Ironikus egybeesés

2013.05.29. 09:00

Az alábbiakban Brian Harvey "Soviet and Russian Lunar Exploration" c. könyvéből fordítunk részleteket magyarra:

A fényképeket az űrhajó a fedélzeten hívta elő, amit aztán egy televízió kamera beszkennelt. Ezt a rendszert a NII-885 Rádióműszerész Tudományos Kutatóintézet tervezte, ahol Jevgenyij Boguszlavszkij (1917-1969), a helyettes főmérnök felelt érte. Ő a hagyományos tolózárak helyett az új tranzisztorok közül választotta ki a célnak megfelelőt. A bolygóközi állomás volt az első, ami a tranzisztorokat hasznosította. Ma már ezek rég elavultnak számítanak, de az 1950-es években újdonságszámba mentek, az elsőt a leningrádi NPO Szvetlana gyártotta 1955-ben. Egy évvel korábban, a Szputnyik-3 fedélzetén repültek az első tranzisztorok, de ez volt az első alkalom, hogy az elektromos rendszer rájuk épült. Boguszlavszkij optikai és rádiójeleken alapuló, rakéta-megfigyelő hálózatot fejlesztett ki az 1940-es években, az Első és a Második Kozmikus Űrhajó útjának rádiókövetésében is részt vett.

Mialatt a szondák a Föld felé száguldanak, a televízió kamera letapogatja a fényképeket, és rádiójelek formájában továbbítja azokat a Földre egy minden irányba sugárzó antenna segítségével. Utóbbi a jeleket széles tartományban sugározza, így nő az esélye annak, hogy a Földön fogják az adást, ugyanakkor romlik a beérkező jel minősége. Az adás két frekvencián ún. impulzus transzmitter használatával történt: 39,986 MHz-en és 183,6 MHz-en, erre volt szükség a telemetriai adatok özönéhez. A Je-2 valószínűleg az űrkutatás kezdetének legbonyolultabb űrhajója volt. A Je-3 még bonyolultabb volt, azt azonban törölték, mivel úgy döntöttek, hogy a Je-2-típusú küldetésekre koncentrálnak, a Je-2a-ra és a Je-2f-re.

Csak évek múlva derült ki, hogy a szovjet specialisták képtelenek voltak a sugárzásnak ellenálló filmet gyártani, ami átvészelhette volna a sugárzási öveket és a Föld-Hold utazást. Ehelyett amerikai filmet használtak, ezeket azokból a Gentrix kémballonokból szedték ki, amik nyugat-európai amerikai bázisokról szálltak fel, hogy aztán szovjet katonai létesítmények után kémkedjenek. Köztudott volt, hogy a bennük használt film ellenálló a sugárzással szemben.

Az új holdjármű 278 kg volt. A Je-2 alakja igencsak eltért a Je-1-esétől: hengeralakú testére napelemeket szereltek – olyanok, amiket már a Szputnyik-3-ason is használtak. A Je-2 1,3 méter magas volt, legnagyobb részt 95 centiméteres átmérővel, ami a legszélesebb pontján 1,2 méter volt. A hengert hermetikusan lezárták, és 0,23 atmoszféra túlnyomás volt benne. A hőmérsékletet árnyékolókkal szabályozták, ezek 25 Celsius fok fölött nyíltak ki. Az űrhajó tetejéből négy, aljából két további antenna állt ki. A kamerákat a tetejére szerelték, a többi tudományos műszer pedig a borítás különböző pontjain kapott helyet. A kamerák mellett a fő rakomány egy kozmikus sugárzásmérő egység és egy mikrometeorit detektor volt.

Az új holdszonda 1959 augusztusában érkezett meg Bajkonurba, még a Második Kozmikus Űrhajó startja előtt. Pár ellenőrzésre még sort kellett keríteni, majd szeptember 25-én nyilvánítottak startra késznek. Október 4-én indult útnak, két évvel a Szputnyik után.
Az újabb start eleinte sok találgatásra adott okot. Ahelyett, hogy a leggyorsabb úton a Holdhoz repült volna, inkább lustán távolodott, és egy szokatlanul magas földkörüli pályára állt, aminek legalacsonyabb pontja 48280 kilométeren, legmagasabb pontja pedig 468300 kilométeren volt, 55 fokos inklináció mellett.

Pályáját precízen kikalkulálták a Szovjet Tudományos Akadémia Steklov Intézetének Alkalmazott Matematika Osztályán található számítógép segítségével. Ezúttal a szondának a talányos „Automata Bolygóközi Állomás” nevet adták. Az oroszok nyilvánosságra hozták az adás frekvenciáit: 39,986 MHz és 183,6 MHz – előbbit a tudományos adatoknak szentelték, utóbbit a pályaadatoknak. Ezt tudatták Jodrell Bankkel is, ami mintegy tíz órával a start után már vette is az állomás jeleit. A Jodrell Bank Obszervatórium személyzetének azonban Bernard Lovell igazgató távollétében kellett boldogulnia, aki a NASA meghívására épp az Egyesült Államokban vendégeskedett. Vendéglátói épp egy szimulált holdutazásban részesítették a frissen átadott kaliforniai Disneylandben, amikor az Automata Bolygóközi Állomással kapcsolatos első hírek megjelentek, az ironikus eset különösen érzékeny pontjukon érinthette őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr565581558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása