Mercury: vele vagy nélküle?

2012.05.31. 09:30

Az első amerikai asztronautáknak nem minden esetben volt könnyű dolguk, amikor el kellett dönteniük, mitévők legyenek: többen fényes karriert kockáztattak azzal, hogy csatlakoztak a Mercury Projekthez. Alan Shepard, az első amerikai űrhajós is közéjük tartozott. Sorozatunkban megkíséreljük bemutatni, milyen volt amerikai - mitöbb: első amerikai - űrhajósnak lenni a hatvanas évek elején, ehhez kiváló forrást nyújt Alan Shepard visszaemlékezése, ami a "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben jelent meg; ebből pár részletet próbálunk meg magyarra lefordítani.

"Másodjára is Patuxentbe kerültem, hogy repülőket teszteljek, innen szerencsémre a Newportban lévő Naval War College-ba küldtek, ahol feleleveníthettem a korábban tanultakat. Miután személyzeti tiszt lettem Norfolkban az Atlanti Flotta Főparancsnokságánál, a flotta vadászgépeinek felkészültségéért voltam felelős. Elég változatos munkakör volt ez, akadt benne repülés is bőven. Úgy éreztem, hogy közel egy év múlva jó eséllyel egy anyahajó repülőszázadának a kapitánya lehetek, amikor majd viszamegyek a tengerre.

Ahogy Wally Schirra is rámutatott erre: egy légiszázad irányítása a haditengerész pilóta karrierjének egyik nagy állomása. Fiatalokkal dolgozol együtt, és segíted őket abban, hogy közvetlenül is hozzájáruljanak a Haditengerészet küldetéseinek sikeréhez. Eközben csak azokra a vezetői képességekre támaszkodhatsz, amiket addigra megszereztél. És persze ezen kívül felkészülsz a jövőbeli, még nagyobb felelősséggel járó vezetői feladatokra. Amikor a Mercury Projekt felbukkant az életemben, meglehetősen elégedett voltam a kilátásaimmal - habár semmi esetre sem voltam önelégült. Többekhez hasonlóan, nem kis tusakodás előzte meg döntésemet: mitévő legyek.

Mielőtt hivatalosan bármit is hallottam volna a programról, csak az újságokban olvastam róla. A NASA nyilvánosságra hozta az asztronauták iránti elvárásait, és tudtam, hogy minden szempontból megfelelek a követelményeknek. Feltételeztem, hogy valószínűleg majd megkeresnek engem, és megkérdezik, hogy érdekelne-e a Projekt. Mint később kiderült, pontosan ezt is tették. De a levél elkeveredett valahová – pár napig valaki másnak az íróasztalára került – én meg elkezdtem azon töprengeni, hogy kifelejtették-e a nevemet, vagy esetleg rögtön diszkvalifikáltak a lehetséges jelöltek közül. Végül megkaptam a papírt, amiben arra kértek, hogy jelenjek meg az első eligazításon. Nagyon örültem neki. Aznap este sokat beszélgettünk a feleségemmel, megvitatva, hogy mit tegyek, ha kiválasztanak. Végül Louise azt mondta: „Miért engem kérdezel? Úgyis tudod, hogy végigcsinálod.” Louise mindig maximálisan támogatott, és tudtam, hogy ezúttal is mögöttem áll.

A főnökömhöz fordultam tanácsért, aki a Haditengerészet századosa volt. Elmondtam neki, hogy nem tudom, miként érinti majd Haditengerészeti karrieremet, ha valamennyi időre a Mercury Projekthez csatlakozom. Szerinte nem volt vesztenivalóm, és azt is mondta, hogy az még a Haditengerészet hasznára is válhat, ha kicsit magamba szívom az újdonságokat. A repülés története útelágazáshoz érkezett, és ebben az űrrepülés jelentette a fordulópontot: lehetőségem lenne rá, hogy ne csak egy pilóta, hanem űrpilóta legyek, és hogy egészen az alapoktól kezdve segítsek felépíteni valami újat és fontosat.

Anélkül, hogy túlzottan hazafias közhelyeket pufogtatnék, tényleg reméltem, hogy sikerül bekerülnöm a Projektbe. Azt gondoltam, ez esélyt ad, hogy szolgáljam a hazámat. Szerintem mindenki érez magában indíttatást arra, hogy olyasmit tegyen, amit senki más nem tett előtte. Ez az a késztetés, hogy úttörők legyünk, és felvegyük a kesztyűt, majd megpróbáljunk megfelelni a kihívásnak. Rádöbbentem arra, hogy a Mercury Projektnek mekkora presztízse és erkölcsi értéke lenne a nemzet számára. Úgy éreztem, hogy ehhez minden képességemmel és tapasztalatommal hozzá szeretnék járulni. A Projekt természetesen nagy lökést adott volna az önbizalmamnak is, hiszen mindenkinek szüksége van arra, hogy jól teljesítsen a saját szakterületén. De annyira nehéz teszteken kellett megfelelnünk, hogy távolról sem voltam biztos abban, hogy bekerülök a csapatba." (Folyt.köv.)

Háztáji Puli

Facebook-challenge: Pacher Tibor főpulink a Google által szponzorált Lunar X Prize holdversenyben résztvevő csapatai részére szervezett eseményen - "Team Summit" - tartott május 30-án előadást, illetve hallgatta meg versenytársaink beszámolóit Washingtonban. Valószínűleg kicsit fel akarták dobni a hangulatot, amikor a Part-Time Scientists és a Puli csapatvezetője fogadott egymással, hogy nagyon rövid idő leforgása alatt melyik csapatnak lesz több lájkja. Részletek itt, addig is csatlakozz facebook-oldalunkhoz!

Itt  van két szinte-élőkép, ami a Puliról szóló előadás közben készült, a másodikon egy picit Tibor főpuli is látszik:

A 13 ország 250 cégének részvételével megtartott IndustriAutomation 2012 kiállításon aranyfokozatú szponzorunk standján mutattuk meg magunkat, ahol két előadást is tartottunk. Az S&T Consulting Hungary Creo tervezőprogramjával volt jelen az eseményen - mérnökeink is ezzel a szoftverrel tervezik holdjárónk földi prototípusát, az S&T segítségét nem győzzük eléggé megköszönni. Pulink részletei az alábbi képeken már láthatóak.

 


Juttasd el neved a Holdra! Holdjárónk, a Puli, már ezer forintos támogatás esetén magával viszi neved a Holdra, hogy az örök időkre ott maradjon! De a következő meteorbecsapódásig mindenképp. Ehhez csak be kell lépni a Kis Lépés Klub-ba,  kisvállalkozásoknak pedig irány a Puli Indítóállás!

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr474556256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sólyomszem 2012.05.31. 09:53:18

Engem az is érdekelne, hogy a többi csapat miket adott elő.

Gondolom, a Főpuli is begyűjtött minden infót, amit csak lehetett az ipari kémkedés gyanúja nélkül?

Tervezel posztot a konkurencia jelenlegi állásáról?
süti beállítások módosítása