1966 volt az az év, amikor az amerikaiak a kozmikus háttérsugárzásban is az Internacionálé dallamát vélték felfedezni. Ebben az esztendőben tudtunk meg egy alapvető dolgot a Holdról: le lehet rá szállni. A NASA különbejáratú pechje volt, hogy ezt a felismerést a szovjetek tették.
A Holdon ugyanis alapvetően kétféle terület létezik: leszállásra alkalmas és leszállásra alkalmatlan. Ez a nem túl bonyolult felosztás a Luna 9 leszállásáig korántsem volt egyértelmű. A tudományos körökben közkeletű félelem szerint ugyanis a landolást követően a leszállóegység egészen egyszerűen elmerül a rendkívül finom szemcséjű holdporban. 1966-ban aztán kiderült, hogy mégsem.

A szovjetek kísérletei a Hold meghódítására alapvetően a próba-szerencse elvet követték, ami 1966-ban februárjában nagyon bejött nekik, és sok mindent megtanítottak a NASA-nak. Igaz, nem önszántukból, bár a gyanakodó BBC szerint az elvtársak nagyon is az orránál fogva vezették a nyugatot.

Történt ugyanis, hogy a szovjet hatóságok ismeretlen okból nem hozták azonnal nyilvánosságra a Luna 9 felvételeit. Ehelyett a Jodrell Bank Obszervatórium, ami egyben a nyugati világ figyelő szeme volt a szovjet űrprogramon, felismerte, hogy a holdrobot által használt jelformátum ugyanaz, mint amit az újságok használtak abban az időben fényképeik küldözgetésére.
Nosza, nem kellett ennél több, a Daily Expressnél már ki is tépték a falból a készüléket, és rohantak vele az Obszervatóriumhoz, hogy a kütyü segítségével dekódolják a Luna 9 által a Földre sugárzott jeleket. Az így kapott képet pedig másnap leközölték.
A BBC persze már akkor is arra gyanakodott, hogy az elvtársak eleve számoltak a brit Jodrell Bank Obszervatóriummal, és szántszándékkal úgy szerelték fel az űrjárművet, hogy az imperialista nyugat képes legyen a Holdról érkező jelek vételére.

Akárhogy is történt, a felfedezés ismét rendkívül kínos volt a NASA-nak: nekik csak júniusban sikerült ugyanezt a mutatványt megismételniük az első Surveyorral.
Egyértelmű volt, hogy a robot sikeres landolása már az ember holdraszállását készíti elő. Ami – szovjet emberről lévén szó – nem tette sokkal barátságosabbá az amerikai űrhivatalon már az ötvenes évek vége óta nyelvét köszörülő angolszász sajtót. Meggyőződésük volt, hogy a következő lépés a szovjet emberes holdraszállás lesz.

Valószínűleg a NASA a történtek hatására kapcsolt még ebben az évben turbófokozatra – erről korábban itt írtunk. A Szovjetunió az űrversenyben ismét elsőzött egy jó nagyot, a Luna 9 volt ugyanis az első emberalkotta tárgy, ami egy idegen égitesten túlélt egy landolást: a 99 kilós szerkezet egy légzsákban több mint 50 km/h sebességgel érkezett meg a Holdra.
Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ez már a 12. kísérlete volt az oroszoknak, a számozás azonban sajátos elvtársias logika szerint alakult: a meghiúsult küldetések egyszerűen nem kaptak Luna-sorszámot, ez a kiváltság csak a sikeresnek minősített missziók részére járt.

A Luna 9 három nap leforgása alatt összesen kilenc fotót - köztük öt panorámaképet - továbbított a Földre, legfontosabb eredményét – amit nem sokkal utána az amerikaiak is megerősítettek a Surveyor 1-gyel – mi is hasznosítani szeretnénk a magyar holdjáró leszállásakor: azt, hogy Pulink nem merül el a futóhomokszerű holdporban.


Kérjük segítségeteket, hogy minél többen támogassanak bennünket: hívjátok fel barátaitok, ismerőseitek figyelmét a Kis Lépés Klub-ra és a Puli Indítóállás-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://pulispace.blog.hu/api/trackback/id/tr364076214

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Armstrongot denevéremberek előzték meg a Holdon 2012.02.08. 12:05:04

Nem, történetünkben nem játszik szerepet sem a NASA, sem a CIA, tekintve, hogy e jellegzetesen offline hype idején nem is léteztek. A Nagy Átverés ugyanis idén ünnepli százhetvenötödik születésnapját. A nyomtatott Hold-hoax. A bőrkötéses és mért...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.02.08. 12:28:42

továbbra is csak: hajrá!

mutant · http://universal.blog.hu 2012.02.08. 13:14:17

Továbbra is állítom, hogy nem volt Holdra szállás az amerikaiak részéről:) Kubrick rendezte meg. De ez az én véleményem:) Jó a blog, hajrá-hajrá!!:)

roka 2012.02.08. 13:19:25

Miért is nem PuliSpace??

losonczielvtárs 2012.02.08. 13:59:31

Miért kell ennyire hangsúlyozni, hogy az "elvtársak" így, az "elvtársak" úgy? Kár, hogy a Szovjetunióban ezzel mindenkit a kommunistákkal azonosítanak... Különben, amíg létezett szovjet űrkutatás, a magyar tudósok is szerepet kaptak (VEGA-program). Az nagybetűs program volt, kiváló magyar szereplőkkel, nem úgy mint ez a Puli... Vicc...

wilson77 2012.02.08. 14:43:21

@www.magyarcsajok.com:
Sőt, Puli Space sincsen...! :))

szvsz 2012.02.08. 16:28:30

Sőt, Hold sem volt. Hol volt, hold nem volt.

szvsz 2012.02.08. 16:29:19

Amúgy, birodalmi trépegető szakadt-e a holdporba?

M&Ms (törölt) 2012.02.08. 17:01:08

Annak ellenére, hogy a szovjetek fejéből előbb pattant ki, hogy holdra lehet szállni, attól még az USA hajtotta végre és mindenki hozzájuk is köti a témát. És Neil Armstrong, Buzz Aldrin nevét emlegetjük még ma is. És fogjuk még 50 év múlva is.

gopuligo 2012.02.08. 17:25:49

@Dr. M&Ms: Nem kétséges. Viszont 1966 környékén még egyáltalán nem volt biztosra vehető, hogy az Apollo 11 űrhajósai helyett most nem egy-két orosz névre gondolunk az első emberes holdraszállás kapcsán.

xstranger 2012.02.08. 18:26:49

@gopuligo: nyilvanosnak nem volt nyilvanos de az oroszok raketaja nem volt olyan stadiumban hogy versenyre keljenek az USAval.
süti beállítások módosítása