Nagyhét az űrrepülésben

2012.04.11. 09:30

Nem vitás: elkezdődött az űrhajózásban a Nagyhét. 42 éve, április 11-én indult útjára a NASA-nál minden bizonnyal  a halálközeli élmény kategóriájába tartozó Apollo 13-küldetés, a feltámadásra a Hold körül került sor Jim Lovell parancsnok hathatós közreműködésével. A liturgia április 12-én Jurij éjszakájával folytatódik, ami egyben az első űrsikló-repülés dátumát is fémjelzi. De erről később.

Jim Lovellt Tom Hanks alakította az Apollo 13-ban; a főszereplésével készült film miatt talán ez az egyik legismertebb Apollo-küldetés. De mindenképp a leghírhedtebb. A problémák azonban már itt a Földön elkezdődtek, mégpedig a legénységgel.
Az Apollo 13 is három űrhajóst röpített a Holdhoz, de ősi szokás szerint a földi gyakorlatokon hatan vettek részt: a tényleges legénységgel együtt tréningezték ugyanis a tartalékot is.
Az eredeti forgatókönyv szerint Ken Mattingly lett volna a parancsnoki modul pilótája – ő keringett volna magányosan a Hold körül, amíg két társa a leszállóegységben kucorogva leszáll az égitestre. (A fenti képen még az eredeti legénység látható: Haise, Lovell és Mattingly.)
Hét nappal az indítás előtt azonban a tartaléklegénység egyik tagja – Charles Duke – rubeolás lett, a nyavalyát egyik gyerekétől kapta el. Emiatt Mattinglyt kivették a legénységből, mivel egyedül ő nem volt immunis a betegségre, tőle eltérően a többiek ezen már gyerekkorukban átestek. Ha valamit nagyon nem szeretett volna a NASA megtapasztalni, akkor az az volt, hogy egy rubeolás asztronauta haknizik a Hold körül.

A tartaléklegénységből az immunis Jack Swigert ugrott be a helyére, így a legénység ekképp alakult át: Jim Lovell maradt a parancsnok, Jack Swigert lett a parancsnoki modul pilótája, és Fred Haise lett volna a holdkomp-pilóta - ezt a képességét azonban nem tudta kibontakoztatni a küldetés során.

Az Apollo 13 útjáról most az Apollo 11 startjáról készített lassított felvétellel emlékezünk meg: Lovellék küldetésének első másodpercei is hasonlóképp festhettek. Az alábbi, közel kilenc perces videó cselekménye valós időben röpke fél perc alatt játszódott le: a 16 mm-es kamera másodpercenként 5000 képkockát rögzített. Ezen jól megfigyelhető a Saturn V hajtóműveinek indítása. A klip a visszaszámlálás 9. másodpercétől mutatja az események egymásutánját - a rakéta távozását követően kivételesen posztapokaliptikus installáció tárul elénk; méltán lehetne a nagyheti szertartások kötelező látványeleme a vallási közösségek hitéletének felturbósítása érdekében.

Először sokezer liternyi kerozin és folyékony oxigén áramlik a középső F1 rakétahajtóművön át: a Saturn V gyújtása elkezdődik. A következő lépésben két külső hajtómű indul be, amit 300 milliszekundummal később a másik két szélső követ: azért gyújtották be őket párosával, hogy fel ne boruljon a rakéta. 9 másodperc múlva mind az öt hajtómű maximális tolóerőt ad, ekkor emelkedik el a rakéta az indítóállásról. A Saturn V minden idők legnagyobb rakétája: a maga 110 méterével magasabb volt, mint a Parlament kupolája a vöröscsillaggal, és testtömeg-rekordot is döntött: teletankolva több mint 3000 tonnát nyomott, ennek 90 százalékát az üzemanyag tette ki.


Wernher von Braun irányítása alatt tervezték, és 1963-ban több más lehetséges jelölt közül választották ki - ez tűnt a legalkalmasabbnak Kennedy elnök 1961-es ígéretének beváltására.
Miatta kellett megépíteni Cape Canaveralon a Vertical Assembly Building-et, a függőleges összeszerelő-csarnokot, ami a hatvanas évek egyik legnagyobb épülete volt: ehhez mérten a VAB épületében találhatók a világ legnagyobb ajtói is. Később itt szerelték rá az űrsiklókat is a külső üzemanyagtartályra, valamint a két szilárd hajtóanyagú rakétára. Az űrsikló ezekkel együtt is úgy lötyögött az épületben, mint egy anorexiásban a kaja.

