A NASA találhatta meg Kádár János felsőtestét, amit 2007. május 2-ra virradó éjjel loptak el máig ismeretlen tettesek a Fiumei úti sírkertből. Azóta sem lett meg, egészen mostanáig. A többi között a Szocialista Munka Hőse és a Szovjetunió Hőse kitüntető címek birtokosa derék feletti része Robonaut 2 néven kapott új személyazonosságot, jelenleg a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén szolgálja tágabb értelemben vett népét.

Bár márciusban kicsomagolták dobozából, október közepén mozdult meg először, igaz, mindezt vasökölbe szorított munkáskézzel tette, amit a megváltozott ideológiai környezet számlájára írhatunk, de vehetünk az eltökéltség jelének is. A Nemzetközi Lenin-békedíj tulajdonosa abnormális zörejek nélkül, jól teljesített, amint az el is várható tőle.

Persze, a biztonság kedvéért a NASA szakemberei azért beleépítettek egy vészleállító gombot, ha esetleg megrohannák a tudatalatti emlékek, és kitörne az osztályharc az űrállomás fedélzetén.
A gomb megnyomásával először csak lelassulnak a mozdulatai, majd bő egy perc elteltével kapcsol ki teljesen – így jelenítve meg szimbolikusan a Kádár éra utolsó három évtizedét.

A tesztek célja, hogy a súlytalansághoz idomítsák Robonaut 2 mozdulatait, tekintve, hogy eredeti beállításait földi gravitáció mellett programozták bele. Október közepén a karkörzést leszámítva gyakorlatilag minden lehetséges karmozdulatát lecsekkolták, az erről készült videó így leginkább fizioterápiás kezelésre emlékeztet.

Az ujjak kiegyenesítésére, az első fejmozdulatokra, valamint az egyes karmozdulatok hatósugarának megállapítására a napokban került sor. A Központi Bizottság hosszú ülésein edződött felsőtest a tesztek harmadik órájában mondta be az unalmast, valószínűleg ez már neki is sok volt.

Ezzel elmaradt a várva várt kézfogó Mike Fossummal, a Nemzetközi Űrállomás jelenlegi kapitányával: Robonaut 2 részéről érthető ez a visszafogottság, ha figyelembe vesszük a több mint három évtizedes szocialista múltat, valamint az ezt követő közel két évtizedes földalatti mozgalomban való részvételt.

A teszteket a NASA közlése szerint későbbi időpontban folytatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr43360427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása