Holdjárónk válogatott kínzásához nagy odaadással megtervezett terepasztalunk kisebb-nagyobb krátereit sajnos nem elég jól nyakon önteni a szomszédos homokozó tartalmával.

A Földön honos homokszem és a holdpor méretügyileg ugyanis kábé úgy aránylik egymáshoz, mint az Egyesült Államok GDP-je a magyarhoz: a mi jó öreg porszemünk mellett valósággal eltörpül a holdi verzió. Ráadásul, a nagyon aprószemű holdpor rendkívül kemény, ellenálló anyagból készül. De mit tegyen az a magyar mérnökcsapat, amelyik holdpor-utánzatot szeretne beszerezni?

Mérnökeinknek és geológusainknak jelenleg három jelöltje van a terepasztal borítására alkalmas granulátumra, legalábbis, eddig ennyit vizsgáltak meg tüzetesebben: finomra őrölt mészkő és egy titokzatos összetevő kombója, darált üvegszál és alumínium-hidroxid.
Ezek közös tulajdonsága, hogy nagyon hasonló a méretük: mintegy 40 mikrométer – ezzel meg is felelnének az átlagos holdpor derékvastagságának, mégsem alkalmas erre a szerepre mindegyikük. A mikroszkópos vizsgálatok végén első körben az alumínium-hidroxid mellett tették le a voksot mérnökeink: jelenleg ugyanis ez a legjobb analógia amit eddig találtunk.
 
Az alumínium-hidroxid sűrűsége ugyanis hasonló a holdporéhoz: előbbié köbcentinként mindössze 1,15 gramm – ezzel szemben a holdporé 1-1,5 gramm. Ennél fontosabb, hogy a szemcsék alakja is többé-kevésbé egyezik a holdporéval, az alumínium-hidroxid részecskéi is élesek, hegyesek.

Az őrölt mészkő a nem publikus összetevőkkel (mi sem tudjuk pontosan, mi van benne, ez a gyártó titka) is egészen jól teljesített. Igaz, szeret egy kicsit tömörödni:  ha ugyanis a különböző méretű szemcsék – akár a puszta gravitáció hatására – összekeverednek, "ragadóssá" válnak: gyakorlatilag úgy tapadnak egymáshoz, mint a szerelmesek a mozi hátsó ülésén. Előnye viszont az, hogy víztaszító hatású, és bár a szemcsék nem annyira jó analógiát mutatnak a holdporral, mint az alumínium-hidroxid (alakjuk eltérő), de esetükben is döntően éles peremű, karcos karakterű szemcsékről beszélhetünk.

A darált üvegszál ugyanakkor túl sűrűnek bizonyult, ennek szemcséi is nagyon erősen kötődnek egymáshoz, úgyhogy ez sem lehet a befutója a laza szerkezetű holdtalaj-pótlékért folytatott hajtóvadászatnak. Legfőképp persze azért nem rúghatott labdába, mert szemcséi kicsit sem hasonlítanak a holdporra: az üvegszál ugyanis - meglepő módon - szó szerint szálakból áll.

Az eddig átvilágított részecskék alakját és méretét mérnökeink még tovább elemzik, és geometriai sajátosságaikat matematikai számokkal írják majd le; ezeket a számokat összehasonlítják majd a Holdról hozott minták hasonló számsoraival. Romantikus elfoglaltságnak hangzik. Dehát ezért mérnökök. És persze a három minta sem lesz elég nekik, minimum még egyet szeretnének alaposan megvizsgálni.

Az előző posztban vázolt terepasztalnak is vannak még fejlődési lehetőségei, jónéhány full-extrás fícsörrel gazdagodhat a tervek szerint: a napfényt is pontosan úgy szimulálnánk, ahogy az a Holdon éri majd roverünket, plusz a földi gravitáció hatodának megfelelő holdi gravitációt is elő lehet idézni, ha darura és gumipórázra aggatjuk Pulinkat. Ilyesmivel próbálkoztak egyébként az Apollo 11 űrhajósai esetében is, igaz, mérsékelt sikerrel: a gumiszalagok könnyen összegabalyodtak, így a földi körülmények között szimulált küldetés bizonyos esetekben egy pókhálóba esett légycsalád reménytelen sorsának bemutatására bizonyult a legalkalmasabbnak.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

8 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr774041064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roka 2012.02.02. 10:12:03

A gumiszalagok helyett, egyszerűbb lenne egy héliummal töltött léggömböt ráakasztani, és akkor biztos, hogy a gravival ellentétes irányba húzza a Pulit. És elég egyszerű kisúlyozni.

roka 2012.02.02. 10:15:09

Én nagyságrendekkel nagyobb problémának tartom a vákumot, gondolom majd még foglalkozik vele a blog, de ahhoz kéne csinálni egy ketrecet amiben a Pulit lehet vákumozni.

PuliSpace · http://www.pulispace.com 2012.02.02. 19:52:49

@roka: első körben általában a járgány mobilitását tesztelik - mi is ezzel kezdünk, ehhez kell a terep (még lesz szó erről más vonatkozásban is). Később jön majd a sütés/fagyasztás, levegőelvonás, sugárkezelés, rázás :-)

Vaandor 2012.02.12. 18:48:48

@roka: A lufis ötlet jól hangzik, csak baromi sok lufi kell egy nagyobbacska járgány teszteléséhez. A Puli még határeset lehet(ne), de anno a Mítoszírtók egy hangárnyi lufival tudtak csak megemelni egy kisgyereket.

roka 2012.02.12. 19:25:50

@Vaandor: A lufinak, csak akkorának kéne lennie, hogy 5/6-át emelje a Pulinak és akkor már szimulálva van a Holdi gravitáció. Egy 10 kilós szerkezetnél nem olyan borzalmas lufimennyiség.
Go Puli go!

Vaandor 2012.02.16. 13:20:22

@roka: Én is azt írtam, hogy a Puli még (elméletben) megvalósíthatónak bizonyulhatna, de kíváncsivá tettél, ezért keresgéltem.

"1m^3 hélium kb 0.3 kg-ot tud felemelni" a találatom szerint, máshol pedig egy 30 cm-s lufira (14,1 l) írnak 7-8 gramm súlyt. (Ez már közel fél kiló lenne köbméterenként.)

A 10 kilós puli 5/6-a 8,3 kiló, tehát közelítőleg 18-25 köbméter(!) hélium jön ki.
A 30 cm-s lufi (erősebbik) adatából is több mint ezer léggömb kéne a teszthez.

Ha nem számoltam el semmit, akkor még ez az apró Puli-méret is problémásabb, mint gondoltam!

roka 2012.02.16. 22:57:53

@Vaandor:
Nem tökéletes a számításod, a Hélium felhajtóereje átlagos légnyomáson, 0,18 kg/m3, a levegõé kb. 1,21 kg/m3. A különbség, 1,03 kg/m3.
Akkor a Puli 8,3kg súlyát, 8 darab 1 köbméteres ballonnal meg lehetne oldani. Az pedig nem olyan elrettentően sok, mert 5 méterre fölötte is lebeghet. Mondjuk szállítani nem lehet feltöltve, a tesztekhez.
süti beállítások módosítása