A GLXP sötét oldala

2011.12.30. 09:30

Búcsúlevelek is vannak a Google által szponzorált Lunar X PRIZE verseny (GLXP) honlapján, ezeket a holdversenyből kiesett csapatok hagyták hátra – közöttük van, amelyik végelgyengüléssel múlt ki, mások inkább az öngyilkosságot választották. A GLXP sötét oldala következik.
Egy német, egy kínai-német koprodukció, egy maláj és négy amerikai csapat is kiesett már a versenyből, közülük négyen még a hivatalos, végső lista közzététele előtt léptek vissza. Ilyen volt az amerikai Southern California Selene Group is.

Képviselőjük úgy kezdi a levelet, hogy számukra a móka véget ért, majd arról panaszkodik, hogy mennyire figyelmen kívül hagyják a verseny kiírói a csapatok problémáit. Ezt konkrét példával is alátámasztja: miután fáradtságos munkával sikerült üzemanyag-tartályokhoz jutniuk egy közelebbről meg nem nevezett cég jóvoltából, a GLXP-től azt a reakciót kapták, hogy ezek felhasználásához a verseny kiíróinak döntése szükséges.
A csapat képviselője nem kevésbé sérelmesnek tartotta azt a momentumot is, amikor a kamerák felépítésével kapcsolatban keresték meg a GLXP-t. Akkor az a válasz érkezett tőlük, hogy a módszert, amivel a kamerákat fejlesztik, úgysem hagynák majd jóvá a végén.
Ezek után jutottak arra a következtetésre, hogy ilyen hozzáállás mellett már nem is akarják megnyerni a versenyt. Ki is léptek 2008 májusában.

Ugyanerre a sorsra jutott az Advaeros maláj csapata, ők kevésbé voltak bőbeszédűek. Másfél soros elköszönésük nem épp Anyegin levelének űrkorszakbeli megfelelője. Másfél sorban elmondják, milyen nagyon értékes tapasztalatokra tettek szert, és hogy most milyen szomorúak, hogy menniük kell.
Ennél valamivel hosszabban, tartalmát tekintve azonban nagyjából pont ennyire áradozó hangvételű az amerikai Quantum3 búcsúzkodása is, akik nem voltak restek a GLXP-nek megköszönni a lehetőséget. Valószínűleg mindkét csapat kifogyott a szuflából: nem találták meg a küldetés teljesítéséhez szükséges szponzorokat.

A német érdekeltségű C-Base Open Moon csapata viszont már idén dobta be a törülközőt, a legfőbb ok szerintük a GLXP-nek az az elvárása volt, hogy csak bejegyzett cégként vehetnek részt a csapatok a versenyen. Ők viszont "hold evangélistáknak" tartják magukat, így idén július 11-én - 923 nap után - látványosan kereszthalált haltak a verseny hivatalos honlapján.

A X PRIZE alapítvány a csapatok mindegyikével együttműködési megállapodást kötött, ezt azonban az amerikai Mystical Moon nevű formáció szerint a GLXP egyoldalúan módosítgatta. Búcsúüzenetük szerint a verseny kiírói bármit megengedhettek maguknak, és ezt az eljárást ők nem tartották etikusnak - idén július 30 óta már nincsenek velünk. Utolsó kérdéseik ezek voltak: "vajon tényleg a szerződés egyoldalú alkalmazása az, amit az X PRIZE alapítvány akar? Így működik a Google és az X PRIZE alapítvány? Hol van ilyenkor a két szervezet vezetése?"

A legkonkrétabb talán az idén augusztusban a holdversenyből kiszálló kínai-német koprodukció, a Selene teregette ki a szennyest. A már emlegetett megállapodás összeférhetetlenséget taglaló részével szerintük ellentétes, hogy az X PRIZE alapítvány igazgatótanácsának egyik tagja nem csak hátszelet, hanem valóságos passzátszelet biztosít a Moon Express nevű egyik amerikai csapatnak. A vád szerint utóbbiak az Airship Venturestől vásárolnak ezt-azt, ennek a cégnek viszont az egyik alapítója egy bizonyos Alexandra Hall – ő az X PRIZE alapítvány egyik frissen kinevezett igazgatója.
De más csapatokra is kiakadtak. A GLXP követelményei között szerepel ugyanis, hogy hetente egyszer blogbejegyzést kell írni a történtekről a verseny hivatalos honlapjára. Ennek a feltételnek szerintük az egyik, általuk nem nevesített csapat konkrétan blogrobotok alkalmazásával igyekezett eleget tenni.
Ugyancsak szerintük három Egyesült Államokbeli csapat nyomására módosította a GLXP az együttműködési mgállapodást – ezzel a többi csapatot kész helyzet elé állítva. Megfogalmazásukban nem kevesebb történt, minthogy egyenesen megzsarolta a GLXP a többieket: vagy aláírják a módosítást két héten belül, vagy ki lesznek rúgva a versenyből.

Nos, ők is mentek. De nem nyomtalanul: a Hold helyett lábnyomukat az alapítvány logóján helyezték el, miután kikecmeregtek az általuk GLXP-dzsungelnek nevezett lápvidékből. Így talán nem is csoda, hogy az összeesküvés-elméletek még a verseny krónikását és szószólóját is mintha hálójukba kerítették volna.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

2 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr513505583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roka 2011.12.30. 14:47:17

Ha az amiknak ekkora a hátszele, akkor kár Pulit indítani, nevezzük tacskónak vagy mint magyar állat bolha, mert az is pattog és másból él.

gopuligo 2011.12.30. 15:04:55

@roka: Ez lenne a legegyszerűbb. És a másik több mint 20 csapatnak is. Mégsem teszik. És mi sem: a mérnöki munka semmiképp sem vész kárba. De miért ne mi lehetnénk az elsők a Holdon? Előző cikkünkben jeleztük: az erős középmezőnyben vagyunk - és ezt nem mi állítjuk magunkról...
pulispace.blog.hu/2011/12/29/holdversenyben
süti beállítások módosítása