A Hold körül

2012.12.13. 09:30

Carrying_the_Fire_1.jpgAz Apollo-8 asztronautái nagyon sötét, és csöppet sem bizalomgerjesztő helynek látták a Holdat. Erről is beszámol Michael Collins, aki 1969. július 16-án - 43 éve - indult útjára az Apollo-11 fedélzetén Neil Armstrong és Buzz Aldrin társaságában. Az alábbiakban "Carrying the Fire" című könyvéből fordítunk le pár részletet magyarra:

"320 000 kilométerrel arrébb, az utazás harmadik napján, volt még egy kis televíziós közvetítés, és a legénység megosztotta velünk a labdanagyságú Föld látványát. Fred Hoyle, az ismert brit csillagász már 1948-ban megjósolta, hogy az első, Földről készített "teljesalakos" fényképek egy sor új, történelmi jelentőségű ötlet táptalajául szolgálnak majd. Az Apollo-8 küldetése előtt ember nélküli műholdak révén már láthattunk Földről készült „egészalakos” képeket, de 320 000 kilométernyire ez az apró tojás az űrhajó ablakkeretében furcsának hatott, még a televízió ismerős műanyag foglalatának ellenére is. Ezek lennénk? Londonban, nem messze Fred Hoyle szülővárosától, a Nemzetközi Lapos Föld Társasága rövidesen megerősíti, hogy alapvető tanaikat szükségtelen felülbírálni: bár a képeken köralakúnak látszik a Föld, arra még mindig nincs bizonyíték, hogy gömbformájú lenne. De ha őket nem is sikerült felrázni a képekkel, engem annál inkább, és nem csak ekkor, hanem később is, amikor Lovell úgy emlegette a Földet, mint „csodálatos oázist az űr végtelenjében.”10074956.jpg
Az Apollo 8 előtt álló következő akadály bizarr névre hallgatott: LOI1 – ezt a legénység viszont már tényleg megérzi majd. Ez a Holdpályára álláshoz szükséges első gyújtás volt, és a műszaki egység SPS főhajtóművének beindítását jelentette, ami az Apollo-8-at lelassítja annyira, hogy befogja a Hold gravitációs mezője. Ezt követi egy másik, rövidebb gyújtás, a LOI2, aminek célja az, hogy az űrhajó holdkörüli pályáját a felszíntől mindenhol száztizenegy kilométer magas körpályává igazítsa. Miután ezen a pályán tízszer megkerülték a Holdat,  (ez húsz óráig tart) sor kerülhet a TEI-re, a Földirányú gyújtásra: ezzel a nagy hajtómű az Apollo-8-at ütközőpályára állítja a Föld vékony atmoszférájával Emiatt kellett annyira megbízni az SPS főhajtóműben, aminek ugyan dupla tömítése volt, de csak egyetlen égéstérrel és fúvókával rendelkezett - utóbbi egy jól megtermett kúp módjára állt ki a műszaki egység hátsó fertályából.

A negyedik nap Karácsonyra esett, és az Apollo-8 hirtelen eltűnt a Hold bal csücske mögött, miután minden instrukcióval és jó tanáccsal elláttuk őket a LOI1-gyel kapcsolatban, amit úgy kell végrehajtaniuk, hogy eközben szünetel a Földdel a rádiókapcsolat. Négy percre kellett begyújtani a főhajtóművet, hogy a szükséges háromezer kétszáz kilométeres óránkénti sebességre lassuljanak. Ezt követi a LOI2, ami tíz másodpercig tart, és kör alakúvá teszi a pályájukat. A LOI1 kudarca esetén az Apollo-8 Napkörüli pályára állt volna, vagy becsapódott volna a Holdba: mégsem ez történt, így most a legénység viszonylagos biztonságban volt a Földirányú gyújtásig hátralevő időben.

A Hold körül körözve sok száz fényképet készítettek, tudományos megfigyeléseket végeztek, és úgy általában három guminyakú turistát játszottak. Nem láttak színeket – csak feketét, fehéret és a szürke árnyalatait. A Hold kráterekkel volt teleszórva, és egy elhagyatott és félelmetes hely benyomását keltette: olyan volt, mint a párizsi utcakő, vagy a koszos tengerpart homokja. Anders szerint „nagyon sötét, és csöppet sem bizalomgerjesztő hely”. A legénység a karácsonyt úgy ünnepelte meg, hogy felolvastak a Bibliából: mindhármójukra egy-egy részlet jutott a Teremtés Könyvének első fejezetéből. Megható volt, már-már zseniális, hogy saját helyzetüket a Föld keletkezésével kötötték össze, és mindezt a King James Biblia tizenhetedik századi verses prózájának szóhasználatával tették. Borman, Lovell és Anders már csak emiatt is megérdemelte, hogy eljusson hazáig, hogy aztán alázattal és tisztelettel elvezessenek minket, többieket a ő Holdjukhoz. Méltóságteljes érzés volt.

A Földirányú gyújtás érzésére ugyanakkor még nagyobb szükség volt, mivel a világegyetem összes szent szövege sem elegendő arra, hogy az Apollo-8-at kizökkentse holdkörüli pályájáról, az egyedüli megváltást az SPS főhajtóművének rendszereibe zárt kémiai energia jelentette, ami – megfelelő pillanatban és irányba állítva – haza repítheti Bormant és Bibliáját a Földre.

Pat Bormanék konyhájában üldögélt, és próbált nyugalmat erőltetni magára, miközben Susan Borman és Valerie Anders a földirányú gyújtással kapcsolatos hírekre várt, amire hallótávolságon kívül kerül sor. Amikor az Apollo-8 Holdkörüli pályájának megfelelő pontjára érve végül a húrok közé csapott, és a legénység jó hírekről számolt be, a lányok hangos ujjongásban törtek ki, és végre eddigi törékeny, erőltetett vidámságukat felválthatta az átmeneti megkönnyebbülés okozta őszinte öröm. A következő megpróbáltatásra már nem kellett sokat várni, hiszen az ismét begyorsult űrhajó a borotvapenge vékonyságú földi légkör felé száguldott. Ha túl lapos szögben érkeznek, elvétik, és mindörökre lepattannak róla, ha viszont túl meredeken, akkor meg elégnek. Ezen ráérünk majd holnap aggódni, addig is ideje kinyitni a Földirányú gyújtásra tartogatott pezsgőt, érezzük jól magunkat, egyszerre csak egy félelmet ízlelgetve a repülési tervet tartalmazó könyvecskében felsorolt, egymást követő borzalmakból."

Facebook-challenge: Fogadást kötött egymással a német Part-Time Scientists és a Puli, a magyar csapat. A tét az, hogy az ország lakosságának arányában melyik csapatnak lesz több lájkja. Úgyhogy csatlakozz facebook-oldalunkhoz! Noha jó úton haladunk, és már a hétezres határ a következő cél, nagyon bele kell húznunk, mert a németek sem tétlenkednek: náluk jelenleg 1,701 lájk jut 1.000 lakosra, esetünkben ez csak 0,663 - jó két és félszer több van a Part Time Scientists-nek.

Mindenkit várunk - Go Puli Go!


.... és juttasd el neved a Holdra! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp. Ehhez csak be kell lépni a Kis Lépés Klub-ba,  kisvállalkozásoknak pedig irány a Puli Indítóállás!

Sorozatunk korábbi részeit itt megtalálod. Ha érdekelnek a Puli és az asztronauták kalandjai, rakd blogunkat a kedvencek közé, és gyere vissza máskor is: http://pulispace.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr924963034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása