A Sas örökre leszállt

2012.08.25. 23:30

Carrying_the_Fire_1.jpg"Az ember mindig addig ment, ameddig képes volt elmenni. Ez ilyen egyszerű." Neil Armstrong augusztus 25-én meghalt. Emlékére felidézzük Michael Collins Kongresszus előtt elmondott beszédét, ami közös holdutazásuk után hangzott el az Egyesült Államok Elnökének jelenlétében. 43 éve indult útjára az Apollo 11, fedélzetén Neil Armstronggal,  Buzz Aldrinnal és Michael Collins-szal. Collins "Carrying the Fire" című könyvéből fordítottuk le beszédét magyarra:

"Egyike volt a sok dolognak, amit nagyon élveztem az Űrhivatalnál és a Légierőnél végzett munkám során, hogy mennyire szabad kezet kaptam – legyen szó akár erről a beszédről, amiben úgy szólhatok a tisztelt egybegyűltekhez, hogy a szavakat nem adták előre a számba. Ennélfogva megjegyzem, hogy Önök most egy szabad országban élő szabad állampolgár szavait hallják, aki önmaga nevében, szabadon elmondja gondolatait.

Sok évvel az űrprogram előtt az apámnak volt egy kedvenc idézete: „Annak, aki visszaadná Indiának a gazdagságát, el is kell vennie azt.” Ezt tettük. Elvittük a Holdra a nemzet gazdagságát, politikai vezetőinek vízióját, tudósai intelligenciáját, mérnökei elkötelezettségét, munkásai körültekintő szakértelmét, és lakói lelkes támogatását.
Cserébe sziklákat hoztunk vissza. Szerintem tisztes üzletet kötöttünk. Ahogy a Rosetta-kő felfedte az ókori egyiptomiak nyelvét, úgy tárják fel ezek a kövek a Hold, a mi Föld nevű bolygónk, és a Naprendszer eredetének rejtélyét.

Az Apollo 11 útja során, a Föld és a Hold közti örökös fényben űrhajónk hőmérsékletét lassú forgással kellett szabályoznunk, ami erősen hasonlított egy nyársra tűzött grillcsirke forgatásához. Ahogy forogtunk, úgy váltogatta egymást a Föld és a Hold ablakainkban. Volt választásunk. Nézhettünk a Hold felé, a Mars felé, az űrkutatás jövője felé, nézhettük az új Indiát, de vissza is tekinthettünk a földre, az otthonunkra, ahol az emberiség ezer éves problémái erednek.

Mindkét irányba néztünk. Mindkettőt láttuk, és szerintem nemzetünknek is ezt kell tennie. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül India kincseit, de városaink, az állampolgárok, az emberek alapvető szükségleteit sem.
Nem indíthatjuk bolygókutató műholdjainkat a szegénység, a diszkrimináció vagy a békétlenség ugródeszkájáról. De arra sem várhatunk, hogy minden egyes földi probléma megoldódjon. Ha ezt a gondolkodásmódot követték volna elődeink, kétszáz évvel ezelőtt nem merészkedtek volna nyugatra, az Appalache-hegységen túli területekre. Biztosra vehető, hogy a keleti part lakóinak ugyanúgy voltak sürgető problémáik. Ma sincs ez másképp.
Az ember mindig addig ment, ameddig képes volt elmenni. Ez ilyen egyszerű. Mindig is folytatni fogja határainak feszegetését, függetlenül attól, hogy ennek során milyen messzire jut szülőföldjétől.

Valamikor a nem túl távoli jövőben, ha majd azt hallgatom, ahogy épp egy földlakó lép a Mars, vagy bármely más bolygó felszínére, olyan érzésem lesz, mintha csak Neilt hallgatnám, amikor a Holdra lépett. Remélem, egyszer még hallhatom: „Az Amerikai Egyesült Államokból érkezem.”"Neil_Armstrong_died.jpg

Buzz Aldrin közleménye:

"Nagyon elszomorított Neil Armstrong mai halálhíre. Neillel együtt társak voltunk, de egyben jóbarátok is, akiket az Apollo 11 küldetésben való részvételünk örökre összekapcsol. Valahányszor felnézek a Holdra, arra a pillanatra emlékeztet, amikor több mint négy évtizeddel ezelőtt rádöbbentem: bár messzebbre voltunk annál, ameddig két ember valaha is eljutott, mégsem voltunk egyedül.

Tulajdonképpen az egész világ elkísért minket ezen az emlékezetes utazáson. Tudom, hogy milliók osztoznak most egy igazi amerikai hős és az általam ismert legjobb pilóta iránt érzett gyászomban. Barátom, Neil, kis lépése, de óriási ugrása megváltoztatta a világot, amire örökké úgy emlékeznek majd, mint az emberi történelem meghatározó pillanatára. Őszintén reméltem, hogy 2019-ben együtt ünnepelhetjük majd meg a holdraszállás 50. évfordulóját kollégánk, Mike Collins társaságában. Sajnos, ez már nem így lesz. Neil lélekben biztosan ott lesz majd velünk.

