Felhívjuk érzékenyebb olvasóik figyelmét, hogy az alábbi poszt szarkazmust tartalmaz.

Manapság már egy jó kis konteó összerakásához sem kell több, mint egy fotel, egy számítógép, és pár perc szabadidő. Ennyi idő alatt rengeteg űrfelvételt, marsi tájképet vagy bármi hasonló képanyagot át lehet futni, és beleakadni valami izgalmasba. A NASA - mert mindig, mindent a NASA csinál -, szóval az NASA ugyanis még ahhoz is béna, hogy a mindent elöntő Photoshop korában eltüntesse az idegen űrhajók és marsi élőlények nyomait. A téma az utcán hever, mondhatnánk.

holdkrater_3.jpg


A legújabb, ún. felfedezés a Holdon történt: egy youtube-felhasználó mutatott be egy videót, amin a Google Moon segítségével leplezett le valamit a Holdon. De mi is ez, kérdezi: egy furcsa kráter? képhiba? vagy valami MÁS? Miután az első kettő lehetőség dögunalom lenne, nyilván a harmadiknak kell lennie. Pláne, hogy az egész a Moszkva-tenger (Mare Moscoviense) szélén van, ami egész biztosan a Kis Zöld Emberkék területe a Hold túlsó oldalán.

Persze ha egy kicsit megkapargatjuk a felszínt, csak kiderül, hogy van ennél agymosottabb egyszerűbb magyarázat is. A Google Moon, ahogy a Google (ami ugye nem a NASA!) más térképszolgáltatásai is, sok-sok kisebb képből vannak szoftveresen összefűzve. A szoftver, mint olyan, törekszik ugyan a legpontosabb és legsimább összefűzésre, mind képkoordináták, mint fényességek szerint, de ez nem mindig sikerül. Ehhez jön még az, hogy ezek a képek tömörítettek is, vagyis bizonyos finom struktúrákat, például nagyon éles fény-árnyék átmeneteket csúnyán adják vissza. Ezt spékeljük még meg azzal, hogy bár itt már valójában az információ-tartalom csak pár tucat pixelből áll, a szebb megjelenítéshez ezek a pixelek össze vannak simítva. Ennek viszont az a veszélye, hogy az élénk fantáziájúak a nagy pixelekbe hajlamosak lehetnek szabályos struktúrákat belelátni. Pedig itt már a domináns struktúra a képet szabályos sorokból-oszlopokból felépítő pixelrács, nem az ufó-város utcahálózata.

Ha vaskos csekket kaptunk a NASA-tól, persze kereshetünk más forrást a cáfolathoz, például a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter műholdjának saját térképét. Ezen a rejtélyes, fényes pontokat rejtő kráter helyén semmi különleges nincs, nem messze tőle pedig egy teljesen normális becsapódási krátert látunk fényes törmelékmezővel körülölelve, ami arra utal, hogy a kráter nem túl régen jött létre.

2014-01-19_lro_image_aliens_2_575.jpg

Persze ha rögtön így a nagyobb területet nézzük, egyből lelepleződnek a Holdon tevékenykedő, kis zöld lények: húztak egy fekete sávot, és azon túl teljesen bekockásították a Holdat! Hisz emlékszünk, a képek közti illesztési hiány vagy az ott elérhető alacsonyabb felbontás túl unalmas magyarázat ahhoz, hogy igaz legyen.

Amit viszont tényleg érdemes megnézni, az a japán Kaguja (Selene) szonda felvételeiből készített videó a Moszkva-tengerről:

2014-01-21_Kaguja_Flyover_Moscoviense_575.jpg

Ha a Hold ennek ellenére immár túl unalmas és kiábrándító, még mindig ott vannak a SOHO felvételei a Napról, amelyeken az időnként feltűnő, kis fekete négyszögek természetesen nem adathiányt jelentenek, hanem a Nap közvetlen környezetében elsuhanó, nagy fekete, kocka alakú űrhajókat. De tényleg. Készülhetünk az asszimilációra!

Még ennél is egyszerűbb a marsi titkok felderítése: egyszerűen választani kell egy megfelelő alakú követ, bekarikázni pirossal, ráírni, hogy mit is kell látni, aztán feltölteni egy ufológus fórumra, vagy drámai zenével a youtube-ra. Ez a Daily Mail cikk például egy állítólagos fosszilis emberi ujjal és egy marsi szandállal (igen, szandállal!) nyit. 

martian_sandal.jpg
Nyilván egy marsi római hagyta el.

Elnézve, hogy hány kődarab van a Marson, a lehetőségek szinte végtelenek. Arról már ne is beszéljünk, hogy van, amikor a kutatókat is meglepi, hogy egyszer csak egy új kavics kerül a többi közé. Naná, hogy nem magától esett oda!

De lehet ezt még fokozni: aki terepmunkára vágyik, az megpróbálkozhat azzal is, hogy egyszerűen lefotózza a Napot bármilyen fényképezőgéppel, és a képen megjelenő becsillanást adja el, mint a Nap közvetlen közelében látszó X-bolygóról/Nibiruról készült felvételt. A siker garantált: mindig lesz valaki az interneten, aki kérdés nélkül elhiszi az ilyesmit.


Ha viszont tudni szeretnéd, valójában mi van a Hold felszínén, támogasd a Google Lunar XPRIZE versenyben részt vevő Puli Space-t az odajutásban! Hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni a jövőben ismindenkinek a segítségére szükségünk van - a Tiedre is. Kis Lépés Klubunkon keresztül támogathatod további fejlesztéseinket, akár rendszeres előfizetéssel is.

Segíts Te is, hogy Magyarország lehessen az első európai nemzet, amely eljut a Holdra!

Facebook     Google+    Twitter

Szerző: lacalaca

3 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr665772939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapogatott Kukorica 2014.01.22. 19:24:12

A Daily Mail annyira komoly, hogy a Blikk hozzajuk kepest szepirodalom.

csillámpóni 2014.01.22. 20:05:37

Az nem Moszkva-tenger, hanem Széll Kálmán tenger.
süti beállítások módosítása