Vizelet az arcba

2012.09.04. 09:30

Carrying_the_Fire_1.jpg"Ha a társad székelt, te szagoltad; ha a vizelete véletlenül melléfolyt, buborék formájában épp úgy nekiütközhetett az arcodnak, ahogy az övének." Ezekre is fel kell készülni, ha az ember két hetet akar a világűrben eltölteni egy Volkswagen Bogár méretű helyen. Márpedig a Gemini 7 küldetése két hétig tartott. Erről is beszámol Michael Collins, aki 1969. július 16-án - 43 éve - indult útjára az Apollo 11 fedélzetén Neil Armstrong és Buzz Aldrin társaságában. Az alábbiakban "Carrying the Fire" című könyvéből fordítunk le pár részletet magyarra:

"A kabin volt egyben az iroda, a tanulószoba, a konyha, a nappali, a háló, a fürdő és a laboratórium. Ketten voltunk odabenn, és erről sosem feledkezhettünk meg. Ha a társad székelt, te szagoltad; ha a vizelete véletlenül melléfolyt, buborék formájában épp úgy nekiütközhetett az arcodnak, ahogy az övének. Soha nem tisztálkodhattál rendesen, egyetlen egyszer sem. Nem borotválkozhattál, és forró kávé sem volt. A testedre rögzített érzékelőket nem lehetett levenni. Tizennégy nap erejéig ilyen otthon várt Bormanre és Lovellre. [Az alábbi képen a Gemini 7 látszik, a fotót a Gemini 6 legénysége készítette.]Gemini 7 is photographed by Gemini 6 during the December, 1965 rendezvous.jpg

Arra lehetett számítani, hogy a két hét során kondíciójuk fokozatosan romlik majd, csak azt nem tudta senki megmondani, hogy ez milyen mértékű lesz: csak menet közben derülhetett ki, nem lehetett a repülés előtt kipróbálni.
Az igazság pillanata a légkörbelépéssel kezdődik, amikor a föld gravitációja újra átveszi a hatalmat testük fölött. Akkor - és csak akkor - derül ki, hogy képességeiből mennyit felejtett a test, és mennyire gyengült le. Pár dolog jól ismert volt. Először is, a súlytalanság önmagában viszonylag jótékony hatású. A gravitáció kérlelhetetlen tömegvonzása híján a test izmainak kevesebbet kell dolgozniuk. Különösen igaz ez a szívizomra, aminek nem kell fáradtságos munkával felfelé pumpálnia a vért, mivel nincsen „felfelé”. Ha a földön állunk, szívünknek nem csak a könnyebbik úton, a lábunk felé kell pumpálni a vért, hanem fölfelé, a fejünkbe is: eközben pedig le kell győznie a gravitációt, ahogy egy dimbes-dombos város vízvezetékrendszere is eljuttatja a vizet mindenhova.

Ezzel szemben zéró g-nél a szívnek mindössze az artériák és a hajszálerek belső ellenállását kell legyőznie (az ún. „periférikus ellenállást”), ami jóval kevésbé fáradtságos, mintha a gravitációt is le kellene küzdeni. Alapesetben itt a földön a vérünk azért nem folyik vissza, és gyűlik össze testünk legkülönbözőbb pontjaiban, mert stratégiai helyeken, billentyűk vannak a vénáinkban, amik egyirányba továbbítják a vért. (Érdekes az ember és a zsiráf keringésének összehasonlítása. A zsiráf két nyaki vénájában találhatók ilyen billentyűk, ezek lezáródnak, valahányszor az állat előrehajol inni vagy táplálkozni. Ezzel megakadályozzák, hogy a gravitáció hatására a vér végigzúduljon az állat nyakán a fejébe, ami miatt esetleg megpattanhatnának agyában az erek.)

Az emberi testben az „elhasznált vér” ezeken a vénákon keresztül jut vissza a szívhez újrahasznosítás céljából. A vénák billentyűinek szabályozását és finomhangolását a vegetatív idegrendszer végzi, amit tudatosan nem befolyásolhatunk. Az űrben ezek a billentyűk kevésbé hasznosak, mivel nincs semmi, amiért a vér lefelé, a lábak irányába visszafolyna, így pár nap elteltével a vegetatív idegrendszer gondol egyet, és azt mondja: „A fenébe az egésszel”: ettől kezdve nem szabályozza olyan alaposan a billentyűk működését. Ezzel egészen addig nincs is semmi gond, amíg súlytalanságban vagyunk, de a légkörbe lépés során a gravitáció bosszút áll, és nagy erőkkel újra támadásba lendül: hirtelen nagyon nagy szükség lesz a billentyűk megfelelő működésére. Sajnos, a szervezetnek egy időbe beletelik, amíg újra visszazökken az eredeti kerékvágásba, ezalatt pedig az asztronauta általában kóvályog, különösen álló helyzetben, mivel a vér ekkor még hajlamos összegyűlni teste alacsonyabb régióiban, és a billentyűk megfelelő segítsége nélkül a szívnek kemény munkájába kerül, mire a vért a fejbe pumpálja.

A feledékeny billentyűkön kívül, a szervezet állapota sok más szempontból is leromlik, ha nincs gravitáció, amit le kellene küzdenie. A gravitáció az az erő, ami ellen dolgozunk, miközben „nehéz” cuccokat cibálunk „felfelé” a lépcsőn: ilyen terhelés nélkül nincs szükség vastag, erős csontokra, vagy jó kondiban lévő izomzatra, ahogy egy ágyban fekvő embernek sincsen szüksége ezekre.
Tulajdonképpen pszichológiai szempontból a súlytalanság sok mindenben olyan, mintha hason feküdnénk: minden más földi tevékenységnél jobban hasonlít rá. Ennek tudatában hogyan készítse fel valaki a szervezetét az űrrepülésre? Ebben a kérdésben nagyon megosztott volt az asztronauta-csoport.

A bonviván Wally Schirra abból indult ki, hogy egy pihentető élményre csakis pihenéssel lehet legjobban felkészülni. A matematikus Neil Armstrong úgy vélte, hogy egy ember részére meghatározott számú szívdobbanás adatik meg az életben, és nem szándékozott végzetét azzal siettetni, hogy nagyobb tempóra kapcsolja szívét a gyakorlatok közben.

Az övével ellentétes álláspontra helyezkedtek az atlétikus alkatúak, közülük is kiemelkedett Ed White, aki számára egy átlagos nap 5 kilométeres laza futással indult, és féltucat squash, esetleg kézilabda mérkőzéssel ért véget. A két véglet közt, a haranggörbe kupolája alatt volt a többség. Ők úgy voltak vele, hogy a testedzés segít, és akár szerették, akár gyűlölték, mindenesetre csinálták, és nem lázadoztak ellene: olyan sportot űztek vagy gyakorlatot végeztek, ami szerintük egyéni igényeiknek leginkább megfelelt.  

Meglepő módon a NASA nem rendelkezett hivatalos edzésprogrammal, és teljesen ránk bízták, hogy csak keveset, sokat, vagy éppen semmit sem edzünk. Az MSC-nél egy nagyon szép edzőtermet alakítottak ki, amit csak nekünk tartottak fenn: ebben két kézilabda-, és két squash-pálya is helyet kapott. Alaposan ki volt használva, különösen déltájban, amikor az asztronauták megdupláztak érdemeiket azzal, hogy ebéd helyett a testedzést választották."

Facebook-challenge: Fogadást kötött egymással a német Part-Time Scientists és a Puli, a magyar csapat. A tét az, hogy az ország lakosságának arányában melyik csapatnak lesz több lájkja. Úgyhogy csatlakozz facebook-oldalunkhoz! Noha jó úton haladunk, és már a hatezres határ a következő cél, nagyon bele kell húznunk, mert a németek sem tétlenkednek: náluk jelenleg 1,417 lájk jut 1.000 lakosra, esetünkben ez csak 0,584 - közel két és félszer több van a Part Time Scientists-nek.

Mindenkit várunk - Go Puli Go!


.... és juttasd el neved a Holdra! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp. Ehhez csak be kell lépni a Kis Lépés Klub-ba,  kisvállalkozásoknak pedig irány a Puli Indítóállás!

Sorozatunk korábbi részeit itt megtalálod. Ha érdekelnek a Puli és az asztronauták kalandjai, rakd blogunkat a kedvencek közé, és gyere vissza máskor is: http://pulispace.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr364753949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unbiased 2012.09.04. 12:15:28

fáradtságos => fáradságos (2x)
Egyébként érdekes.

TetraB 2012.09.04. 12:20:31

köszi, érdekes volt.

old_field 2012.09.04. 12:27:12

"Ha a társad székelt, te szagoltad; ha a vizelete véletlenül melléfolyt, buborék formájában épp úgy nekiütközhetett az arcodnak, ahogy az övének."

komolyan ez volt a leginkább kiemelendő rész ebből az egészből ?
ezért undorító az Index blog részlege, tisztelet, a minimális kivételnek...

Aliem 2012.09.04. 12:28:46

Már ne is haragudj de a véna billentyűknek vegetatív beidegzése nincs (sőt a szivbillentyűknek sincs). A billentyűk úgy működnek mint egy csapó ajtó, egyik irányba nyílnak a másikba záródnak. Rég olvastam ekkor áltudományosan megírt baromságot az index címlapján. Legalább annyi igényesség lenne benned hogy utána nézel, és nem írsz ekkora sületlenséget hogy a vegatatív rendszer azt mondja hogy "fenénbe az egésszel". Abba már bele se mennék hogy keringés dinamikai szempontból nincs jelentős különbség (minimális van) a fekvő testhelyzet (gravitációban) és a súlytalanság között. Reggelente mégsem aggódsz hopgy vajon fognak e a billentyűid működni ha felkelsz. Szégyeld magad ezért hatalmas, áltudományos, félrevezető baromságért!!! Azonnal javítsd ki a hibákat vagy pedig írd oda a cikk elejére hogy ez egy kitaláció és nem felel meg a valóságnak.
Vagy ez egy sci-fi blog?
Üdv.
egy keringéssi megbetegedésekkel foglalkozó orvos

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.09.04. 12:43:08

@Aliem: Érdemes elolvasni a bejegyzést az elejétől a végéig. A szöveg nagy része egy több évtizeddel megjelent könyv fordítása. Nem a blog szerzője találta ki, hanem egy űrhajós írta '74-ben.

Persze ha te ezeket a dolgokat már akkor tudtad, akkor tényleg le a kalappal!

Con_Sole 2012.09.04. 12:44:53

@Aliem: Egy apró bibi van, mégpedig az, hogy a fentebbi írás (ha jól értem) Michael Collins tollából született, a blog írója csak lefordította. Egyébként teljes mértékben igazad van a billentyűkkel kapcsolatban, mégis a hibát Collins mesterben kell keresni.

S.O.A. 2012.09.04. 12:46:29

@Aliem: dokikám, látom anatómiából ügyesen leszigrolatoztál, az meg külön szerencse, hogy szövegértés kurzus nem volt az egyetemeden...

"Erről is beszámol Michael Collins, aki 1969. július 16-án - 43 éve - indult útjára az Apollo 11 fedélzetén Neil Armstrong és Buzz Aldrin társaságában. Az alábbiakban "Carrying the Fire" című könyvéből fordítunk le pár részletet magyarra:"

Tessék az asztronautát szidni, nagyonis megérdemli! Ilyen ember hogy kerülehett az Apollo programba? Hallatlan!!!

Aliem 2012.09.04. 12:51:49

@Fue: Nem csak hogy 1974-ben ismertek voltak ezek a dolgok hanem William Harvey angol orvos már 1600as évek elején publikálta a véna és szívbillenytűk működésének mechanizmusát. Végig olvastam a cikket, számomra nem egyértelmű hogy mi a szó szerinti fordítás és mi az összefoglaló rész.
"Arra lehetett számítani, hogy a két hét során kondíciójuk fokozatosan romlik"
Ezek szerint az űrhajósok E/3 beszélnek magukról?
Remélem a kalapodat már levetted. Igazán megismerkedhetnél legalább a google-lel ha már okoskodsz....