Az épületet három fázisban húzták fel, négy Saturn V rakéta egyidejű tárolására van benne lehetőség, és a legenda szerint akkora, hogy a külvilágtól eltérő, különbejáratú időjárása van. Az űrsiklókon kívül az Ares-sorozat rakétáit is itt szerelték össze.

De vissza a rakétához: az öt motor 32 millió lóerős volt, a hajtóművek „harangjainak” átmérője pedig több mint 3 és fél méter. Jó étvágyuk volt. Egyetlen F1-es hajtómű több mint 2500 liter üzemanyagot fogyasztott el másodpercenként, ebben a tempóban 45 másodperc alatt kiürülne egy átlagos úszómedence. A Saturn V minden egyes hajtóműve több tolóerőt fejtett ki, mint amit az űrsiklók rakétával együtt produkáltak.
A Saturn V-öt tizenkétszer használták, minden indítás kivétel nélkül sikeres volt, még a villámcsapásokkal is megbirkózott. Összesen kétszer adódtak problémái, egyszer a hajtómű is leállt, de a fedélzeti számítógépek ezt ügyesen kompenzálták, így végül a küldetés sikeres lehetett.
A NASA-nál a Saturn V továbbfejlesztésén is gondolkoztak, az eredmény egy szuperrakéta lett volna, ami a képen látható első fokozat 5 hajtóműve helyett 8-at tartalmazott volna, ugyanígy a második rakétafokozatban is ennyi hajtómű kapott volna helyet. Ez a monstrum az egész Nemzetközi Űrállomást egyetlen úttal felvitte volna a világűrbe. A tervekből aztán mégsem lett semmi.

Az űrhajós Nagyhét második napján az űrsikló-sztorival foglalkozunk.

Háztáji Puli - a magyar holdrobot fejlesztésének kalandjai

Több sztárfotó is készült a lézervágóról, ami a Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézetben található, és amivel tenyérnyi napelemcelláinkat aprítanánk fel kisebb méretűre. Előző posztunkban beszámoltunk arról, hogy - bár nem lézerrel - de a feldarabolás már korábban elkezdődőtt: három cella esett egy macskatámadás, illetve az azt megelőző  preventív intézkedések áldozatául.

De a totálkáros példányok is jók valamire, főmérnökünk cellagyilkos csapattagunkat ezzel az instrukcióval látta el: "persze, viheted a töröttet, de ha van rá mód, már a próbavágás is legyen olyan, mintha a valódit vágnánk. Így a töröttből is ki kell jönnie 2 megfelelő cellának". Nos, nem egészen ez történt, de majd csak belejövünk.

Erre ezzel a fagyispult tejszínadagolójára erősen emlékeztető masinával lesz lehetőségünk, ami macskatulajdonos csapattagunk szerint a helynek egyszerre retro és sci-fi hangulatot kölcsönzött.

Kábé két és fél óra jó hangulatban eltelt próbálkozás után, amikor már kezdtük feladni a reményt, sikerült találni olyan vágási paramétereket, amik meghozták a sikert. Kiderült, hogy teljesen elfogadható minőségben szeletelhetők a napelem cellák. (Folyt.köv.)


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket, és holdjárónk - a Puli - eljusson a Holdra: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

14 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr954382263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2012.04.11. 11:48:29

Jim Lovell szimpla v-vel írja a nevét, de ez csak egy apróság. Hozzátenném, hogy számomra Lovell az amerikai űrhajózás legnagyobb alakja, két Gemini (7 és 12), és két Apollo (8 és 13) utazáson vett részt, és az Apollo-8 küldetésig ő volt a legtöbb időt az űrben töltő űrhajós. Az Apollo-8-cal ők voltak az első emberek akik saját szemükkel látták meg a Hold túlsó oldalát, és az elsők akik egy másik égitest gravitációs vonzásába kerültek. Ugyancsak ők voltak az elsők akik a Saturn-V tetején csücsülve lőtték ki magukat az űrbe, az Apollo-7 ugyanis Saturn-IB-vel ment fel Föld körüli pályára. Lovell az egyedüli űrhajós, aki kétszer ment el a Holdhoz, de egyszer se szállt le. Bizonyára nagy pszichikai teher lehetett lemondani a Holdra lépésről, de legalább élve visszatért, ez az amúgy nagyon szimpatikus jóember. Isten éltesse sokáig, Lovell úr!

pi314 2012.04.11. 16:07:05

Kicsit vegyétek komolyabbra a figurát ha azt akarjátok hogy mások is komolyan vegyenek titeket. Hogy tartózkodhatott a macska és a napelem egyáltalán egy légtérben?