Az Aldrin család nevében legőszintébb részvétünket fejezzük ki Carol és az egész Armstrong család részére. Hiányozni fog Neil barátom, ahogy tudom, hogy honfitársainknak és embereknek szerte a világon hiányzik majd a legelső repülő- és űr-úttörő.

Nyugodjék békében."

Michael Collins közleménye:

"Ő volt a legjobb, és rettenetesen fog hiányozni."neil-armstrong-nasa-50th-anniversary.jpg

Az Armstrong család közleménye:

"(...) Miközben egy nagyon jó ember elvesztését gyászoljuk, egyúttal figyelemre méltó életét is ünnepeljük, amelyről reméljük, hogy a világon mindenütt példaként szolgál a fiatalok számára: kemény munkával meg lehet valósítani álmaikat, akarjanak felfedezők lenni, akik folyton határaikat feszegetik, és akik önmagukat háttérbe szorítva képesek olyan ügyet szolgálni, ami túlmutat rajtuk.

Mindazoktól, akik nem tudják, miként fejezhetnék ki Neil iránti tiszteletüket, egy nagyon egyszerű dolgot kérünk. Tiszteljék őt példamutató szolgálatáért, teljesítményéért, szerénységéért. Ha pedig legközelebb a tiszta éjszakai égbolt alatt sétálnak, és a Hold rájuk mosolyog, gondoljanak Neil Armstrongra, és kacsintsanak neki."

Szerző: gopuligo

13 komment

Címkék: migrate

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr104732064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ninimimi 2012.08.26. 00:35:49

Köszönet a gyors reagálásért, megemlékezésért, meg a kitűnő blogért az eddigi írásokkal együtt!

Elment az első ember, aki idegen égitestre tette a lábát. Kicsit mindannyian idősebbek lettünk :(

roka 2012.08.26. 10:07:29

Nyugodjon békében. Nagy ember lett attól a kis lépéstől.

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2012.08.26. 12:38:13

Szerencsésnek érzem magam, hogy bár még nem éltem a holdraszállásokkor, de egy időben éltem azzal az emberrel, aki idegen bolygóra tette a lábát. Már csak az Apollo 8, 9, 10 és a 16 legénysége él teljes létszámban.

Klaci55 2012.08.26. 13:00:55

Tizennégy éves gyerekként lenyügözött és amulatba ejtett a leszallas közvetitése és a tudat, hogy ember van a Holdon!Hösi tettükkel oriasi szolgalatot tettek az emberiségnek.Nyugodjon békében.

Sun9us 2012.08.26. 13:17:38

Sokan bele sem gondolnak, hogy mekkora vállalkozás volt. Egy mai napig hihetetlenül kockázatos dolgot hajtottak végre, olyan gépekkel, amiknél a mostani telefonom, legalább 10X gyorsabb, és okosabb. Nyugodjon békében.

pjm 2012.08.26. 13:43:06

A sas örökre leszállt. Írtam ezt 23-án édesapám haláláról értesítve a pilótatársakat. Gondolom jól mondtam.

Wendriner Piroschka 2012.08.26. 15:14:40

Kevés embernek adatik meg, hogy túlszárnyalhatatlan tettet hajtson végre.

Soha nem lesz még egy ember, aki elsőként léphet Földön kívüli égitestre.

Neil Armstrong volt ez a szerencsés, aki örökre és kitörölhetetlenül beírta nevét az emberiség történetébe.

Az Ő neve halhatatlan és mindenki által ismert.

JAVASLOM, HOGY BUDAPEST NEVEZZEN EL NEIL ARMSTRONGRÓL KÖZTERÜLETET!

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2012.08.26. 16:20:23

Louise Armstrong és Phil Collins.

roka 2012.08.26. 20:00:10

@Wendriner Piroschka:
Legyen ez a Franz Liszt reptér, legalább kötődik a repüléshez, magyar lehetett mind a kettő. :) :)

roka 2012.08.26. 20:17:24

Sajnálom, hogy viccet csináltam a témából, én nagyon tisztelem amit csinált Neil Armstrong, a példaképünk lehet akik tisztelik a holdra szállást. Ha a Puli nem fukarkodna az információval akkor azt hiszem mi is dicsekedhetnénk..... de nem.

ninimimi 2012.08.28. 09:05:34

"Ha pedig legközelebb a tiszta éjszakai égbolt alatt sétálnak, és a Hold rájuk mosolyog, gondoljanak Neil Armstrongra, és kacsintsanak neki."

Pontosan ugyanezt tettem tegnap este, mielőtt ezt most olvastam. Hátborzongató, egyben lenyűgöző, mennyire hasonlóan gondolkodhatnak földrésznyi távolságban élő társadalmak hasonló értékrendű emberei!

ninimimi 2012.08.28. 09:12:11

Magyarázat későbbi olvasóknak:
2012.08.26. 00:35:49 idejű bejegyzésemkor "Az Armstrong család közleménye" még nem volt ott a posztban, vagy legalábbis nem vettem észre.

gopuligo 2012.08.28. 09:26:12

@ninimimi: Igen, ez később került a posztba, még Aldrin és Collins közleménye után. :_)
süti beállítások módosítása