Dalí és a románok

2012.01.04. 13:00

Román versenytársunk szemléltető videójában felvázolt installációra bármelyik képtár marketingese méltán büszke lehetne, ha történetesen Salvador Dalí vándorkiállítását kellene reklámoznia. Hiszen utána még sokáig nyélgázon túráztathatnák intellektualitásukat a kritikusok az Atavisztikus látványosság eső után esetleg az Alvás c. képek és az alábbi motívum közötti párhuzamokon - ezt amúgy is nagyon szeretik. Hát, a románoktól megkapnák.

Tisztaság, engedelmesség és szegénység – erre a keresztény szerzetesek csuháján deréktájban megkötött kötél három csomója emlékezteti viselőjét: a csuhát a vízről magasba emelkedő fekete léggömb konnotálja, a csomókat pedig az arról lelógó szárítókötélre csipeszelt három rakéta. Máris mutatjuk a kompozíciót.



Ezt a koncepciót az ARCA – így hívják őket – a valóságban is letesztelte, ennek ellenére a végkifejletig csak a fenti animáción követhetjük az eseményeket, a tévéfelvétel valahol a ballon emelkedésénél véget is ér. Talán azért, mert a vöröspaprika módjára felfűzött rakéták egyike-másika a kísérlet során nem pontosan a kívánt cél – az ég – felé vette az útját. Az is meglehet, hogy épp az eseményt rögzítő kameraállást találta el valamelyikük. Ez persze csak rosszmájú találgatás, a lényeg az, hogy nincs videó.

Annál több anyag van viszont egy repülőgépről, aminek orra láttán lehetetlen, hogy elsőként ne az űrbe először kiröptetett SpaceShipOne ugorjon be azonnal, ez az Ansari X PRIZE verseny keretében hagyta el rövid időn belül kétszer is a Föld légkörét. Ezen a versenyen részt vett egyébként az ARCA is: nem ma kezdték.

A román csapat versenyoldalán kibontakozó folytatásos teleregény lassanként a Szomszédokat és a Dallast is kenterbe veri - immár a 105. epizódnál tart az "Úton a hangsebesség fölé" című sorozatuk. Ez a tény egyben arról is árulkodik, hogy az ARCA jelenleg repülőgép-fejlesztésen kívül nem sok minden mással foglalkozhat.

Bal oldalon mutatóba azért hagytak egy kis kerek gumót, amint éppen piercing gyanánt belesüpped a holdtáj köldökébe. A stresszgolyóra is emlékeztető képződményt talán úgy megszorították, hogy minden vele kapcsolatos bitmorzsa kipréselődött az ugyaninnen kattintható ARCA-honlapról. Itt az utóbbi időben nem könnyű újdonságra bukkanniuk a román holdjáró sorsáért aggódóknak.

Ebből, illetve abból, hogy a repülőjük szemlátomást emberek szállítására is képes lesz, az a sejtésünk támad, hogy két dologban mesterkednek a szomszédban.
A repülőgép például kiválóan alkalmas lehet pehelysúlyú űrszállítmányok indítására, hiszen 20-30 km magasan jóval szerényebb képességű rakéta is elegendő a Föld elhagyásához. Ehhez viszont bőven elegendő lenne egy távirányítású gép is, ebben az esetben az ember csak fölösleges ballaszt a fedélzeten.
Kivéve, ha az ARCA nem az „űrturizmus” szelídebb formájára hajt, és utasokat kíván felvinni ezekbe a magasságokba – innen a látvány merőben más attól, amit az ember egy hagyományos, sztratoszféra alján kapirgáló repülőgépről bármikor is láthat.

Google által szponzorált Lunar X PRIZE finisében azonban Pulinknak jól is jöhetnek a románok, hiszen még akár bakot is tarthatnak nekünk a világűrbe.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

3 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr573518305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeadEnd · http://dend.blog.hu/ 2012.01.05. 10:57:51

És milyen anyagból gondolják a "madzagot" kivitelezni? Végül is csak pár ezer fokot kell kibírnia és pár száz kilonyútont... (ja és biztos pillekönnyű is)
Ha hamarabb nem robban fel az alul csüngő rakéta üzemanyaga a már említett kisebb hőbehatástól

gopuligo 2012.01.05. 14:11:32

@DeadEnd: Hát, ezt leginkább tőlük kellene megkérdezni... :_)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.05. 17:33:29

@DeadEnd: nem feltétlenül, megfelelő üzemanyag választása esetén néhány száz fokos is lehet a lángcsóva, azt meg jobb anyagok kibírják azért.
süti beállítások módosítása