Aliem 2012.09.04. 12:56:26

@Con_Sole:
Számomra nem egyértelmű hogy mi a szó szerinti fordítás és mi az ami a könyv összefoglalója. Az E/3-ban írás nekem azt sugalta hogy helyenként nem szó szerinti fordítást olvasok hanem a posztoló saját szavaival megfogalmazott összefoglalót.
Természetesen ha az egész bejegyzés fordítás akkor ellnézést a posztolótól és le az asztronautával. (ha az asztronauta nem skizofrén akkor viszont a fordítás hibás)

csillámpóni 2012.09.04. 12:57:53

A parasztbácsi fia műrepülő lesz, és egy alkalommal elviszi az apját egy mutatványra.
Repülnek, repülnek, egyszer csak a fiú hirtelen felhúzza a gép orrát.
- Na, erre számítottam. - mondja a paraszt.
Igen? gondolja a fiú, és lenyomja az orrot.
- Na, erre számítottam. - kommentálja a paraszt.
Igen? gondolja a fiú, és fejjel lefelé kezd repülni.
- Ne erre nem számítottam. - összegzi a bácsi.
Lenn a földön kérdi a fiú, hogy mit tapasztalt az öreg.
- Hát, amikor felhúztad a gép orrát, behugyoztam, de erre számítottam. Aztán mikor lenyomtad beszartam, de erre számítottam. Hanem arra hogy majd fejjel lefelé repülünk, a szar és a húgy meg mind a nyakamba zúdul - na erre azért nem számítottam.

KAMA3 2012.09.04. 13:00:23

@Aliem: úgy látszik itt már csak az alja söpredék orvos társadalom maradt, aki képtelen megérteni azt amit olvas.

"Az alábbiakban "Carrying the Fire" című könyvéből fordítunk le pár részletet magyarra:"

És az idézőjelek sem véletlenül voltak ott, szóval felesleges a posztírót gyepálni.

Vu, de ja vu 2012.09.04. 13:03:02

@Aliem: Túl azon, hogy 40+ éve írta ezt egy űrhajós, megtapasztalva két hét súlytalanság után a szív- és érrendszer különös alkalmazkodását és viszont, minden elismerésem mellett "szarrágásnak" tűnik olyan kérdésben - még orvosként is - megnyilatkozni, amiben nyilvánvalóan SEMMILYEN gyakorlati tapasztalatod nem lehet - szemben egy nem-orvos Michale Collins-sal.

Maradjunk abban, hogy valószínűleg a Föld egyik nagyon jó orvosa vagy, ám tudásod a bolygót elhagyva nem biztos hogy még mindig olyan sokat ér...

Tisztelettel...

Aliem 2012.09.04. 13:04:19

@KAMA3:
A hozzád hasonló kedves (bunkó, paraszt, tiszteletlen) magyar állampolgárok miatt akik szerint alja söpredék orvosok nem értik amit olvasnak (is) köszönhetően már rég nem dolgozom magyarországon. Ja és olvass vissza ketőt a szövegértést illetőleg.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.09.04. 13:07:07

@Aliem: "Tizennégy nap erejéig ilyen otthon várt Bormanre és Lovellre."

ez után következik az a mondat, hogy

"Arra lehetett számítani, hogy a két hét során kondíciójuk fokozatosan romlik"

szövegértés, szövegértés...

Szintén érdemes megfigyelni, hogy a könyvet nem egy érsebész írta, hanem egy űrhajós.

horganyember (törölt) 2012.09.04. 13:14:07

@Aliem: De aztán haza ne gyere a kurvaanyádat, maradj ott kint üzbegisztánban és jobb lenne ha az ottani jaktenyésztők lapjában kommentelnél ezentúl, fasz érti miért jó hazaköhögni folyamatosan ha annyira fáin odakinn minden. Élvezd az életed, ne ide járj keseregni faszfej.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.04. 13:20:50

@Rettegő [ megbízott Bohócügyi Államtitkár]: "Ilyen ember hogy kerülehett az Apollo programba?"

Hihi! Nálunk biztos, hogy a Közgép menne! :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.04. 13:43:24

OMG!
Belőletek sem lenne űrhajós, mert nem jól bírjátok a stresszt. Bezzeg én!

Azt akarom én ide beköhögni, hogy szerintem azok a civilizációk, amelyek valamilyen oknál fogva évezredeket kénytelen bazi nagy űrhajókban eltölteni, vagy mesterséges gravitációt tartanak fent, vagy olyanok lesznek, mint a polipok.
Csak semmi csont, de jó sok kar, nagy agy, és ... mélyen ülő szemek. :-)

Aliem 2012.09.04. 13:50:30

@horganyember: :)
Puszi a pocidra innen Üzbegisztánból, látom kiegyensúlyozottabbak lettek az emberek otthon mióta elmentem! Csak így tovább!

FPéter 2012.09.04. 14:45:58

@csillámpóni: Az első és eddig egyetlen értelmes hozzászólás a témához.

F.Péter Azerbajdzsánból :P

fairlane 2012.09.04. 15:06:57

Zsidózás, komcsizás, nácizás volt már? Hát GyurcsányOrbán? Elképesztő a kommentek stílusa!

NewZ 2012.09.04. 16:39:35

Engem érdekel az ŰRKUTATÁS:))) De itt úgy látom mindenki azt ir amit akar..hm...:) érdekel valakit egy süti recept? amúgy...:)))....jaj.:))

sírjatok 2012.09.04. 16:41:28

@Aliem: mondjuk tényleg nevetséges a bunkó magyarokat pocskondiázni, mikor így nyitsz... Talán ha higgadtan leírtad volna, hogy mivel nem értesz egyet, egész más reakciókat kaptál volna.

Sőt, ha mondjuk nem viselkednél köcsögül, lehet "a magyarokkal" is egész más tapasztalataid lennének :)

KAMA3 2012.09.04. 17:04:17

@Aliem: Rendben, kimentél, mert megtehetted. De! Ha már ideevett a mardosó honvágy, legalább leírhatnád, hogy milyen hatása van az ember keringési rendszerére a mikrogravitáció!

Csak hogy tudjam mire készüljek, ha egyszer elszegődöm aszteroidavájárnak.

Mikron · http://mikron.blog.hu 2012.09.04. 17:25:58

@Aliem: Kedves keringési megbetegedésekkel folgalkozó orvos úr! Megdöbbenve olvastam a kritikáját és szeretnék a benne foglalt pontatlanságokra reagálni.

Elöször is, bár abban igaza van, hogy a vénabillentyüknek vegetatív beidegzése nincs, ezt valójában senki sem állította. A cikk mindössze annyit állít, hogy "A vénák billentyűinek szabályozását és finomhangolását a vegetatív idegrendszer végzi, amit tudatosan nem befolyásolhatunk." Nem azt mondja tehát, hogy a billentyükben idegek vannak, hanem hogy a vénák müködését a vegetatív idegrendszer szabályozza. A baroreflex bizonyára mindennapos fogalom az ön munkájában, ami az egyik klasszikus vegetatív müködés, és valóban a vénák véráramlását szabályozza testhelyzettöl függöen: en.wikipedia.org/wiki/Baroreflex .

Másodszor, ahogy már több hozzászóló elöttem is kifejtette, a posztoló pocskondiázása helyett felhívnám a figyelmét arra, hogy ha valaki, akkor maximum a NASA ostrozható ön által, hiszen az idézöjek közötti rész az ürhajósok által írt könyv pontos fordítása, ahogy ez rögtön a bevezetöben is szerepel.

Harmadrészt, az ön kijelentésével ellentétben a keringési rendszer müködése nagyban különbözik a felszínitöl mikrogravitációs környezetben. A szívre háruló terhelés sokkal kisebb, ezért az "ellustul" és jelentösen csökken a mérete, emellett a fent említett baroreflex is hibásan müködik, ahogy azt a cikk is taglalja. A témában ajánlom a figyelmébe az alábbi, ingyenesen hozzáférhetö tanulmányt: lsda.jsc.nasa.gov/books/skylab/Ch35.htm

Csetmenszky 2012.09.05. 10:24:58

@Aliem: Itt most neked, ebben a formában nem lesz igazad. Orvosilag lehet, hogy bizonyítható vagy, emberileg nem igazán... Kioktató vagy, játszod a fehérköpenyes übermensch-t, miközben kisbetűvel írod le Magyarországot, valamiféle kicsinyes gőgből. Kár érte(d), szívesen meghallgatott volna itt mindenki. Normálisan. (Azt nem tudod esetleg, hogy a jellemhiba hogyan viselkedik a súlytalanság állapotában?...)
süti beállítások módosítása