A Télapó létezik!

2011.12.06. 09:30

Ha van ember a Földön, akiről valószínűsíthető, hogy évi három születésnapja közül kettőn messzire elkerüli a környezetében fellelhető összes számítógépet, akkor az minden kétséget kizáróan csakis a jelenleg 82 éves Jim Lovell lehet. Ő az, aki látta a Télapót is. Aki egyesek szerint ufó.

Jim az Apollo 11 legénysége után talán a legismertebb űrhajós, aki népszerűségét leginkább az Apollo 13 küldetésnek - illetve annak túlélésének - köszönheti: ennek során valószínűleg sokkal intimebb kapcsolatba került a fedélzeti számítógéppel, mintsem szeretett volna. A sztori ismerős: sokat kellett számolnia rövid idő alatt, miután a szervízmodul oxigéntartálya felrobbant, és a Karl May könyvekből ismerős fordulattal magával vitte a fedélzeti számítógép áramellátásának javát, amit így a Föld légkörének megközelítéséig kikapcsolt állapotban nézegethettek csak. Ez volt Jim harmadik születésnapja.

De volt egy második is. Ez az incidens kevésbé ismert, mivel Jim (a kép bal szélén) eggyel korábbi útján történt, ami egyébként pont az Apollo 11 előtt kövezte ki az utat – ha már nagyon képzavarosak szeretnénk lenni. Ez pedig az Apollo 8 volt, aminek során szintúgy elkerülhetetlenné vált az iszapbirkózás a számítástechnikával.



Történt ugyanis, hogy Jim véletlenül kitörölt a számítógép memóriájából pár bitmorzsát, ami épp elegendő volt ahhoz, hogy a Holdtól épp hazafelé tartó modult a skizofréniába kergesse. A fedélzeti számítógép ugyanis ettől kezdve rögeszmésen azt képzelte, hogy a kabin még mindig a földi indítóálláson várakozik a startra, épp ezért kétségbeesetten próbálta a modul helyzetét ennek megfelelően korrigálni, ami azért elég kudarcra ítélt vállalkozás valahol a Föld és a Hold között félúton.

Lovell ezt a feladatot is manuálisan oldotta meg, persze, csak azután, hogy egyáltalán rájött a hiba okára. Mindössze 10 perc alatt, a csillagok állásából számolta ki a helyes koordinátákat, ennél már csak az tartott tovább, amíg bepötyögte azokat a gépbe.

Ez egyébként röviddel azután történt, hogy a Hold háta mögül kibukkanva a Télapó létezéséről tájékoztatta a földlakókat, mihelyt helyreállt a rádiókapcsolat: „Tájékoztatunk mindenkit, van Télapó.” Erre a földi központ így reagált: „Vétel, ezt ti tudhatjátok a legjobban.”

Nem kizárt, hogy a számítógépes malőr is csak egy fanyar humorú meglepi volt a "leleplezett" Télapó részéről, akinek személyazonosságát egyesek megkérdőjelezik. Az ufóhívők ugyanis még most is kész tényként kezelik, hogy a NASA-nál ezidőtájt a földönkívüliek kódneve volt a "Télapó". Ha így is volt, az előzmények ismeretében kétséges, hogy a legénységnek elég ideje lett volna észrevenni őket.

És a beígért meglepi: most virtuálisan teletömködi Olvasóink okostelefonját a Mikulás: elkészült ugyanis az androidos Puli app - az alkalmazás ide kattintva letölthető.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

Szerző: gopuligo

2 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr833437609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sulcus (törölt) 2011.12.06. 16:36:34

Megtalálták az Apollo13 fekete dobozát.
Ez volt az utolsó mondat:
Engedjétek a nőt vezetni.......

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.12.06. 19:12:38

Utolsó mondat: Már hogy lenne az egy fekete lyuk.
süti beállítások módosítása