A Proton

2014.05.24. 09:00

Alig telt el némi idő legutóbbi posztunk óta, amiben a Szojuz kezdeti hibáival foglalkoztunk, most a jelen problémáiról esik szó. A legutóbbi napok sajnálatos történése, hogy a Proton hordozórakétának nem sikerült pályára állítani egy orosz - többek között - telekommunikációs műholdat. A probléma a start után 540 másodperccel jelentkezett, állítólag a harmadik rakétafokozat egyik kormányhajtóműve dobta be a törölközőt. Mindez május 16-án így festett:

A Protonokkal az 1990-es években is akadt probléma, akkor a hiányos minőség-ellenőrzés felelt a kudarcokért. Az alábbiakban Brian Harvey "Soviet and Russian Lunar Exploration" c. könyvéből idézünk a Protonnal és fejlesztőjével, Vlagyimir Cselomejjel kapcsolatos részleteket magyarra:

Ki volt Cselomej?

Kemény munka

2014.05.16. 09:00

A Holdra eljutni kemény munka - a csapatok nem is tétlenkednek. A legutóbbi heti GLXP összefoglalóban ezt a Puli is kiválóan illusztrálta. A blogposzt a tavaly decemberi hawaii terepteszt utolsó napjának összefoglalójával kezdődik, amikor a két Puli rover prototípus egyszerre, tandemben küzdött a magashegyi sivataggal.

 

 Sőt még egy videónk is bekerült a válogatásba. Ezen másfajta, de talán még keményebb teszteknek vetettük alá a rovereket: érdeklődő tanulók és hallgatók hadának. A Puli csapat fáradhatatlanul járja az országot, és igyekszünk minél több fiatalt inspirálni.

Fel is teszik a kérdést a GLXP blogban, hogy vajh' mit hódít meg a Puli legközelebb. Robotos ketrecharc nyertes helyét? A Hold felszínét? Esetleg mást? Hamarosan kiderül - sőt, hamarabb, mint gondolnátok.

Szerző: PuliSpace

Szólj hozzá!

Címkék: migrate

Minden kezdet nehéz

2014.05.11. 09:00

Alig telt el egy hét azóta, hogy az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciókra válaszul Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes cinikus bejegyzésében a trambulin használatát javasolta az Egyesült Államok számára, ha ki akarnak jutni a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezzel persze az amerikaiak fájó tyúkszemére lépett, hiszen a NASA asztronautáit jelenleg az orosz Szojuzok viszik fel a világűrbe Bajkonurból. És ez így megy 2011. júliusa óta, amikor Chris Ferguson utoljára tette le az Atlantis űrsiklót a betonra. Az amerikaiak épp ezért valószínűleg nem tudnak önfeledten lelkesedni napjaink újdonsága iránt sem: ennek révén a Földet élő adásban lehet nézegetni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről; a négy beállított kamera közül kettő képén határozottan dominál az orosz űrtechnika.

ISS.jpg

A showt persze ezúttal is Elon Musk, a SpaceX első embere igyekezett ellopni, aki twitterén gyorsan reagált is: „Úgy tűnik, időszerű lerántani a leplet a Dragon Mk 2 űrhajóról, amin a SpaceX a NASA-val közösen dolgozik. Semmi szükség trambulinra.”

Szerző: gopuligo

15 komment

Budapest 2014. május 9. - Budapesten tartják éves találkozójukat a világ egyik legjelentősebb technológiai versenye, a Google Lunar XPRIZE résztvevői. A Google Lunar XPRIZE Team Summit 2014 június 4-től 6-ig tart majd, az esemény házigazdája a verseny magyar résztvevője, a Puli Space Technologies, főtámogatója pedig a Design Terminál.

A Google Lunar XPRIZE versenyének célja működő tudományos kutatójárművet küldeni a Holdra 2015 végéig. A 20 millió dollár értékű fődíjat az a résztvevő csapat viheti haza, mely minimum 90 százalékban magánerőre támaszkodva először juttatja el járművét a Hold felszínére.

A kezdeti 29 indulóból mára már csupán 18 maradt versenyben, köztük a magyar Puli Space Technologies. A fiatal mérnökökből álló Puli csapata az elmúlt év során Marokkóban és Hawaii-n is sikeresen tesztelte már saját holdjáró prototípusait és továbbra is versenyben van a fődíjért. A versenyzők képviselői tucatnál is több országból érkeznek a találkozóra.

IMG_5216.JPG

 A 2013-as Team Summit-on, Santiago de Chile-ben

A legtöbb csapat az Egyesült Államokból és Európából indul, de képviselteti magát Dél-Amerika és Ázsia is. A Team Summit célja elsősorban az, hogy a még versenyben levő résztvevők megoszthasság eddigi tapasztalataikat és terveiket a verseny hátralevő részére. Egyidejűleg a nagyközönség számára is több érdekes program keretében mutatkozik be korunk egyik legjelentősebb technológiai versenye.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a Puli Magyarországra hozza a világ egyik legizgalmasabb versenyét; a Design Terminál lendületes csapatának támogatásával így egy újabb kiemelkedő eseménnyel lesz gazdagabb az ország és Budapest.” - emelte ki Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője.

Szerző: PuliSpace

Szólj hozzá!

Címkék: migrate

Puli kettős a vulkánon

2014.05.09. 09:00

A Mission Maunacast zárónapján a kötelezők után a kűr következett. Két Puli játékos futása, birkózás a görgeteggel a meredeken, és a végén egy varázslatos naplemente 2700 méter magasban.

Jó volt a Mauna Keán!

A Puli további kalandjairól érdekességek itt.

Prioritásunk most az űrképes Puli elkészítése és Holdutazásunk foglalójának biztosítása. Mindehhez szükségünk van olvasóink segítségére is!

Ha szeretnéd a magyar zászlót a Holdon látni, támogasd a Google Lunar XPRIZE versenyben részt vevő Puli Space-t az odajutásban. A Puli esélye a Holdra jutásra az, ha más csapatok mellé társulunk be és így olcsóbbá tesszük a Holdig való eljutást, ami a küldetés legköltségesebb része.Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a jövőben ismindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod további fejlesztéseinket, akár rendszeres előfizetéssel is.

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

Facebook  YouTube   Google+    Twitter

Szerző: PuliSpace

Szólj hozzá!

Címkék: migrate