Papirius Cursor 2012.04.11. 16:14:05

Az olvasók kedvéért megemlíthetnéd, hogy az Apollo 8 volt az első űrhajó, amely elérte a szökési sebességet. A TIME magazin címlapján az Év Emberei lettek, noha Frank Borman parancsnok végig hasmenésezte és hányta az utazást.

A sokféle érdekes ember között nekem nagyon tetszik Deke Slayton figurája, aki a filmben is szerepet játszik, mint a kiképzés és pilótabeosztás felelőse. Ő már a Mercury programmal is repült, és az Apollo holdprogram lezárása után, 1975-ben részese volt a Szojuz-Apollo összekacsolódásnak, 51 évesen!

Papirius Cursor 2012.04.11. 16:19:39

@biciklis bakter: Nem az Apollo 7-tel voltak a vibrációs problémák, amiket aztán a programot felgyorsítva a 8-as járatnak kellett kiküszöbölnie?

Mettinglyről még: ő viszont végül eljutott a Holdig, a 16-os járattal, de ő sem szállt le, a parancsnoki modul pilótája volt, ahogy eleve a 13-al is tervezték.

Skunkworks 2012.04.11. 16:29:36

Valaki árulja már el nekem,hogy a viharba számolnak rakétahajtásnál tolóerőből lóerőt??? Javítsatok ki, de szerintem semmi közük egymáshoz.

szuvenir 2012.04.11. 16:48:30

Nemrég jártam a Kennedy Space Centerben és voltam a VAB-ben is. Valóban batár nagy, bár felhőket nem láttunk belül. Az épület egyébként nem kondicionalt, szóval nyáron valószínűleg nem lehetett élmény rakétákat osszeszerelni. Jelenleg tokures, csak a kibelezett Discovery bújik meg eltörpülve az épület méretéhez képest az egyik sarokban. Ha jol tudom jövő kedden fogjak Washington DC-be repiteni, ahol a Smithsonian-ben fogjak kiállítani az Enterprise helyett, amit tovabbszallitanak NYC-be. Az épület mellett árválkodik egy a lefújt Constellation programhoz felépített kilovoallvany.

szuvenir 2012.04.11. 16:54:03

@Papirius Cursor: Ha jol tudom Deke Sleyton soha nem repült. Ott volt ugyan a Mercury repülésekhez kiválasztott 7 űrhajós között, de szivritmuszavar miatt soha nem repülhetett.

szuvenir 2012.04.11. 16:55:10

Slayton, bocs az elirasert.

szuvenir 2012.04.11. 17:00:55

Természetesen Slayton a Mercury program keretében nem repülhetett. Később valóban repült. :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.04.11. 19:15:17

@Skunkworks: a lóerő munka, csak nem Wattban kifejezve. A (toló)erőből, megtett távolságból, és időből pedig adódik a hajtómű által elvégzett munka.

@Papirius Cursor: az az Apollo-6 volt, legénység nélkül, az Apollo-7 viszont Saturn-IB-vel ment, szóval a 6-ról 8-ra kellett segíteni a dolgon.

bbandi 2012.04.13. 23:12:45

"Fred Haise lett volna a holdkomp-pilóta - ezt a képességét azonban nem tudta kibontakoztatni a küldetés során."
Ez nem teljesen igaz. Bár a poszt neve holdkomp pilóta (lunar module pilot), valójában csak vészhelyzetben "vezet" a feladata inkább főmérnöki. Az ő feladata a hold felé bekapcsolni a LEM-et és letesztelni, majd a leszállás előtt újra bekapcsolni, illetve a leszállás/felszállás alatt információkkal segíti a parancsnokot a komp irányításában.
Szóval nemcsak, hogy ki tudta bontakoztatni képességeit, nagyon is kreatívnak kellett lenni, amikor percek alatt be kellett indítani a LEM-et, hogy evakuálják a CM-et.

bbandi 2012.04.13. 23:16:34

@biciklis bakter: Egy kimaradt. A 13-mas "parittya" pályája miatt Lovell és legénysége jutott valaha legmesszebb a földtől.

Vaandor 2012.04.15. 01:21:19

@pi314: Bevallom, épp ez fordult meg az én fejemben is, ha nem is vagyok ilyen hangadó. :-)

De ugyanez áll a főmérnök szavaira: a balesetről olvasva első gondolatom az volt, hogy azért biztos lehet még a törött darabból is rendeset szeletelni, nem?
süti beállítások módosítása