"Hallottál-e már arról, hogy egy Puli nevű magyar robotjármű készül a Holdra? Tudod-e, hogy tested minden hidrogénnél nehezebb atomjának magja hajdanvolt csillagok nukleáris kohójában szintetizálódott, és egy gigászi szupernova-robbanás során került ki a Galaxis egyik porfelhőjébe, amely később a Naprendszer alapanyagául szolgált? Hallottál-e arról, hogy a fémek mágneseződését leíró statisztikus fizikai elmélet kiválóan használható a politikai véleményeloszlás dinamikájának modellezésére is? Tanultad-e, hogy az elektron töltése nem osztható tovább? És tudod-e, hogy ez nem igaz? Hallottál-e az ókori görögök által készített szuperszámítógépről, az antik finommechanika remekéről, és tudod-e, hogy mit tudtak vele kiszámítani – már a régi görögök is?

Érdekel-e, mivel foglalkoznak az ELTE-n dolgozó, az itt végzett, de más magyar kutatóintézetekben vagy éppen a világ távoli tájain (Grenoble, Berkeley) kutató, esetleg robotfejlesztésre saját céget alapító fizikusok, hajdani tanítványaink? Érdekel-e, hogy kerülhetsz te is közéjük? Érdekel-e, hogy a fizika által tanulmányozott számtalan érdekes jelenség hogyan juthat kapcsolatba a mindennapi élettel? És érdekel-e, hol lehet mindezeket a csodákat alaposabban megismerni, kutatni és tanulmányozni?"

Mindez - és még sok más - az

Atomcsill!

Az atomoktól a csillagokig sorozat immár kilencedik évfolyamában az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő, illetve hajdan itt végzett kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról.

we-choose-to-go-to-the-moon.jpgA Puli még "csak" a Holdra készül, nem a csillagokig. De ez az út is rögös, és ezt érezzük is - a nehézségekről is beszámol Főpulink, Dr. Pacher Tibor - aki az ELTÉn szerzett fizikusi diplomát anno -  ma, szeptember 26-án délután ötkor az Atomcsill programjának keretében, és bemutatja a Google Lunar XPRIZE nemzetközi versenyét is.

Aki tud, jöjjön el!

Mindenkit szeretettel várunk az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjébe (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös terembe (földszint 0.83 terem), du.17:00 órakor.

Az interneten is követhető lesz az előadás, a Galileo Webcast csapatának köszönhetően, a http://www.galileowebcast.hu/live/live_20130926.html weboldalon.

Go Puli Go!

elte1_high_585.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr705534117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása