Szemesnek áll a világ

2011.12.14. 09:30

Minek hat kamera egy kis gyöszbe, amikor ezeket szét is oszthatnánk az ország különböző gasztroenterológiai rendelői között, és máris mennyi embertársunknak szereznénk boldog perceket. Úgyis közel a karácsony. Mégsem tehetjük.

A Google által szponzorált Lunar X PRIZE verseny (GLXP) ugyanis két részből áll, egyik része sem ér kevesebbet a másiknál: mindkettőt teljesíteni kell; ha nem, akkor hiába mentünk el egészen a Holdig.
Ezen a héten Pulink látásával foglalkozunk – és nem véletlenül. A küldetés egyik fele ugyanis egy masszív multimédiás gyakorlat – ehhez képest fél kilométert gurulni szinte gyerekjátéknak tűnhet. Persze, nem az.
 
A verseny követelményét lazább televíziós szakirányokon fél év alatt abszolválják, nekünk valamivel gyorsabban kell majd. A feltételek értelmében a Földre visszaküldött legalább 8 perc hosszúságú színes HD-videón a holdjáró mozgásának is jól kell látszania, és követelmény a fehéregyensúly megfelelő beállítása is - utóbbi azért kell, mert kínos lenne, ha mondjuk kék színben pompázna a holdtalaj. Vagy, ha épp kameránk közreműködésének köszönhetően derülne ki róla, hogy tényleg sajtból van. (A fehéregyensúlyt földi kameráknál is be kell állítani. Durván leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy megmutatjuk a kamerának: adott fényviszonyok között mit tekintsen fehérnek. Ha ez megvan, attól kezdve az összes többi szín is rendben lesz.)
Persze, ha elég lassan haladunk, másodpercenként egyszer elég lesz kattintani, az így készített képek egymásutánja ugyanis egész tűrhető mozgásélményt eredményez majd a földlakók számára.

Csapatunkban kábé ekkorra nő meg ugrásszerűen a válások száma, minimum egy újraélesztő berendezés pedig biztosan elkel majd a földi irányítóközpontban, ahonnan mérnökeink az adást nézik majd.

A videó azonban még nem minden: készíteni kell egy 360 fokos panorámaképet is a leszállóhelyről - ezért a leszállóegység körbeforgatható sztereo kamerapárja lesz a felelős. De a feladat megoldható a holdjáró sztereo kamerapárjával is. Emlékeztetőül: előbbi a LACA, utóbbi a PACA névre hallgat. Az is feltétel, hogy a holdjárótól két kilométerre lévő holdhorizontnak is látszódnia kell a képen.

Szükséges továbbá még legalább egy kép a holdjáróról, amit értelemszerűen csak a LACA névre hallgató, a leszállóegységből kimeredő kamerapáros készíthet el, ezen a felvételen a GLXP logójának is jól láthatónak kell lennie. Tehát ennek:


Legalább ugyanennyi képet kellene összehozni a leszállóegységről is – ez esetben annyi választásunk van, hogy ezt a fotót a holdjáró hátsó fertályára fixen rögzített sztereo kamerapárral, a RECA-val, illetve a panorámafelvétel-felelős PACA-val is elkészíthetjük. (A kamerák neveinek dekódolása érdekében javasoljuk előző posztunk tanulmányozását is.)

Mindezekről persze tűéles kép kellene, és ezért nagyon nem mindegy, milyen kamerát választunk. A következő posztban erről szólunk. (Folyt.köv.)


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

2 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr903461688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.12.14. 12:48:28

Az egész mooncast megcsinálható 1 db. kamerával. Szóval lehet hogy kell nektek 6 + 2 kamera de biztos nem a kiírás feltételei miatt (nem azt olvastam valahol, hogy a pulinak fogynia kellene :D ??)

Most az előzőbe vagyok lusta írni, de a megadott számok persze megint nem pontosan illeszkednek a szöveghez, például a leszálló egység ki tudja tolni a kameráját (1), lehet majd a tengelye körül forgatni(1), a kamerapár is képes lesz a "helyzetváltoztató mozgás egész repertoárjának bemutatására" (1); az szerintem 3.

Nagyon szűken számolva az "egész repertoár" kifejezést, ami egyébként legalább 2 lenne.

Nem is akarok tovább kukacoskodni, csak nyugtass meg kérlek, hogy ugye ezeket a dolgokat nem röptében állítjátok elő (egy időben a cikk írásával), hanem van egy pontos és részletes műszaki rajz van előtted, és - ugye - onnan olvasod le ezeket...

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.12.14. 13:48:53

Az egész mooncast megcsinálható 1 db. kamerával. Szóval lehet, hogy kell 6 + 2 kamera de biztos nem a kiírás feltételei miatt (nem azt olvastam valahol, hogy a pulinak fogynia kellene :D ??)

Most az előzőbe vagyok lusta írni, de a megadott számok megint nem pontosan illeszkednek a szöveghez, például a leszálló egység ki tudja tolni a kameráját, lehet majd a tengelye körül forgatni, a kamerapár is képes lesz a "helyzetváltoztató mozgás egész repertoárjának bemutatására"; az szerintem 3. Nagyon szűken számolva az "egész repertoár" kifejezést. Illetve a holdjárón levő kamera ami a leírás alapján ugyanolyan, 3 szabadságfokú.

Nem is akarok tovább kukacoskodni, csak nyugtass meg kérlek, hogy ugye ezeket a dolgokat nem röptében állítjátok elő (egy időben a cikk írásával), hanem van egy pontos és részletes műszaki rajz előtted, és - ugye - onnan olvasod le...
süti beállítások módosítása