is, számon kérjük, hogy az űrhajósok miért nem asszisztálnak a saját megalázásukhoz? Hisz épp átverte, hazugnak és csalónak nevezte, opcionálisan meg akarta venni vagy épp hazaárulózta őket egy senki. Fel nem foghatom, hogy l ezek után a pali fészkes fenébe való elküldése miért lehetne csakis lelkiismereti gondok jele, a szimpla, mélységes (és jogos) felháborodás helyett.

Mérges 1234 2012.04.08. 10:43:52

@lacalaca:

Jó átgondoltam.... Igazatok van.

Akkor viszontmegtehette volna, hogy megesküszik a Bibliára és útána csapja le a csávót. Sokkal ütösebb lett volna a dolog.

Netszamuráj 2012.04.08. 12:02:09

@wmiki: Miki, Te minden összeesküvés-elméletnél ott vagy? Ha meghalsz, feltétlenül ajánld fel az agyad tanulmányozásra, sokat fejlődhetne az orvostudomány!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.04.08. 12:27:08

Tényleg,miért nem esküsznek/esküdtek meg? Mondjuk nem ennek a szemét alaknak,de,ha már ennyire forszirozzák páran,biztos,hogy én a helyükben,pont az ilyen vegzálások elkerülése végett,nagy nyílvánosság előtt(tv,ilyesmi)megtettem volna,ha lehet az egész csapat együtt. Miért nem?

gopuligo 2012.04.08. 12:31:37

@HK417: Az Apollo 12 űrhajósára is rászállt, ahogy másokra is. Alan Bean keze ott volt már a Biblián. A részletek itt: pulispace.blog.hu/2012/04/06/mr_bean_passioja

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.04.08. 12:42:40

@gopuligo: Mivel rendszeres olvasó vagyok a blogon,ezt is olvastam--de a kérdésemre nem válaszoltál vele.

gopuligo 2012.04.08. 12:56:14

@HK417: Nézd, a miértet tőlük kéne megkérdezni: ezt mi nem tudjuk kitalálni. Én arra tippelek, hogy megalázó lehetett, és elegük lett már a paliból... Amúgy meg mi a helyzet akkor, ha valamelyikük mohamedán lett volna? :_)

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.04.08. 13:15:05

@gopuligo: Korán(koran)???Allah szakálla??
Mondjuk,ha tehetném meg is kérdezném--természetesen kellő tisztelettel és mindenféle "konteót" kihagyva a kérdésből.

zanzibear 2012.04.08. 13:52:39

@Doubledecker: Minek esküdjön egy ilyen hazudozónak? Esküdjön a hazugságaira, amiket eddig terjesztett?
Nagyon egyszerű a dolog: az űrhajósoknak (volt vadászpilótáknak) egy ilyen p.cs nem diktál, és nem fogják az ő játékát játszani, és kényszeríteni meg nem hagyják magukat. Hát ezért.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.04.08. 15:36:32

@HK417: de hát így van, ahogy gopuligo írja. Alan Bean elkezdte mondani, csak a pacák elcseszte, mert túl sokat akart és belekeverte a hazaárulást is. Egyébként meg ha egy komplett konteó+mozgalom alapul arra, hogy az életed legnagyobb tette szimpla csalás és hazugság, szerintem te is inkább pofánb*sznád a legújabb mitugrászt, aki ezzel jön neked. Ha belemész a játékba, akkor meg nem lehet levakarni, és jön a még őrültebb ötleteivel úgyis. Amellett meg vicces, hogy három kommenttel feljebb magyaráztam el ugyanezt másnak, talán olvass vissza.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.04.08. 16:45:29

Nem,nem magyaráztad el--arról írtál,hogy miért nem mentek bele ennek a majomnak a szinjátékába. Amit én kérdeztem,illetve "javasoltam" az pontosan ennek a leállítására lett volna jó,mégsem tettek semmi ilyesmit(sem). Amúgy,mivel ez az eskü a mániájuk,utána már nem nagyon lehet mivel előjönni,illetve amivel mégis(esküszegés,hamis eskü) az már büntetőjogi kategória.

Smancs 2012.04.12. 23:12:40

@HK417: a zaklatókat nem tudod leállítani avval, ha megteszed amit kérnek. csak avval,ha nem teszel semmit.
én se esküdtem volna meg a helyükben a bibliára, anyám életére semmire sem. mert a provokációra se igennel, se nemmel nem szabad válaszolni. ez az alap.
mert ha válaszolsz., lesz mögötte még nagyobb terv.. jönnek az okosságok,és akkor már nemcsak a holdon nem járnának a bart bean szerint, hanem már a bibliában hívőkeresztényeket is megalázták volna a hamis esküjükkel...

zaklatókkal egyszerűen csak kitérően lehet viselkedni... pl így: minek, ön szerint valszeg a biblia is hamisítvány. ez bölcs volt válasznak:)
süti beállítások módosítása