Krematórium az űrben

2012.01.20. 09:30

Megingathatatlan meggyőződésünkké kezd válni, hogy az emberiséget sújtó nyűgöket – a gazdasági világválságot is beleértve – csak azért nem sikerült még megoldani, mert egy kritikus szereplőt a döntéshozók mindeddig figyelmen kívül hagytak. Mégpedig a csillagászt.

Tegnap a fél Puli-csapat azzal foglalatoskodott, hogy előző posztunkhoz videót kerítsen, amin pasi asztronautákat lehet látni űrséta - és ezzel egyidejű űrszemetelés – közben: azt akartuk demonstrálni ugyanis, hogy nem csak nők képesek százezer dolláros cuccokat egy egyszerű csuklómozdulattal elengedni a világűrbe. Nem talált senki semmit. Pedig kellett volna.

Ezzel állt volna ugyanis helyre a világegyetem harmóniája. Úgy tűnt, a női asztronauták bájos ügyetlenkedései finoman szólva is túlreprezentáltak a videómegosztókon. Aztán jött Laca, a csillagász ezzel:



A videó sokkal kevésbé látványos a hölgyek mutatványaihoz képest. Főszereplője Piers Sellers, aki úgy fest, hogy 2006-ban Mike Fossum társaságában kozmetikai műhelyt nyitott az űrben: spatulájával különböző gyanúsabbnál-gyanúsabb anyagokat keneget a Discovery hővédő pajzsára, ez a sötét anyag például leginkább a gyantára emlékeztet minket a modern szépségszalonok inkvizíciós eszközei közül. A spatula azonban elszabadult a világűrbe, amit ő személy szerint nagyon sajnált. Azt viszont mi sajnáljuk rettenesmód, hogy ennél több kompromittáló videó egészen egyszerűen nincs a neten a hímnemű asztronauták ballépéseiről. Bocsánat, hölgyek. Pedig megpróbáltuk.

Kárpótlásul viszont eláruljuk, hogy a halálban mindenki egyenlővé válik.

Űrszemétként a legritkább esetben gondolnánk egy halott hamvait tartalmazó urnára. Mégis ezt kell tennünk: Gene Roddenberrynek, a Star Trek sorozat kitalálójának ez is megadatott. Meg az is, hogy holtában tesztrepülésen vegyen részt: hamvainak kisebb részét a Columbia űrsikló vitte magával, innen is engedték szabadon. A rúzsméretű kapszula egy tiszteletkör után belépett a Föld légkörébe. A természetes krematóriumban a biztonság kedvéért aztán újabb hamvasztást kapott.

Ha már az esélyegyenlőséget az élők és a videómegosztók között nem találjuk, joggal várhatjuk ezt épp a holtaktól. Gene hamvainak maradékát 2008-ban elhunyt felesége hamvaival együtt, több éves csúszást követően a tervek szerint épp idén fogják kijuttatni a világűrbe. Róluk azonban nem a NASA gondoskodik, hanem a Celestis Inc. Ők ugyanis egy űrtemetkezési vállalat, akik az Astrobotic leszállóegységéből rögtön le is stoppoltak maguknak öt kilót a közel 110 kiló szállítására alkalmas raktérből. Így könnyen elképzelhető, hogy valamilyen híresség hamvai lesznek útitársaink a Holdig, hiszen megtörténhet, hogy Pulink is az Astrobotic partnere lesz.

A Roddenberry házaspárt tartalmazó szállítmány azonban nem gyarapítja majd azt a 20 ezer darabos űrszemét-puzzle-t, ami jelenleg is a fejünk fölött kering. Az elképzelés szerint földi maradványaik már soha többé nem térnek vissza bolygónkra: mindketten a Voyagerek nyomába erednek: ki, a bolygóközi térbe. Példájukat egyelőre nem szeretnénk követni, beérnénk mindössze annyival, hogy a Google által szponzorált Lunar X PRIZE (GLXP) verseny keretében elsőként jussunk el a Holdra.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

Szólj hozzá!

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr973591780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása