Elköltöztünk!

2014.08.12. 09:00

Kedves Olvasóink, Puli drukkerek!

Több mint 600 bejegyzés után, sok izgalmas és érdekes történettel, világjárással a hátunk mögött, eljött az ideje, hogy új köntösben, új helyen folytassuk a Puli történetét.

Mostantól a http://pulispace.444.hu/ oldalon követhetitek Holdutazásunk viszontagságait. Szeretettel várunk mindenkit, ígérjük, egy nagyon izgalmas utazás további állomásairól olvashattok az új platformon is!

Holdra fel - Go Puli Go!

 

Szolgálati közlemény

2014.08.05. 09:00

Bár már régen jelentkeztünk poszttal, ennek ellenére vagyunk és létezünk! És természetesen szorgosan dolgozunk is, amint azt már jeleztük, a "pedigrés" Puli elkészítésén és taxijegyünk biztosításán.

Az idei Google Lunar XPRIZE Team Summit is lezajlott - sikeresen! -, erről rövid sajtószemlénk is tanúskodik; itt  magyar beszámolókból válogattunk:

A nemzetközi visszhangból is szemezgettünk:

Hamarosan újra jelentkezünk - 641 poszt után új köntösben, új platformon. Még egy kis türelmet kérünk, és tovább olvashattok a Puli útjáról a Hold felé!


A Puli Space munkájának prioritása most az űrképes Puli elkészítése és Holdutazásunk foglalójának biztosítása. Mindehhez szükségünk van olvasóink segítségére is!

Ha szeretnéd a magyar zászlót a Holdon látni, támogasd a Google Lunar XPRIZE versenyben részt vevő Puli Space-t az odajutásban. A Puli esélye a Holdra jutásra az, ha más csapatok mellé társulunk be és így olcsóbbá tesszük a Holdig való eljutást, ami a küldetés legköltségesebb része.Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a jövőben ismindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod további fejlesztéseinket, akár rendszeres előfizetéssel is.Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

Facebook  YouTube   Google+    Twitter

A Proton

2014.05.24. 09:00

Alig telt el némi idő legutóbbi posztunk óta, amiben a Szojuz kezdeti hibáival foglalkoztunk, most a jelen problémáiról esik szó. A legutóbbi napok sajnálatos történése, hogy a Proton hordozórakétának nem sikerült pályára állítani egy orosz - többek között - telekommunikációs műholdat. A probléma a start után 540 másodperccel jelentkezett, állítólag a harmadik rakétafokozat egyik kormányhajtóműve dobta be a törölközőt. Mindez május 16-án így festett:

A Protonokkal az 1990-es években is akadt probléma, akkor a hiányos minőség-ellenőrzés felelt a kudarcokért. Az alábbiakban Brian Harvey "Soviet and Russian Lunar Exploration" c. könyvéből idézünk a Protonnal és fejlesztőjével, Vlagyimir Cselomejjel kapcsolatos részleteket magyarra:

Ki volt Cselomej?

Kemény munka

2014.05.16. 09:00

A Holdra eljutni kemény munka - a csapatok nem is tétlenkednek. A legutóbbi heti GLXP összefoglalóban ezt a Puli is kiválóan illusztrálta. A blogposzt a tavaly decemberi hawaii terepteszt utolsó napjának összefoglalójával kezdődik, amikor a két Puli rover prototípus egyszerre, tandemben küzdött a magashegyi sivataggal.

 

 Sőt még egy videónk is bekerült a válogatásba. Ezen másfajta, de talán még keményebb teszteknek vetettük alá a rovereket: érdeklődő tanulók és hallgatók hadának. A Puli csapat fáradhatatlanul járja az országot, és igyekszünk minél több fiatalt inspirálni.

Fel is teszik a kérdést a GLXP blogban, hogy vajh' mit hódít meg a Puli legközelebb. Robotos ketrecharc nyertes helyét? A Hold felszínét? Esetleg mást? Hamarosan kiderül - sőt, hamarabb, mint gondolnátok.

Minden kezdet nehéz

2014.05.11. 09:00

Alig telt el egy hét azóta, hogy az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciókra válaszul Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes cinikus bejegyzésében a trambulin használatát javasolta az Egyesült Államok számára, ha ki akarnak jutni a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezzel persze az amerikaiak fájó tyúkszemére lépett, hiszen a NASA asztronautáit jelenleg az orosz Szojuzok viszik fel a világűrbe Bajkonurból. És ez így megy 2011. júliusa óta, amikor Chris Ferguson utoljára tette le az Atlantis űrsiklót a betonra. Az amerikaiak épp ezért valószínűleg nem tudnak önfeledten lelkesedni napjaink újdonsága iránt sem: ennek révén a Földet élő adásban lehet nézegetni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről; a négy beállított kamera közül kettő képén határozottan dominál az orosz űrtechnika.

ISS.jpg

A showt persze ezúttal is Elon Musk, a SpaceX első embere igyekezett ellopni, aki twitterén gyorsan reagált is: „Úgy tűnik, időszerű lerántani a leplet a Dragon Mk 2 űrhajóról, amin a SpaceX a NASA-val közösen dolgozik. Semmi szükség trambulinra.”

süti beállítások módosítása